Hepatitis A: Cara Menghindari Jangkitan

Jangkitan dengan hepatitis Selalunya berlaku melalui minuman yang tercemar air atau makanan yang tercemar. Namun, kerana jangkitan hanya menunjukkan gejala yang tidak spesifik, ia sering tidak disedari. Tanda-tanda pertama mungkin merupakan gejala penyakit umum seperti hilang selera makan, sakit kepala dan peningkatan suhu badan. Tidak ada rawatan khusus terhadap virus tersebut. Walau bagaimanapun, jika terdapat jangkitan, penting untuk merawatnya hati dan elakkan alkohol, sebagai contoh. Kaedah terbaik untuk mencegah jangkitan adalah hepatitis Pelalian.

Jangkitan dengan hepatitis A

Hepatitis A adalah akut hati jangkitan yang disebabkan oleh hepatitis A virus dengan nama yang sama. Kerana virus ini tidak sensitif terhadapnya disinfektan dan sejuk, ia boleh merebak dengan mudah. Ia berlaku di seluruh dunia, tetapi paling biasa di kawasan tropika yang hangat dan di negara-negara dengan standard kebersihan yang rendah. Namun, daerah dengan risiko peningkatan jangkitan tidak hanya meliputi negara-negara di Afrika, Asia dan Amerika Selatan, tetapi juga Eropah Timur dan wilayah Mediterania. Oleh itu, sangat mungkin untuk dijangkiti semasa percutian musim panas di Itali atau Sepanyol. Setelah dijangkiti virus, anda dilindungi dari patogen seumur hidup. Oleh itu, seseorang boleh berkontrak hepatitis A hanya sekali seumur hidup.

Jangkitan fecal-oral

Penularan virus berlaku melalui jangkitan fecal-oral. Ini bermaksud jangkitan berlaku melalui virus yang dikeluarkan dalam najis dan kemudian diserap semula melalui mulut. Orang yang dijangkiti mengeluarkan patogen dalam air kencing dan najis dua minggu sebelum gejala pertama penyakit muncul dan dengan itu sudah menular. Jangkitan boleh berlaku di satu pihak melalui jangkitan smear, di mana objek yang tercemar dengan patogen disentuh. Sekiranya anda menyentuh wajah anda - terutamanya pada selaput lendir anda mulut dan hidung - patogen boleh memasuki badan anda. Kedua, penularan boleh berlaku melalui minuman yang tercemar air atau makanan yang tercemar. Sebagai tambahan kepada laluan jangkitan ini, jangkitan juga dapat dilakukan melalui darah dan produk darah. Penagih dadah, misalnya, juga dapat dijangkiti melalui peralatan suntikan yang telah digunakan beberapa kali. Walau bagaimanapun, penghantaran melalui laluan ini agak jarang berlaku.

Hepatitis A: tanda pertama

Tanda-tanda pertama dari hepatitis A jangkitan menjadi nyata sekitar dua hingga tujuh minggu selepas jangkitan. Pada mulanya, gejala tidak spesifik seperti peningkatan suhu badan, hilang selera makan, sakit kepala, gatal-gatal, dan gejala gastrousus seperti cirit-birit, loya, dan muntah berlaku. Di samping itu, mungkin ada kesakitan di bahagian atas perut kanan. Namun, dalam beberapa kes, sama sekali tidak ada gejala atau gejala yang sangat ringan, sehingga penyakit ini tidak disedari.

Penyakit kuning sebagai simptom

Ketika penyakit hepatitis A berkembang, gejala khas jaundis boleh berkembang. Dalam kes ini, bahagian dalam mata dan kulit bertukar kekuningan. Di samping itu, warna najis mungkin menjadi lebih terang, sementara urin mungkin menjadi lebih gelap. Di samping itu, pada beberapa pesakit, limpa membesar dengan ketara. Demam kuning secara amnya menunjukkan bahawa terdapat kerosakan pada hati. Pada individu dengan keadaan tertentu yang sudah ada, jangkitan boleh berlaku membawa kepada gangguan fungsi hati yang teruk. Perkara ini berlaku terutamanya bagi pesakit yang menghidap penyakit kronik Hepatitis B atau jangkitan C dan hati yang sudah rosak. Dalam kes yang paling teruk, mereka mungkin memerlukan pemindahan hati.

