Latihan | Fisioterapi untuk cakera tergelincir di BWS

latihan

1.) Menguatkan otot (lengan sokongan) Letakkan diri anda dalam kedudukan push-up. Lengan bawah terletak di lantai, kaki diregangkan dan hanya hujung jari kaki yang bersentuhan dengan lantai.

Sekarang tekan ke atas sehingga kaki, tulang belakang dan kepala membentuk garis lurus. Pastikan pelvis tidak kendur. 3 kali 10 saat.

2.) Kestabilan dan Pengukuhan Pergi ke kedudukan empat kali ganda. Pastikan punggung anda lurus dan punggung bawah anda tidak kendur.

Sekarang hulurkan kiri anda kaki dan lengan kanan lurus. Pegang kedudukan selama 10 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan. 3.)

Mobilisasi otot Berbaring di punggung dan letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda. Lutut saling bersentuhan dan lengan terletak di sisi badan. Sekarang condongkan kaki ke arah lantai.

Lutut tetap bersama dan bahu bersentuhan dengan lantai sepanjang masa. Kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan dan condong ke sisi lain. Lakukan sekurang-kurangnya 10 pengulangan pada setiap sisi.

4.) Menguatkan otot belakang Berbaring di atas anda perut dan letakkan kaki di jari kaki. Panjangkan tangan anda ke belakang dan angkat sedikit dari lantai.

Tapak tangan anda menghala ke siling. The kepala dan bahagian atas badan juga diangkat kira-kira 10cm dari lantai. Pegang kedudukan ini selama 20 saat. 3 pengulangan. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan selepas cakera tergelincir di BWS
  • Latihan untuk cakera herniated
  • Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Sakit di tulang belakang toraks - Fisioterapi
  • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di BWS

Gejala

Cakera herniated di tulang belakang toraks tidak semestinya menimbulkan gejala. Namun, jika demikian, mereka yang terkena dampak sering melaporkan penembakan kesakitan di kawasan cakera herniated, yang selalunya satu sisi. The kesakitan digambarkan sebagai menekan atau menikam dan juga boleh memancar ke kawasan lain.

Pesakit mungkin juga merasa kesakitan di kawasan depan dada, punggung bawah atau kaki rata. Sekiranya saraf ditekan teruk oleh cakera herniasi, gejala neurologi seperti kesemutan atau mati rasa juga mungkin berlaku. Ramai pesakit juga mengalami sesak nafas di kawasan BWS, terutama ketika secara sedar menarik nafas dalam dan regangan yang dada. Apa yang boleh anda lakukan sekiranya berlaku pemampatan akar saraf di BWS akibat cakera herniasi, anda dapat belajar dalam artikel kami Latihan jika terjadi pemampatan akar saraf di BWS!