Bulan Pertama Kehamilan

Minggu dan bulan pertama mengandung biasanya membawa tekanan yang paling kuat bagi wanita. Terutama pada yang pertama mengandung, perubahan pergolakan dalam badan wanita sering kali sangat kuat sehingga sangat sukar untuk ditanggung oleh wanita. Itulah sebabnya beberapa nasihat harus diberikan untuk bulan-bulan pertama.

Tanda kehamilan

Pergerakan badan tidak boleh diubah dengan cara apa pun semasa mengandung. Wanita yang terbiasa dengan pergerakan badan yang kuat secara senyap-senyap dapat meneruskannya pada awal kehamilan. Biasanya, ketiadaan pendarahan bulanan adalah tanda pertama permulaan kehamilan bagi seorang wanita. Walau bagaimanapun, kadang-kadang perubahan fizikal menjadi ketara walaupun beberapa hari sebelum ketiadaan tempoh. Tanda-tanda awal kehamilan yang biasa sering merangkumi loya, tidak sedar (pengsan) dan muntah berlaku pada waktu pagi. Walaupun dengan gangguan seperti itu, wanita itu dapat melegakannya keadaan dengan kaedah mudah. Muntah pada awal kehamilan adalah fisiologi, iaitu itu semula jadi dan tidak memerlukan rawatan perubatan. Kecenderungan untuk muntah sering diperparah oleh bau yang kuat. Wasap dapur, bau daging panggang, dan juga bau rokok sering menjijikkan kepada wanita hamil sehingga menimbulkan keinginan untuk muntah.

Ubah tabiat gaya hidup semasa kehamilan

Sehubungan dengan itu, perubahan kecil dalam rutin tugas rumah tangga dapat diatasi. Walaupun, sayangnya, penyediaan makanan masih sering menjadi bagian dari bidang aktiviti wanita, dalam banyak keadaan cara dapat dijumpai oleh kedua-dua pasangan yang menyesuaikan diri dengan keadaan baru, dan lelaki itu berusaha untuk mengurangkan ketidakselesaan isterinya. Untuk wanita hamil itu sendiri, sejuk makanan dengan sedikit bau (puding, bubur semolina sejuk, salad sayur-sayuran dan kentang, dll.) disyorkan dalam tempoh ini. Wanita hamil juga mengelakkan makan dalam jumlah besar sekaligus pada bulan-bulan pertama, tetapi lebih kerap mengambil makanan yang lebih kecil. Ini dapat dilakukan walaupun bagi kebanyakan wanita yang bekerja dengan sedikit niat baik. Kecenderungan untuk muntah akan berkurang sekiranya wanita hamil boleh berehat sambil berbaring untuk beberapa waktu selepas makan utama. Mantra pengsan, yang berlaku pada bulan-bulan pertama kehamilan, walaupun tidak terlalu kerap, disebabkan oleh rangsangan saraf yang berasal dari uterus dan oleh perubahan dalam darah peredaran. Satu-satunya ubat adalah rehat fizikal. Tidak banyak yang perlu dilakukan mengenai gangguan ini dengan ubat. Penting bagi wanita hamil untuk duduk atau berbaring dengan perasaan yang hampir tidak sedarkan diri. Terutama dalam hal wanita yang bekerja di industri dan lalu lintas, mantra pengsan seperti itu dapat dilakukan dengan mudah membawa kemalangan dan oleh itu tidak boleh dianggap tidak bermakna. Atas sebab ini, doktor mempunyai kewibawaan untuk menuliskan wanita hamil yang sedang sakit untuk sementara waktu. Dengan berehat, kecenderungan untuk tidak sedarkan diri sering bertambah dalam beberapa hari.

