Latihan kekuatan sederhana pada peralatan latihan | Fibromyalgia: Aktiviti

Latihan kekuatan sederhana pada peralatan latihan

Walaupun bentuk latihan fizikal ini memerlukan perhatian khusus, ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan prestasi fizikal fibromyalgia pesakit dan harus dilakukan 2-3 kali / minggu bergantung kepada tindak balas latihan. Oleh itu, terutama pada awal kekuatan dan ketahanan latihan, disarankan untuk tidak berani ke peringkat seterusnya kecergasan studio, tetapi untuk melakukan latihan sederhana disertai oleh ahli fisioterapi (latihan individu pertama dan kemudian kumpulan) mengenai peralatan latihan perubatan. Bekerjasama dengan ahli fisioterapi, program latihan yang disesuaikan dengan prestasi pesakit individu ditentukan dan meningkat dari masa ke masa.

Dengan jenis senaman ini, setiap hari keadaan orang yang berkenaan memainkan peranan khas dan mesti diambil kira untuk mengelakkan kemunduran dan kemungkinan meningkat kesakitan. Sekiranya ini berlaku walaupun dengan berhati-hati, peningkatannya akan meningkat kesakitan hanya bertahan maksimum 1-2 hari selepas bersenam dan kemudian hilang dengan sendirinya. Juga mungkin untuk bertindak balas dengan meningkatkan sementara kesakitan ubat.

Bagaimanapun, setelah pemulihan yang sesuai, latihan harus disambung semula (kemungkinan beban dikurangkan). Dalam kajian perbandingan 12 minggu mengenai keberkesanan latihan dengan 14 pesakit antara gimnastik konvensional dan latihan kekuatan pada mesin, hasilnya jelas menyokong latihan kekuatan. Setelah mengukur prestasi yang berkaitan dengan kekuatan, berat ditingkatkan hingga 50-70% dari prestasi yang dicapai dalam ujian.

Penurunan dalam kemurungan dan kegelisahan, kekakuan dan rasa sakit dicapai, kesejahteraan umum dan kemampuan kerja meningkat dengan ketara. Percubaan di latihan kekuatan peralatan latihan perubatan mesti dibuat. Selanjutnya, hasil kajian ini mengesahkan kajian mengenai penyebab fibromyalgia berkenaan dengan fakta bahawa masalah pesakit fibromyalgia tidak dapat dijumpai secara langsung pada otot rangka, tetapi di kawasan persepsi kesakitan sensitif dan kawalan kesakitan. Pada asasnya perkara berikut berlaku: bobot kecil, sebilangan besar pengulangan, kenaikan perlahan (jika mungkin) Latihan pada peralatan latihan standard mempunyai kelebihan tambahan bahawa kejayaan kenaikan beban benar-benar dapat diukur dan oleh itu mendorong pesakit untuk meneruskan aktivitinya. Dos: Bagi pesakit yang merasakan kesan positif dari latihan kekuatan, cadangannya adalah: 2-3 / minggu hingga 60 minit

Latihan daya tahan sederhana pada mesin ergometer

Untuk meningkatkan fizikal kecergasan dan untuk mengurangkan keletihan dan keletihan, latihan pada mesin ergometer sangat berguna. Ergometer basikal dan Cross Walker sangat disyorkan, di mana Cross Walker menawarkan pengaktifan seluruh badan yang lebih intensif. Peningkatan beban juga dapat diukur dengan tepat pada mesin ergometer.

Tawaran kumpulan

Untuk menyokong aktiviti mereka sendiri, fibromyalgia penghidap disyorkan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan yang sesuai. Pertukaran pengalaman dengan orang lain dalam kumpulan pertolongan diri dan latihan bersama dalam kumpulan gimnastik dan sukan fibromyalgia meningkatkan pengetahuan mengenai latar belakang dan pilihan terapi semasa penyakit ini dan membantu mengatasi keengganan yang dapat difahami berkaitan dengan ketegangan fizikal.