Interaksi dengan ubat lain | Perencat ACE

Interaksi dengan ubat lain

. darah kesan penurunan tekanan sebanyak ACE inhibitors dapat ditingkatkan dengan rawatan serentak dengan yang lain darah ubat tekanan. Ini boleh menjadi sangat positif untuk rawatan tekanan darah tinggi, kerana gabungan ubat tambahan dapat mencapai penurunan tekanan darah yang berkesan dan berkekalan. Kalium-kurang diuretik Peningkatan penyerapan semula kalium, juga oleh ACE inhibitors dalam buah pinggang, boleh menyebabkan kalium tahap di darah bangkit dengan bahaya.

Insulin / antidiabetik oral Kesan ubat antihipertensi dapat ditingkatkan. Sitostatik, imunosupresif, glukokortikoidSemua ubat yang mempengaruhi atau menekan sistem imun dan dengan demikian mengubah kiraan darah; kesan pengubahan gambar darah ini dapat diperhebatkan bersama dengan ACE inhibitors. Dianjurkan untuk tidak mengonsumsi alkohol semasa rawatan dengan penghambat ACE.

Sebab utama untuk ini adalah kesan yang tidak dapat diramalkan tekanan darah dan akibatnya. Perbezaan mesti dibuat antara kesan jangka pendek dan jangka panjang alkohol terhadap tekanan darah. Dalam jangka pendek, alkohol boleh menyebabkan pelebaran darah kapal.

Ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah. Inhibitor ACE juga menurunkan tekanan darah. Apabila kesan penurunan tekanan darah ini bertambah, ini boleh menyebabkan masalah peredaran darah ringan hingga teruk.

Pengambilan alkohol jangka panjang boleh menyumbang kepada peningkatan tekanan darah. Faktor individu berperanan sama ada dan sejauh mana ini berlaku. Sekiranya tambahan rokok atau tekanan psikologi dan kegusaran ada, peningkatan tekanan darah dapat dipergiatkan lagi oleh pengambilan alkohol.

Selalunya kesan peningkatan tekanan darah secara kekal lebih kuat daripada kesan alkohol yang menurunkan tekanan darah. Oleh itu, minum alkohol akan mengurangkan kesan perencat ACE atau, jika perlu, menjadikannya tidak berkesan. Ini boleh membawa akibat yang membawa maut. Risiko penyakit yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi akan meningkat dengan pesat. Ini bermaksud risiko penyakit yang seharusnya dilindungi oleh inhibitor ACE, seperti strok dan jantung serangan, akan meningkat.

Kontraindikasi

Mengandung dan laktasi adalah kontraindikasi untuk penggunaan perencat ACE. Kontraindikasi adalah keadaan yang melarang penggunaan ubat tersebut. - Pesakit dengan penyempitan arteri ginjal (stenosis arteri ginjal)

  • Pesakit dengan hanya satu buah pinggang
  • Mereka yang mengalami disfungsi hati atau
  • Penyempitan aorta (stenosis aorta) tidak boleh mengambil perencat ACE. - Kumpulan ubat ini juga tidak boleh digunakan jika terdapat penurunan jumlah dalam sistem vaskular atau peningkatan dalam kalium dalam darah sebelum memulakan rawatan.

Ramalan

Inhibitor ACE digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi, disfungsi jantung, selepas a jantung menyerang dan pada pesakit diabetes dengan buah pinggang penyakit (nefropati diabetesdan di sini mereka mengurangkan kematian pesakit. Regresi perubahan struktur di jantung selepas infark dan masuk nefropati diabetes dapat dicapai oleh perencat ACE dan dengan itu meningkatkan kesihatan prognosis mereka yang terjejas. Prosedur untuk menghentikan penghambat ACE dibincangkan secara kontroversial.

Beberapa pengarang melaporkan bahawa, sebagai contoh, ramipril, zat dari kumpulan perencat ACE, tidak menyebabkan peningkatan tekanan darah apabila dihentikan. Mereka melaporkan bahawa apa yang disebut fenomena pemulihan tidak akan berlaku dengan bahan ini. Oleh itu, menghentikan ubat dengan berunding dengan doktor akan menjadi masalah.

Oleh itu, penghentian secara beransur-ansur tidak diperlukan. Penulis lain sangat menyarankan agar tidak menghentikan penghentian ACE secara tiba-tiba. Menurut suara-suara ini, perubahan kepada ubat penurun tekanan darah yang lain kadang-kadang berguna.

Tetapi penghentian secara tiba-tiba meningkatkan risiko komplikasi yang boleh membawa maut. Walaupun begitu, pesakit sering menghentikan ubatnya sendiri. Ini biasanya disebabkan oleh maklumat dan / atau pemahaman yang tidak mencukupi.

Pesakit sering bebas gejala sebelum mengambil inhibitor ACE. Sekiranya mereka mengambil ubat, ini boleh menyebabkan aduan seperti pening. Ini berkaitan dengan kenyataan bahawa tubuh telah terbiasa dengan tekanan darah tinggi.

Penurunan (tiba-tiba) menyebabkan gejala. Oleh itu, wajar jika ini merangsang badan untuk berhenti mengambil ubat. Namun, harus diingat bahawa tahap tekanan darah tinggi secara kekal meningkatkan risiko penyakit seperti strok dan serangan jantung.

Sebagai peraturan, dinyatakan bahawa kenaikan tekanan darah 10 mmHg memerlukan 10 tahun kehidupan. Ini bermakna bahawa peningkatan tekanan darah secara kekal tanpa gejala dapat memendekkan usia. Sekiranya penurunan tekanan darah dapat dicapai dengan penghambat ACE, itu tidak bermaksud bahawa nilai-nilai ini akan tetap sama ketika menyapih.

Dalam kebanyakan kes, menghentikan penggunaan ubat antihipertensi akan mengakibatkan tekanan darah tinggi kembali. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung kepada penyebab peningkatan tekanan darah. Sebaiknya berjumpa dengan doktor yang bertugas. Dalam kebanyakan kes, terapi yang disasarkan secara individu, cukup merayap dan, jika perlu, mengimbangkan terapi dengan perencat ACE nampaknya berkesan.