Perkara Kelabu: Struktur, Fungsi & Penyakit

Bahan kelabu adalah komponen penting pusat sistem saraf dan menentukan fungsinya dengan ketara. The otakPrestasi kecerdasan terutama berkaitan dengan masalah kelabu. Namun, selain kecerdasan, ia mengawal semua proses persepsi dan prestasi motor pada manusia.

Apakah perkara kelabu?

Pusat sistem saraf terdiri daripada jirim kelabu dan jirim putih. Tidak seperti jirim putih, bahan kelabu terdiri daripada badan sel sebenar sel saraf (neuron) dan sel glial. Perkara putih, sebaliknya, terdiri daripada serat saraf yang dikelilingi oleh membran, akson. Di antara sel-sel neuron dan glia, masih terdapat neurofilia dan kapilari. Pemprosesan sebenar pusat sistem saraf berlaku di neuron. Sel glial menganggap fungsi sokongan. Walau bagaimanapun, mereka tidak terlibat dalam proses penghantaran sistem saraf. Neurofilem sebagai saraf yang disebut memberikan kaitan antara sel-sel individu. Akhirnya, kapilari bertanggungjawab untuk membekalkan sel dengan oksigen dan nutrien. Nama bahan kelabu dihasilkan dari warna kelabu dari persiapan kawasan ini yang diawetkan dalam formalin. Walau bagaimanapun, bahan kelabu dalam organisma hidup tidak kelihatan kelabu, tetapi berwarna merah jambu. Bahan kelabu terdapat di semua bahagian sistem saraf pusat. Ini juga sama dengan otak, saraf tunjang, dan laluan saraf. Walau bagaimanapun, kedua-dua komponen, bahan kelabu dan putih, disusun secara berbeza di bahagian yang berlainan dari sistem saraf.

Anatomi dan struktur

Terdapat tiga kemungkinan susunan yang berbeza untuk masalah kelabu. Perlu selalu diperhatikan bahawa ia selalu berlaku bersama dengan perkara putih. Bahan putih mewakili kawasan yang sebahagian besarnya mengandungi serat saraf neuron. Badan sel sebenar berkumpul di kawasan bahan kelabu. Di dalam otak, bahan kelabu terletak di pinggiran. Oleh itu, korteks yang disebut, korteks serebrum, terdiri daripada bahan kelabu, sementara di dalam serebrum jirim putih terletak sebagai medula serebrum. Kedua-duanya serebrum dan juga cerebellum dikelilingi oleh korteks bahan kelabu. Di pelbagai kawasan otak yang lain, terdapat inti bahan kelabu yang dikelilingi oleh bahan putih. Ini berlaku terutamanya diencephalon dan otak. Di dalam saraf tunjang, benda kelabu ada di bahagian dalam. Di sana, benda putih ada di bahagian luar. Telah dijumpai bahawa jumlah bahan kelabu di otak berkorelasi dengan prestasi kecerdasan dan semua prestasi otak yang lain. Namun, kerana kekurangan ruang, otak tidak dapat mengembang selama-lamanya. Penyelesaian biologi terdiri daripada lipatan korteks serebrum yang semakin rumit. Dalam prosesnya, luas permukaannya bertambah, dengan lebih banyak ruang untuk bahan kelabu. Korteks manusia mengandungi antara 19 dan 23 bilion sel saraf, yang saling berkaitan menentukan sebahagian besar prestasi otaknya.

Fungsi dan tugas

Bahan kelabu mengawal semua fungsi otak serta semua fungsi sistem saraf pusat. Korteks dari serebrum bertanggungjawab untuk beberapa fungsi asas. Ini terdiri daripada empat lobus yang disebut lobus frontal, parietal, temporal, dan oksipital. Lobus frontal mengawal proses motor, motivasi, pemanduan, dan prestasi mental. Tiga lobus yang lain terutama memproses isyarat dari organ deria. Sebagai contoh, lobus parietal bertanggungjawab untuk rangsangan sentuhan. Lob temporal memproses semua rangsangan pendengaran dan lobus oksipital semua rangsangan visual. Korteks dari cerebellum kawalan mengimbangi and penyelarasan. Yang otak memproses mekanisme kawalan asas. Diencephalon menyampaikan isyarat ke otak. Ia terdiri daripada inti bahan kelabu yang berfungsi sebagai Thalamus, hipotalamus, epithalamus dan subthalamus. The Thalamus memainkan peranan khas dalam penghantaran isyarat ke otak. Di dalam saraf tunjang, masalah kelabu bertanggungjawab untuk fungsi motor otot rangka dan kepekaan sel saraf. Dalam bentuk tali saraf, kumpulan serat sel saraf dipandu melalui terusan tulang belakang. Di dalam ikatan saraf ini adalah perkara kelabu. Bundel gentian terbelah dalam bentuk h menjadi lajur anterior dan posterior. Kerana fungsinya, lajur anterior disebut akar anterior motor dan lajur posterior disebut akar posterior sensori.

Penyakit

Apabila bahagian-bahagian tertentu dari sistem saraf pusat gagal, tanda-tanda ciri kegagalan akan terhasil. Di korteks serebrum, banyak kawasan terletak bersebelahan, melakukan fungsi yang sangat berbeza. Sekiranya terdapat kecederaan tempatan atau kegagalan yang berkaitan dengan penyakit, gangguan separa proses persepsi mungkin berlaku. Contohnya, jika pusat visual musnah, buta berlaku walaupun mata baik-baik saja. Rangsangan visual ditransmisikan dari mata ke otak, tetapi dalam hal ini pemprosesan kesan optik tidak lagi mungkin. Sekiranya medan kortikal yang lebih tinggi gagal, pesakit dapat melihat tetapi tidak dapat mengenali pergerakan, warna atau wajah. Sekiranya pusat broca rosak, keupayaan untuk bercakap sangat terjejas. Walau bagaimanapun, pemahaman pertuturan tidak menderita. Sekiranya lobus frontal rosak, mungkin terdapat penurunan kecerdasan dan perubahan keperibadian. Kerosakan pada bahagian otak tertentu boleh berlaku akibat kecederaan, strok, atau proses penyakit lain. Kerosakan pada saraf tunjang, pada gilirannya, sering menjadi penyebab kelumpuhan dan paraplegia, kerana tali sarafnya bertanggungjawab untuk fungsi motor otot rangka. Kerosakan tersebut disebabkan oleh kecederaan atau cubitan saraf sebagai sebahagian daripada cakera herniated. Perangkap saraf dapat menyebabkan kelumpuhan sementara, yang biasanya hilang setelah penyebabnya dihilangkan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, paraplegia boleh berkembang di sini juga kerana kematian serat saraf.