Kesakitan pada sendi pergelangan kaki menyebabkan, gejala, terapi

. buku lali sendi terdiri daripada bahagian atas (OSG) dan bawah sendi buku lali (USG). The tulang terlibat terutamanya dipegang bersama oleh ligamen dan juga dilampirkan oleh tendon otot yang bertindak pada buku lali bersama. Kesakitan dalam buku lali Oleh itu sendi boleh berasal dari tulang, ligamen atau otot. Bergantung pada lokalisasi yang tepat (pergelangan kaki luar atau pergelangan kaki dalam), jenis (tusukan atau kusam), asal (tiba-tiba atau lambat) dan faktor lain seperti bengkak atau kemerahan, penyebab berlainan untuk kesakitan dalam sendi buku lali kemungkinan.

Punca

Kesakitan dalam sendi buku lali boleh berasal dari tulang, ligamen atau otot tendon. Dalam banyak kes, penyebabnya adalah kemalangan, tetapi penyebab keradangan atau degeneratif juga mungkin berlaku. 1. membongkok ke arah luar: Sekiranya kaki membongkok ke luar, doktor memanggilnya supinasi trauma.

Apabila kaki membongkok ke luar, ligamen luar sendi pergelangan kaki, ligamen cagaran lateral, diregangkan dan mungkin boleh robek. Ligamen luar sebenarnya terdiri daripada tiga ligamen berbeza (Lig. Fibulotalare anterius, Lig.

fibulotalare posterius, Lig. fibulocalcaneare), tetapi tidak semua ligamen pergelangan kaki luar cedera, terutamanya dalam kes cedera ringan yang disebabkan oleh sentuhan luar. Dalam kecederaan yang teruk, bahagian pergelangan kaki luar mungkin terkoyak, yang sesuai dengan Weber A patah.

2. berpusing ke dalam: Semasa melipat ke dalam, ligamen dalaman sendi pergelangan kaki diregangkan dan mungkin boleh terkoyak. Ligamen dalaman juga disebut ligamen deltoid dan, seperti ligamen luar, terdiri daripada beberapa bahagian yang meluas dari pergelangan kaki dalam hingga ke telapak kaki. Bergantung pada kedudukan kaki ketika dibengkokkan ke dalam, pergelangan kaki dalam boleh pecah.

3. jatuh dari ketinggian yang besar: Sekiranya anda mendarat dengan kaki setelah jatuh dari ketinggian yang tinggi, seluruh daya mesti diserap terlebih dahulu oleh tumit dan sendi pergelangan kaki, biasanya mengakibatkan patah daripada tulang belakang di kedua-dua belah pihak. Yang paling terjejas adalah atlet berisiko tinggi seperti penerjun payung terjun atau pendaki. Walau bagaimanapun, a patah daripada tulang belakang juga boleh berlaku kerana kesan yang tidak baik setelah lompatan dari ketinggian yang agak rendah.

Kecederaan ke-4 semasa sukan: Supinasi trauma adalah kecederaan sukan yang paling biasa. Terutama yang sering terjejas adalah atlet yang harus menukar arah dengan cepat: pemain bola sepak, pemain bola tampar dan ahli sukan bola yang lain. Pendaki gunung, pejalan kaki dan jogger mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk memutar sendi pergelangan kaki ke dalam kerana mereka sering berjalan di tanah yang tidak rata.

5th arthrosis: Arthrosis merujuk kepada keausan sendi yang melebihi tahap keausan yang normal bagi kumpulan umur. Sebab untuk arthrosis sendi pergelangan kaki boleh berat badan berlebihan, kedudukan atau pemuatan sendi pergelangan kaki yang salah. Artrosis sendi pergelangan kaki adalah akibat kecederaan yang kerap pada sendi ini (bengkok, patah tulang belakang) yang kerap.

Fraktur serpihan menggambarkan pemotongan sendi rawan kerana kecederaan, dalam banyak kes, arthrosis sendi pergelangan kaki berkembang kemudian. Ke-6 gout serangan: A serangan gout mempengaruhi sendi pergelangan kaki dalam 14% kes dan menyebabkan kesakitan yang sangat teruk, yang biasanya berlaku secara tiba-tiba pada waktu malam. Sendi membengkak, menjadi panas dan berubah warna kemerahan hingga kebiruan.

