Latihan dengan Theraband | Latihan untuk arthrosis lutut yang ada

Latihan dengan Theraband

  • Betulkan theraband pada tahap lutut ke objek padat (kerusi / pemanas / tong sampah /.) dan pergi dengan anda kaki ke dalam gelung yang dihasilkan, sehingga theraband berada di bawah lubang lutut anda. Pandangan / kedudukan anda diarahkan ke arah therabandSekarang bengkokkan lutut sedikit dan kemudian bawa kaki / pinggul kembali ke peregangan melawan ketegangan band Thera.

    Tahan selama 10 saat, kemudian ubah kaki. 3 hantaran masing-masing.

  • Ikat Theraband di kaki bawah anda dengan sedikit ketegangan tepat di atas pergelangan kaki. Berdiri longgar dan selebar bahu.

    Sekarang angkat kaki kanan anda dari tanah dan arahkan ke arah ketegangan Theraband ke luar, ke atas. Pegang kedudukan ini selama 3 saat dan kemudian kembali ke posisi awal (tetapi jangan meletakkan kaki anda di lantai!). 10 pengulangan, kemudian ubah kaki.

  • Untuk latihan ketiga, berdiri dengan lengan bawah yang disokong pada empat kaki anda.

    Theraband dipasang di bawah kaki kanan, hujungnya dipegang di tangan anda. Sekarang hulurkan kaki anda ke belakang melawan rintangan band dan kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. 15 pengulangan, kemudian tukar sisi.

Sakit semasa fisioterapi

Latihan dalam fisioterapi untuk lutut arthrosis semestinya di kesakitan- kawasan percuma Sekiranya ini masih belum berlaku, beban dalam latihan mesti dikurangkan. Latihan isometrik selalu sesuai untuk ini, kerana tidak memerlukan amplitud pergerakan yang besar.

Selain latihan pengukuhan, langkah-langkah pasif juga bermanfaat untuk lutut kesakitan. Lutut dapat digerakkan dengan pegangan manual dan boleh memberi kesan analgesik. The kesakitan ditutupi oleh rangsangan mekanikal yang dihasilkan semasa lutut digerakkan.

lebih cecair sinovial terbentuk dan rawan lebih baik dibekalkan. Untuk maklumat lebih lanjut, rujuk artikel Terapi manual dan latihan Mobilisasi. Untuk merehatkan otot, urut cengkaman dapat dilakukan.

Ketegangan otot berkurang dan banyak lagi darah peredaran dibuat. Agar tidak mengabaikan pergerakan lutut, ahli terapi boleh menggerakkan lutut tanpa atau dengan bantuan pesakit itu sendiri. Untuk kekal aktif, anda masih boleh melakukan senaman dari pinggul.

Banyak otot pinggul berlari ke lutut dan dengan itu secara tidak langsung dapat menguatkan lutut. Beberapa latihan disenaraikan dalam teks berikut. Latihan 1 Anda berbohong pada anda perut dengan tangan dan kaki anda direntangkan di lantai.

Sekarang angkat kedua kaki sedikit dari lantai. Bengkokkan lengan anda dan angkat juga. Jaga lengan dan kaki anda ke atas.

Lihat menghadap ke bawah. Latihan 2 Anda berbohong pada anda perut dengan tangan anda dilanjutkan ke atas. Muka anda menghadap ke bawah.

Kaki anda diregangkan di bahagian atas. Gunakan hujung kaki anda untuk membuat gerakan penggodaman kecil dan pantas. Latihan 3 Anda berbaring telentang dan tangan anda di sisi.

Kaki diregangkan. Berjalan dengan kaki bersama-sama ke arah siling sejauh yang anda boleh sampai. Turunkan lagi dan ulangi latihan.

Untuk meningkatkan senaman ini, anda boleh berbaring di atas katil dengan badan atas dan kaki anda berada di atas gantung. Satukan kedua-dua belah kaki. Berjalan perlahan ke siling dan biarkan mereka turun lagi. Berjalan perlahan dan jangan meletakkan kaki anda di lantai. Apabila kaki turun, kaki tidak boleh lebih rendah daripada badan anda.