Laser Doppler Fluxmetry: Rawatan, Kesan & Risiko

Fluxmetry Laser Doppler adalah prosedur diagnostik yang memberikan maklumat mengenai kulit peredaran mikro dan berdasarkan kesan Doppler. Laser helium memancarkan cahaya yang dipantulkan dengan bergerak erythrocytes dalam darah. Jumlah cahaya yang dipantulkan memungkinkan kesimpulan dibuat mengenai halaju aliran.

Apa itu fluxmetry laser Doppler?

Fluxmetry Laser Doppler adalah prosedur diagnostik yang membolehkan pernyataan dibuat mengenai peredaran mikro kulit dan berdasarkan kesan Doppler. Dengan kata lain, ia membolehkan doktor menentukan darah mengalir dalam yang terkecil kapal dan laluan aliran akhir. Teknik pengukuran aliran bendalir merangkumi pelbagai kaedah untuk menentukan kuantiti fizikal aliran bendalir. Salah satu teknik pengukuran aliran yang digunakan dalam perubatan adalah laser Doppler fluxmetry. Ini adalah kaedah yang tidak invasif berdasarkan kesan Doppler bahawa langkah-langkah kulit peredaran mikro. Laser helium-neon berada di jantung prosedur. Laser memancarkan cahaya yang memantulkan struktur bergerak seperti erythrocytes. Dengan cara ini, doktor menentukan fluks Doppler laser sebagai ukuran relatif darah mengalir dalam yang terkecil kapal dan laluan aliran akhir. Kuantiti dinyatakan dalam unit sewenang-wenangnya. Sistem Laser Doppler sesuai, misalnya, untuk disyaki penyakit oklusi dalam phlebology. Aplikasi lain yang mungkin adalah untuk ahli dermatologi, yang boleh menggunakan prosedur untuk mengumpulkan maklumat mengenai perubahan ganas pada kulit. Nevi displastik atau melanoma malignan mempunyai kriteria mikroskopik cahaya yang dipantulkan dan dikaitkan dengan perubahan morfologi dan fungsional dalam seni bina vaskular. Atas sebab ini, pengukuran ciri aliran dengan laser Doppler fluxmetry dalam konteks ini dapat memberikan maklumat untuk menilai keganasan mana-mana luka kulit. Kaedah ini kadang-kadang disebut sebagai anemometri laser Doppler atau flowmetry laser Doppler.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Anemometri Laser Doppler digunakan untuk pengukuran optik tanpa sentuhan komponen halaju titik dalam aliran bendalir. Maklumkan fluksmetri perubatan melibatkan pengukuran aliran darah. Dalam kaedah ini, sinar laser dibahagikan kepada dua rasuk yang berbeza dengan bantuan pemisah rasuk, yang melintasi pada titik pengukuran. Ini mewujudkan corak pinggir gangguan di kawasan persimpangan. Zarah seperti erythrocytes menghasilkan isyarat cahaya yang tersebar di fotodetektor semasa mereka bergerak melalui corak pinggiran. Teknik laser Doppler didasarkan pada menentukan peralihan Doppler cahaya yang tersebar dari objek yang bergerak dan diterangi laser. Kekerapan cahaya tidak dapat diukur secara langsung dan oleh itu ditentukan oleh superposisi dengan rasuk rujukan dalam jarak beberapa megahertz. Model yang berbeza boleh didapati dalam konteks ini. Model pinggiran gangguan sangat deskriptif dan sangat baik untuk zarah-zarah kecil seperti eritrosit. Walau bagaimanapun, model Doppler menggambarkan penjanaan isyarat dengan lebih komprehensif dan merangkumi model interfering fringe pada masa yang sama. Laser helium digunakan dalam fluxmetry laser Doppler. Cahaya tersebar dan sebahagiannya diserap oleh tisu yang diperiksa. Setelah cahaya menyentuh sel darah yang bergerak, panjang gelombang berubah, yang dikenali sebagai pergeseran Doppler. Cahaya pada objek statik tidak berubah dalam panjang gelombang. Besarnya perubahan panjang gelombang ini secara langsung berkaitan dengan kelajuan sel darah. Maklumat ini ditukar dan dianalisis dan direkodkan sebagai isyarat elektronik oleh alat pengukur. Kedalaman pengukuran bergantung pada sifat tisu seperti struktur dan ketumpatan dalam kapilari katil, pigmentasi atau pengoksigenan. Alat pengukur dilengkapi dengan elektrod pemancar dan penerima, dan jarak antara elemen pemancar dan penerima dalam probe laser Doppler juga memiliki pengaruh pada kedalaman pengukuran. Untuk menentukan peredaran mikro pada kulit normal, probe dengan jarak standard 0.25 mm dan panjang gelombang laser sekitar 780 nm biasanya digunakan. Semasa memeriksa organ yang kaya dengan darah seperti buah pinggang or hati, kedalaman pengukuran biasanya jauh lebih kecil daripada satu milimeter. Pengukuran dilakukan dalam unit perfusi. Sementara itu, variasi fluksmetri juga digunakan pada pasien dengan osteoporosis untuk menentukan kerapuhan tulang. Fluxmetry Laser Doppler juga sering digunakan hari ini untuk memantau kemajuan terapi phlebologis, terutama terapi ubat. Satu lagi bidang aplikasi untuk prosedur ini adalah dalam oftalmologi, di mana fluksmetri digunakan, misalnya, untuk menilai glaukoma kerosakan.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Fluxmetry Laser Doppler menawarkan beberapa ciri dan kelebihan. Pertama, ini adalah prosedur yang tidak dihubungi, tidak invasif. Terutama ketika luka kulit dengan disyaki keganasan terlibat, prestasinya dikaitkan dengan kelebihan bagi pesakit. Terima kasih kepada fluxmetry, pesakit tidak semestinya harus menjalani prosedur invasif untuk menjelaskan kecurigaan awal. Sejak malignan perubahan kulit mengubah halaju aliran dan seni bina kapal, fluksmetri non-invasif sudah dapat memberikan maklumat yang luas dalam konteks ini dan membolehkan doktor memutuskan sama ada biopsi dan dengan itu prosedur invasif nampaknya perlu sama sekali. Fluxmetry Laser Doppler dapat dilakukan secara rawat jalan dan tidak dikaitkan dengan risiko atau kesan sampingan bagi pesakit. Kajian telah mengkaji dengan teliti sama ada penyinaran laser keganasan luka kulit, misalnya, boleh mengakibatkan hamburan. Risiko seperti ini sekarang dianggap dikecualikan tanpa pengecualian. Fluxmetry Laser Doppler juga menawarkan pelbagai kelebihan kepada doktor. Di satu pihak, prosedurnya agak murah dibandingkan dengan kaedah diagnostik lain, dan di sisi lain, masa yang diperlukan juga dianggarkan agak rendah. Penggunaan kaedah tidak invasif ini dapat mengurangkan beban pesakit dan juga doktor. Walau bagaimanapun, selepas fluksmetri, prosedur invasif atau invasif minimum mungkin diperlukan jika penemuannya sesuai.