Kebersihan dan penjagaan diri semasa mengandung

Untuk mengelakkan bahaya, wanita hamil mesti memberi perhatian khusus kepada kebersihan peribadinya. Prinsip yang paling penting adalah: kebersihan yang teliti. Sejauh yang boleh dilakukan, wanita hamil harus mandi sepenuhnya sekurang-kurangnya sekali seminggu dan mandi setiap hari. Semasa pembersihan badan setiap hari, perhatian khusus harus diberikan kepada penjagaan payudara dan puting. Sudah pada bulan-bulan pertama, banyak payudara wanita mula mengeluarkan sejumlah kecil (titisan) susu, yang muncul sebagai cairan opalescent yang sedikit melekit yang cepat mengering dan membentuk kerak pada puting susu. Akibatnya, puting menjadi mudah sakit, saluran perkumuhannya tersumbat, dan prestasi puting mungkin menderita dengan cara ini hingga menyebabkan komplikasi pada masa selepas bersalin. Dianjurkan untuk memakai seluar dalam yang terbuat dari kain yang lebih kasar pada siang hari, yang menyerap dan segera menyerap titisan cairan yang keluar dari payudara. Menggosok puting dan payudara dengan semula jadi kulit minyak tanpa minyak wangi disyorkan untuk mengencangkan kulit sambil tetap elastik. Akibat peningkatan darah peredaran dan pertumbuhan organ perut, kelembapan normal vagina sering meningkat pada bulan-bulan pertama kehamilan, dan pembuangan susu muncul. Sebaliknya, kerana ini adalah perubahan fisiologi, rawatan perubatan hampir tidak mungkin dilakukan, tetapi hanya boleh dilakukan. dinasihatkan untuk menghilangkan pembuangan dengan kerap mencuci dengan jernih berlari hangat air. Tidak boleh membilas vagina dan boleh membahayakan. Sisipan (tampon) di dalam vagina, yang kadang-kadang disyorkan, hanya mencegah kotoran seluar dalam, tetapi tentu saja tidak menghilangkan pembuangan, yang disebabkan oleh kehamilan. Pergerakan badan tidak boleh diubah dengan cara apa pun semasa kehamilan. Wanita yang terbiasa dengan pergerakan badan yang kuat dapat meneruskannya dengan tenang pada awal kehamilan mereka. Banyak bersenam, terutama di udara segar, malah disyorkan untuk semua wanita hamil. Getaran yang kuat, terutamanya menunggang motosikal, harus dielakkan kerana risiko keguguran. Pada musim panas, wanita hamil disarankan untuk berenang dan tinggal di tempat mandi udara yang cerah.

Pemakanan dan seks semasa kehamilan

Untuk pemakanan, peraturan khas tidak diperlukan pada separuh pertama kehamilan. Wanita itu boleh makan apa sahaja keinginannya sepanjang tempoh ini. Oleh kerana terdapat kecenderungan untuk sembelit pada bulan-bulan pertama, a diet kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran terbukti sesuai. Sebaliknya, wanita hamil tidak boleh minum terlalu banyak cecair. Walaupun pengambilan cecair tidak bermaksud bahaya pada mulanya, membiasakan diri minum banyak kemudian pada separuh kedua kehamilan boleh menjadi sangat menyakitkan. Adalah mencukupi bagi wanita hamil untuk mengambil kira-kira 1 liter cecair tulen setiap hari. Ramai wanita hamil bertanya kepada doktor mereka adakah berbahaya selepas melakukan hubungan seks selepas itu reka bentuk telah berlaku. Tidak mungkin terdapat bahaya hubungan seksual pada bulan-bulan pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes khas (perpindahan uterus, kecenderungan untuk keguguran) hubungan seksual boleh menimbulkan gangguan dan kemudian mesti dilarang dalam semua keadaan. Tidak perlu dikatakan bahawa setiap wanita hamil dinasihatkan untuk mengunjungi pakar sakit puannya pada minggu-minggu pertama atau bulan-bulan kehamilan untuk perundingan dan pemeriksaan kehamilan. Doktor atau doktor ini akan dapat mengesan dan memerangi penyakit dan komplikasi yang sudah dibuat dalam masa yang tepat.