Bagaimana Rintangan Antibiotik Berfungsi?

Di hadapan antibiotik ketahanan, antibiotik tidak berkesan terhadap agen berjangkit bakteria. Di satu pihak, ini mungkin disebabkan oleh daya tahan semula jadi, tetapi di sisi lain, ia juga mungkin mendapat ketahanan. Untuk bakteria, memperoleh sifat tahanan tersebut adalah sebahagian daripada perjuangan untuk terus hidup. Oleh itu, penggunaan antibiotik oleh manusia juga membawa kepada peningkatan berlakunya rintangan yang sesuai di bakteria.

Bentuk ketahanan terhadap antibiotik

Bentuk ketahanan antibiotik berikut ada:

  • Pengeluaran protein yang melumpuhkan antibiotik.
  • Perubahan struktur dinding sel sehingga antibiotik tidak boleh lagi menembusi.
  • Pengangkutan antibiotik yang ditembusi keluar dari sel.
  • "Pemrograman ulang" antibiotik.

Di sini, pengembangan daya tahan sangat bergantung pada bakteria mana yang memenuhi antibiotik. Yang angina dan merah demam patogen, contohnya (Streptococcus pyogenes) masih tidak tahan terhadap penisilin, sementara pelbagai Staphylococcus spesies, sebaliknya, menjadi tahan terhadap penisilin dalam tempoh sepuluh tahun.

Akibat ketahanan terhadap antibiotik

Dalam kes terburuk, kemunculan antibiotik ketahanan boleh menyebabkan pesakit mati akibat jangkitan yang tidak berbahaya. Dalam hal ini, penyakit berjangkit dibawa oleh pelancong jarak jauh sering sangat bermasalah, seperti rintangan antibiotik sedang meningkat di negara-negara ini.

Sepanyol dan Perancis khususnya, serta banyak negara Eropah selatan dan timur lain, kini mempunyai kadar yang tinggi rintangan antibiotik secara pasti bakteria, terutamanya untuk penisilin dan kepada kumpulan antibiotik makrolida.

Rawatan dengan antibiotik

Kajian negara perbandingan menunjukkan bahawa bilangan bakteria tahan berbeza secara signifikan bergantung pada kekerapan dan jenis preskripsi antibiotik. Doktor harus mengambil kira perkara ini dan tidak memberikan antibiotik terlalu ringan. Di Jerman, sebuah kajian mendapati bahawa dalam 50 hingga 70 persen kes yang disiasat, antibiotik digunakan secara tidak tepat dari segi pemilihan, dos atau jangka waktu rawatan.

Ini boleh berlaku kerana kekurangan kelayakan, tetapi juga kerana keperluan terapi palsu doktor untuk keselamatan, dan ini dipermudah dengan adanya banyak antibiotik dengan sedikit kesan sampingan. Namun, hanya mereka yang menggunakan antibiotik secara rasional yang dapat menghindari ketahanan yang menyebabkan terapi mahal, rumit, dan berisiko.

Petua untuk melindungi daripada bakteria:

  • Rebus air ketika dalam perjalanan, kerana kebanyakan bakteria mati pada suhu 80 darjah Celsius.
  • Sekiranya sakit, jangan mengembangkan jangkaan ubat antibiotik yang diperlukan.
  • Jangan menukar dos antibiotik secara bebas atau memanjangkan terapi atas kebenaran anda sendiri, dan jangan gunakan pakej yang dibuka ketika "diperlukan".
  • Jangan memendekkan terapi dengan antibiotik secara bebas. Seseorang tidak boleh menganggap bahawa semua patogen sudah dikalahkan apabila bebas dari gejala. Bakteria yang terakhir dapat membiak lagi, dan mungkin ada jangkitan baru, yang hanya membantu penggunaan antibiotik yang lebih kuat.
  • Sama, seseorang tidak boleh mengganggu terapi dengan antibiotik dengan sewenang-wenangnya. Ini sebaliknya membawa dengan fakta bahawa patogen yang tersisa membiak lagi, yang boleh menyebabkan kambuh yang lebih teruk lagi. Selain itu, ada risiko bahawa setelah "istirahat dalam terapi" selebihnya kuman telah mengembangkan strategi untuk bertahan hidup, iaitu daya tahan, di mana antibiotik menjadi tidak berkesan.
  • Sekiranya ada ketakutan dijangkiti semasa bercuti, perlu segera berjumpa doktor keluarga dan menerangkan keadaan kepadanya.