Bagaimana proses penuaan dapat dihentikan?

Sinonim

  • Penuaan
  • Semakin tua

Pengenalan

Sudah pada usia 25 tahun badan kita mulai bertambah tua. Kedutan pertama dan rambut putih pertama boleh menjadi perhatian ramai orang. Tetapi adakah proses penuaan dapat dicegah atau diperlahankan?

Sekiranya demikian, apa kemungkinannya? Soalan-soalan ini akan ditangani berikut. Pertama sekali, penting untuk mengetahui bahawa anda tidak dapat menghentikan penuaan, tetapi anda dapat melambatkannya dengan menjalani cara yang betul. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini dari kami.

Apakah pilihan untuk melambatkan proses penuaan?

Faktor yang paling penting dalam melambatkan proses penuaan adalah gaya hidup sihat. Ini disenaraikan di bahagian berikut. Fungsi hormon dalam badan kita juga penting.

Walaupun ini menurun seiring bertambahnya usia, ia dapat dipengaruhi oleh gaya hidup yang tepat. Sebagai contoh, jarak pendek di bawah sinar matahari meningkatkan pembentukan vitamin D dalam badan, yang antara lain menguatkan kita tulang. Tekanan dan kurang tidur mengurangkan pengeluaran hormon dan dengan itu mempercepat penuaan, jadi keadaan ini harus dielakkan.

Proses penuaan tidak dapat dihentikan sepenuhnya, tetapi dapat diperlambat oleh gaya hidup yang sihat. Tetapi apa yang tergolong dalam gaya hidup sihat dan mengapa begitu penting? Gaya hidup sihat melindungi tubuh kita daripada tekanan sel.

Ini adalah penyebab penting penuaan, kerana tekanan sel dan radikal yang dilepaskan dalam tubuh merosakkan sel kita. Cara hidup yang sihat membantu di satu pihak untuk mengurangkan tekanan sel dan di sisi lain untuk menyerap radikal. Bahagian gaya hidup sihat:

  • Jauhkan diri dari merokok Adalah wajar untuk berhenti merokok pada usia berapa pun!

Perokok mempunyai jangka hayat sehingga 20 tahun lebih pendek berbanding dengan orang yang tidak merokok. - Sihat dan pelbagai diet Diet yang sihat mempunyai beberapa kesan positif pada tubuh kita, ia melindungi kita kapal dan sel dari radikal. Sebaiknya makan bahagian yang lebih kecil lebih kerap daripada makan makanan yang banyak.

Pastikan kurang menggunakan minyak dan garam semasa memasak. Oleh kerana makanan berlemak menyokong pengembangan awal lemak dan kapur di kapal, kandungan garam dalam makanan meningkat darah tekanan dan dengan itu merosakkan kapal. Anda juga harus mengelakkan produk siap pakai dan pastikan produk anda mencukupi vitamin melalui anda diet.

Banyak buah dan sayuran mempunyai kesan antioksidan, yaitu melindungi dari radikal. Kami mengesyorkan halaman kami mengenai: Anti Penuaan dan pemakanan

  • Air pegun Kandungan air yang mencukupi sangat penting bagi tubuh sehubungan dengan proses penuaan. Kerana jika anda membekalkan tubuh anda dengan cukup cairan, sel anda tidak akan kering dan bahan pencemar di dalam badan juga dapat dikeluarkan melalui buah pinggang.
  • Bersenam secara teratur Anda harus sedar bahawa senaman berlebihan boleh memudaratkan. Oleh itu, anda tidak mempunyai kelebihan daripada memuatkan badan anda secara berlebihan. Bersenam dua atau tiga kali seminggu selama kira-kira 30 hingga 60 minit akan meningkatkan jangka hayat anda.
  • Elakkan tekanan Tekanan juga meningkatkan tekanan sel. Kehidupan yang seimbang dengan keluarga dan rakan serta kehidupan seksual yang aktif akan menjadikan anda lebih muda lebih lama. - Dapatkan tidur yang cukup Tidur sedikit meningkatkan tekanan sel dan mempunyai kesan merosakkan pada badan anda.

Berikut ini, pasti vitamin dipilih yang memainkan peranan penting dalam proses penuaan. - Vitamin C Vitamin C memenuhi tugas-tugas penting yang sangat bermanfaat dari segi anti-penuaan. Ia menyokong pembentukan kolagen.

Ini adalah komponen serat pada kulit kita dan memastikan kulit kita tegap dan anjal. Vitamin C juga menangkap radikal bebas yang dipicu oleh tekanan sel dan menyebabkan kulit bertambah tua dengan cepat. Oleh itu, vitamin C berperanan penting dalam melambatkan proses penuaan.

Ia terutama dipelihara dalam brokoli dan bayam. - vitamin D Vitamin D mempunyai kesan pengukuhan pada tulang. Ini sangat penting dengan bertambahnya usia, kerana tulang menjadi lebih lembut dengan usia.

Ini juga dikenali sebagai kehilangan tulang (osteoporosis). Tugas penting lain dari vitamin D adalah peningkatan penyerapan zat besi dari usus ke dalam badan. Ini juga sangat penting kerana besi diperlukan untuk pembentukan warna merah darah pigmen.

Semakin tua seseorang, semakin sedikit hormon dihasilkan di dalam badannya. Ini mempercepat proses penuaan, kerana hormon biasanya melindungi tubuh daripada penuaan sel yang lebih cepat. Hormon tertentu disenaraikan di bawah:

  • Estrogen Permulaan tahun menopaus menyebabkan kesukaran dan ketidakselesaan bagi banyak wanita.

Ini disebabkan oleh penurunan estrogen hormon seks yang cepat. Tetapi estrogen juga berperanan pada lelaki. Sekiranya tahap estrogen menurun, penuaan kulit bertambah cepat.

Ini membawa kepada kedutan. Selain itu, kehilangan tulang dalam arti atrofi tulang (osteoporosis) berlaku dengan lebih cepat. Di samping itu, keinginan dan daya hidup seksual menurun.