Diagnosis dengan ujian darah

Untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan dengan virus hepatitis A, a darah ujian dilakukan. Perubahan dalam nilai hati seperti bilirubin, gamma-GT, GOT atau GPT sangat penting. Walau bagaimanapun, kita hanya dapat memastikan bahawa jangkitan hepatitis A benar-benar ada jika spesifik antibodi terhadap virus dikesan pada pesakit darah. Selain itu, ada kemungkinan untuk mengesan bahagian virus atau bahan genetik dalam tinja. Walau bagaimanapun, kaedah ini jarang digunakan pada masa kini. Hepatitis A adalah penyakit yang dapat diketahui. Ini bermaksud bahawa doktor mesti melapor ke daerah kesihatan pejabat sekiranya terdapat kecurigaan, pengesanan penyakit dan sekiranya kematian pesakit. The kesihatan pejabat kemudian meneruskan data tersebut ke Robert Koch Institute, di mana ia dikumpulkan dan dinilai.

Rawatan penyakit

Hingga kini, tidak ada rawatan khusus untuk memerangi virus hepatitis A. Tidak seperti Hepatitis B dan C, penyakit ini biasanya sembuh dengan sendirinya dalam beberapa minggu dan tidak pernah menjalani proses kronik. Komplikasi yang teruk juga jarang berlaku, tetapi boleh berlaku, terutama pada orang dewasa. Ini termasuk keradangan pankreas, yang jantung otot dan paru-paru. Keradangan ini boleh mengancam nyawa dalam keadaan tertentu. Sekiranya terdapat jangkitan akut, penting untuk membuang hati sebanyak mungkin. Oleh itu, adalah mustahak untuk dielakkan alkohol, kerana ini membebankan hati. Begitu juga, anda tidak boleh minum ubat jika boleh. Sekiranya benar-benar diperlukan untuk minum ubat, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Sebagai sebahagian daripada harian anda diet, disarankan agar anda mengelakkan makanan yang sangat berlemak sepanjang penyakit ini. Sekiranya anda dijangkiti virus, kebersihan yang teliti adalah penting untuk mengelakkan penularan patogen kepada orang lain. Sekiranya boleh, gunakan tandas anda sendiri atau sekurang-kurangnya basuh tangan anda dengan bersih selepas setiap penggunaan tandas. Jangan kembali ke sekolah atau kemudahan komuniti lain sehingga tidak ada lagi risiko jangkitan.

Berhati-hati dengan makanan yang tidak dimasak

Di negara-negara dengan standard kebersihan yang rendah dan peningkatan risiko jangkitan hepatitis A, Anda harus mengikuti beberapa peraturan dasar ketika makan untuk mencegah jangkitan dengan virus hepatitis A.

  • Minum keran rebus sahaja air atau air dari botol yang belum dibungkus. Selain itu, gunakan hanya air tersebut untuk menggosok gigi dan pastikan anda tidak mendapat air di dalam mulut ketika mandi.
  • Jangan menggunakan ais batu dalam minuman. Juga ais krim yang tidak boleh anda anggap selamat.
  • Elakkan makanan yang tidak dimasak seperti selada, buah atau sayur-sayuran, kecuali anda boleh mengupas makanan yang sesuai.
  • Jangan makan makanan laut mentah atau tidak dimasak.

Vaksinasi memberikan perlindungan yang selamat

Namun, cara paling pasti untuk mencegah jangkitan hepatitis A adalah vaksinasi. Hepatitis A memerlukan dua vaksinasi pada selang waktu sekitar enam bulan. Selepas itu, anda dilindungi sekurang-kurangnya dua belas tahun. Penguat perlindungan vaksinasi harus dilakukan setelah sepuluh tahun paling awal. The vaksinasi hepatitis A. secara amnya dianggap boleh diterima dengan baik. Kesan sampingan yang tidak berbahaya seperti bengkak dan kemerahan di tempat suntikan boleh berlaku dalam beberapa kes. Di samping itu, gejala umum penyakit seperti keletihan atau aduan gastrousus mungkin menjadi jelas. Maklumat lebih terperinci mengenai vaksinasi hepatitis A. boleh didapati di sini.