Kehendak Hidup: Menghormati Kehendak Orang yang Sakit

Bagaimana jika anda tidak lagi dapat bersuara dalam keputusan perubatan kerana kemalangan atau penyakit serius? Dengan wasiat hidup, juga disebut kehendak pesakit, anda dapat menyatakan bahawa anda tidak menginginkan rawatan yang akan memperpanjang usia anda secara buatan dalam situasi penyakit yang akan membawa hingga mati. Ini tidak melibatkan euthanasia aktif - ini dilarang oleh undang-undang di Jerman. Akan tetapi, bagi kebanyakan orang yang terkena, kehendak hidup adalah cara untuk mati dengan cara yang ditentukan sendiri, dengan harga diri dan tanpa kesakitan.

Kehendak hidup, proksi penjagaan kesihatan, proksi penjagaan.

Pada prinsipnya, ada tiga cara untuk menyediakan senario terburuk.

  1. Dengan kehendak hidup, penandatangan menentukan rawatan perubatan apa yang dia mahu sekiranya dia tidak lagi mampu menyatakannya.
  2. Dengan kesihatan proksi penjagaan, seseorang memberikan kuasa wakil orang yang dipercayai dalam harta dan perkara peribadi. Orang ini kemudian memutuskan jika seseorang tidak lagi dapat melakukannya sendiri.
  3. Dengan arahan penjagaan, seseorang memberi pengadilan cadangan mengenai siapa yang harus dilantik sebagai penjaga. Ini hanya perlu jika seseorang tidak memberikan surat kuasa untuk kesihatan penjagaan.

Takut akan keperluan penjagaan

Lebih 900,000 orang mati setiap tahun di Jerman. Menurut tinjauan oleh Infratest bagi pihak organisasi perlindungan pesakit, Deutsche Hospiz Stiftung, sekitar separuh orang Jerman lebih suka memilih bunuh diri daripada menjadi kes kejururawatan. Menurut tinjauan, 51 peratus wanita dan 49 peratus lelaki melihat bunuh diri dibantu sebagai jalan keluar.

Oleh itu, ketakutan untuk memerlukan penjagaan adalah sangat baik di kalangan banyak orang.

Untuk apa kehendak hidup?

Kehendak hidup merujuk kepada proses kematian atau kegagalan fungsi penting tubuh yang tidak lagi dapat diubah dan kemungkinan akan mengakibatkan kematian. Ini mengandungi arahan untuk penjagaan akhir hayat, di mana seseorang dapat secara jelas menyebutkan kemungkinan pengabaian rawatan - seperti resusitasi langkah-langkah. Ini bermaksud meninggalkan rawatan yang berpanjangan seumur hidup jika seseorang sakit dan mati.

Ini juga bermaksud rawatan paliatif, termasuk memberi kesakitan-melegakan dadah kepada orang yang sakit parah, walaupun ubat ini boleh mempercepat permulaan kematian sebagai kesan sampingan.