MRI paru-paru

Pertanyaan

Pencitraan resonans magnetik (MRI) juga dikenali sebagai pencitraan resonans magnetik. Ini adalah prosedur pengimejan yang menghasilkan gambar keratan wilayah yang sedang disiasat. Berbeza dengan sinar-X dan tomografi yang dikira, gambar dalam MRI tidak dihasilkan dengan bantuan sinar, tetapi dengan medan magnet dan gelombang radio yang sangat kuat.

Ini tidak membahayakan pesakit. Dengan menggunakan medan magnet yang kuat, zarah-zarah tertentu dalam badan menyelaraskan diri dengan medan magnet ini. Sekiranya ia sekarang dimatikan, zarah-zarah akan mengubah arah diri mereka sendiri pada kedudukan asalnya.

Masa yang diperlukan untuk kembali ke posisi ini diukur dan gambar keratan rentas dibuat berdasarkan data ini. Gambar MRI menggambarkan tisu lembut dengan sangat jelas dan dapat mendedahkan perubahan kecil. MRI bagi paru-paru sukar untuk waktu yang lama kerana paru-paru terdiri terutamanya dari udara dan gambar MRI sering tidak tepat.

MRI dengan media kontras, terutama helium, telah memperbaiki keadaan ini dengan ketara dan memberikan gambar yang tepat mengenai paru-paru tisu. MRI bagi paru-paru dapat dilaksanakan untuk pelbagai tujuan. Di satu pihak, ia boleh digunakan untuk mengesan radang paru-paru (radang paru-paru).

Di samping itu, darah kapal paru-paru dapat digambarkan dengan tepat dan kesannya, misalnya dalam kes hipertensi paru, dapat dikesan. Juga pengudaraan paru-paru dapat dikesan, yang penting dalam kronik penyakit paru-paru, Seperti COPD (penyakit paru-paru obstruktif kronik). Pemeriksaan MRI juga memainkan peranan yang sangat penting dalam pengesanan paru-paru kanser atau paru-paru metastasis. Berikut, susulan daripada kemoterapi boleh juga dilakukan.

Bidang aplikasi

Pencitraan resonans magnetik paru-paru dapat dilakukan untuk pelbagai tujuan. Di satu pihak, ia boleh digunakan untuk mengesan radang paru-paru (radang paru-paru). Di samping itu, darah kapal paru-paru dapat dilihat dengan tepat dan kesannya, misalnya dalam kes hipertensi paru, dapat dikesan.

Juga pengudaraan paru-paru dapat dikesan, yang penting dalam kronik penyakit paru-paru, Seperti COPD (penyakit paru-paru obstruktif kronik). Pemeriksaan MRI juga memainkan peranan yang sangat penting dalam pengesanan paru-paru kanser atau paru-paru metastasis. Berikut, susulan daripada kemoterapi boleh juga dilakukan.