Garis Panduan | Terapi angina pectoris

Garis panduan

Garis panduan Persatuan Jerman Kardiologi mengandungi cadangan untuk rawatan angina pektoris. Mereka tidak mengikat doktor yang hadir, tetapi berorientasi dan membimbing. Ringkasnya, garis panduan menunjukkan konsep rawatan berikut.

Pertama, pesakit harus memperhatikan gaya hidup sihat. Kolesterol peringkat dan darah lemak harus dikurangkan dengan makan makanan sihat dan rendah lemak kolesterol-menurunkan ubat. Tidak rokok dan mungkin berat badan berlebihan harus dikurangkan.

Rawatan ubat termasuk ASS 100mg untuk mencegah darah gumpalan. Di samping itu, ubat boleh diresepkan untuk profilaksis kejang, nitrat diresepkan untuk serangan akut angina pektoris. Pesakit boleh menggunakan ubat ini di bawah lidah, di mana ia diserap dengan sangat cepat. Sekiranya terapi ubat tidak mencukupi atau jika koronari jantung penyakit dengan iskemia otot jantung ada, disarankan untuk melebarkan penyempitan pada koronari kapal di makmal kateterisasi jantung dan mungkin untuk mengambil langkah selanjutnya seperti stent implantasi. Sekiranya angina pektoris dan koronari arteri penyakitnya teruk, pertimbangan juga harus diberikan untuk pembedahan pintasan.

Dadah

Dalam serangan akut dari angina pectoris, apa yang dipanggil semburan nitro, yang bertindak dengan cepat dan melebarkan koronari kapal, dengan itu mengurangkan simptom. Tablet nitrat, yang boleh dilarutkan di bawah lidah, bertindak dengan pantas. Untuk mengelakkan kejang, ubat jangka panjang juga mesti diambil.

Ini terdiri daripada kalsium antagonis seperti amlodipin, yang melebarkan darah kapal dan dengan itu meningkatkan peredaran darah jantung. Persediaan nitrat yang bertindak panjang mempunyai kesan vasodilating yang sama. Penyekat beta digunakan dalam angina pectoris untuk mengurangkan penggunaan oksigen jantung.

If tekanan darah tinggi ada, ia harus dirawat dengan ubat kerana kesannya yang merosakkan pada saluran darah. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan ini, pesakit dengan angina pectoris harus mengambil asid asetisilat (ASA). Ini mencegah pembentukan gumpalan darah, yang boleh menyebabkan a serangan jantung or strok.

Di samping itu, heparin digunakan untuk menghalang pembekuan darah dan mesti disuntik ke dalam subkutan tisu lemak. Untuk menghentikan perkembangan penyakit vaskular, kolesterol-menurunkan statin digunakan, kerana menurunkan kadar kolesterol melawan plak pembentukan di dalam kapal. Adakah anda lebih berminat dengan topik ini?

nitrospray adalah ubat yang biasanya digunakan untuk rawatan angina pectoris stabil. Sebagai tambahan kepada petunjuk ini, ia juga digunakan untuk rawatan akut tekanan darah tinggi. Bahan aktif yang terkandung disebut nitrogliserin atau gliserol trinitrat.

Dengan melepaskan molekul nitrogen, ia melebarkan saluran darah dan dengan itu meningkatkan peredaran darah atau menurunkan tekanan darah. Nitrospray hanya tersedia dengan preskripsi. Satu hingga dua sebatan boleh disembur ke mulut, lebih baik di bawah lidah. Bahan aktif kemudian diserap melalui oral mukosa. Kesannya masuk dengan cepat.