Pemeriksaan prostat

. prostat kelenjar adalah organ lelaki yang menghasilkan rembesan yang dirembeskan ke dalam uretra semasa ejakulasi dan kemudian bercampur dengan sperma. Rembesan dari prostat kelenjar akhirnya membentuk sekitar 30% daripada ejakulasi. The prostat terletak di bawah pundi kencing dan mengelilingi uretra.

Tepat di belakangnya adalah Rektal (rektum). Kaedah mudah untuk memeriksa prostat adalah apa yang disebut digital (dari bahasa Latin: digitus - jari) rektum (melalui Rektal) peperiksaan (DRU). Ini membolehkan doktor meraba prostat dan memeriksa ukuran dan konsistensinya. Sebahagian daripada kanser pencegahan, prostat dapat diperiksa secara berkala dari usia 45 tahun. Sekiranya gambar prostat diperlukan, MRI prostat disyorkan.

maklumat am

Bilakah dan mengapa pemeriksaan prostat secara digital dilakukan? Tujuan pemeriksaan ini adalah, di satu pihak, pengesanan awal prostat kanser - barah yang paling biasa pada lelaki, serta penilaian peningkatan ukuran dalam konteks pertumbuhan jinak (hiperplasia prostat jinak), dan sebaliknya, penilaian rektum mukosa untuk mengesan barah rektum. Pada wanita, pemeriksaan rektum berfungsi untuk menilai bahagian belakang uterus dan ruang antara rahim dan Rektal, yang dipanggil Ruang Douglas.

Prostat adalah organ yang berfungsi di bawah pengaruh testosteron. Hormon seks merangsang 30 hingga 50 kelenjar prostat individu untuk menghasilkan rembesan prostat. Antara lain, rembesan ini mengandungi enzim yang penting untuk pergerakan dan kesuburan sperma.

Terutama pada lelaki yang lebih tua, pertumbuhan kelenjar prostat yang berlebihan adalah perkara biasa. Sekiranya pertumbuhan ini jinak, kita bercakap mengenai hiperplasia prostat jinak (BPH). Oleh kerana kelenjar membesar maka sering menekan pada uretra yang mengelilinginya, boleh menyebabkan masalah pengaliran kencing.

Pembesaran prostat kemudian sering diperhatikan oleh masalah dengan membuang air kecil (menggelecek, kerap keinginan untuk membuang air kecil). Yang karsinoma prostat adalah pertumbuhan malignan. Ini bermaksud bahawa tisu prostat dapat tumbuh ke dalam tisu di sekitarnya dan selalunya mempunyai konsistensi keras dan tidak teratur. Sebilangan besar karsinoma prostat berkembang di zon luar, yang bermaksud bahawa setelah mencapai ukuran tertentu, mereka dapat diraba dari rektum. Prostat kanser adalah barah yang paling biasa pada lelaki dengan usia rata-rata 69 tahun.