Malah sentuhan sedikit pun boleh menyakitkan dalam gout serang. Pada waktu pagi, menghantui biasanya berulang lagi. Ke-6 gout serangan: A serangan gout mempengaruhi sendi pergelangan kaki dalam 14% kes dan menyebabkan kesakitan yang sangat teruk, yang biasanya berlaku secara tiba-tiba pada waktu malam.

Sendi membengkak, menjadi panas dan berubah warna kemerahan hingga kebiruan. Malah sentuhan sedikit pun boleh menyakitkan dalam serangan gout. Pada waktu pagi, menghantui biasanya berulang lagi.

Fraktur Weber ke-7: Fraktur sendi pergelangan kaki adalah patah tulang yang paling biasa di bahagian bawah kaki dan dikelaskan mengikut Weber. Terdapat patah tulang Weber-A, Weber-B dan Weber-C. Pada fraktur Weber A, pergelangan kaki luar pecah di bawah celah sendi, sindesmosis (lekatan ligamen antara tibia dan fibula) utuh.

Fraktur Weber-A boleh disertai dengan kecederaan pada pergelangan kaki dalam. Pada fraktur Weber B, pergelangan kaki luar sedikit lebih tinggi, iaitu patah pada tahap lekatan ligamen, dan pergelangan kaki dalam juga mungkin terjejas. Sindiket boleh, tetapi tidak semestinya, juga cedera.

Fraktur C Weber menggambarkan patah tulang fibula dengan kecederaan pada sindesmosis. Dalam banyak kes patah Weber C, bahagian belakang tibia juga terkoyak (segitiga Volkamm). 8. tendon: Tendon otot betis dalam, yang bertanggungjawab memusingkan kaki ke dalam dan membengkokkan sendi pergelangan kaki ke telapak kaki, melepasi pergelangan kaki dalam.

Tendon otot fibularis panjang dan otot fibularis brevis berjalan di belakang pergelangan kaki luar. Otot-otot ini bertanggungjawab untuk memusingkan kaki ke luar dan membengkokkan sendi pergelangan kaki ke telapak kaki. Setiap tendon otot ini dikelilingi oleh a sarung tendon dalam perjalanan di sekitar pergelangan kaki dalam atau luar untuk melindunginya daripada beban mekanikal. Walaupun begitu, beban yang berlebihan atau regangan yang salah (contohnya, kasut yang salah ketika berjoging) boleh menyebabkan kesakitan sarung tendon keradangan.

9. pemuatan yang tidak betul: Biasanya, tulang dan tendon sendi pergelangan kaki diselaraskan dengan tepat untuk membolehkan pergerakan yang optimum. Sekiranya salah posisi atau postur yang tidak betul pada sendi pinggul, lutut atau pergelangan kaki menyebabkan paksi sendi menyimpang dari norma, hasil yang salah adalah akibatnya. Berat badan yang berlebihan juga boleh menyebabkan pemuatan yang salah.

Pemuatan sendi pergelangan kaki yang tidak betul menyebabkan kesakitan, contohnya disebabkan oleh tendosynovitis, rawan lelasan atau arthrosis. 8. tendon: Tendon otot betis dalam melepasi pergelangan kaki dalam, yang bertanggungjawab memusingkan kaki ke dalam dan membengkokkan sendi pergelangan kaki ke arah telapak kaki. Tendon otot fibularis panjang dan otot fibularis brevis berlari di belakang pergelangan kaki luar.

Otot-otot ini bertanggungjawab untuk memusingkan kaki ke luar dan lenturan pada sendi pergelangan kaki ke arah telapak kaki. Setiap tendon otot ini dikelilingi oleh a sarung tendon dalam perjalanan di sekitar pergelangan kaki dalam atau luar untuk melindunginya daripada beban mekanikal. Walaupun begitu, beban yang berlebihan atau regangan yang salah (contohnya, kasut yang salah ketika berjoging) boleh menyebabkan keradangan selubung tendon yang menyakitkan.

9. pemuatan yang salah: Biasanya, tulang dan tendon sendi pergelangan kaki diselaraskan dengan tepat untuk membolehkan pergerakan yang optimum. Sekiranya salah posisi atau postur yang tidak betul pada sendi pinggul, lutut atau pergelangan kaki menyebabkan paksi sendi menyimpang dari norma, hasil yang salah adalah akibatnya. Berat badan yang berlebihan juga boleh menyebabkan pemuatan yang salah. Pemuatan sendi pergelangan kaki yang tidak betul menyebabkan kesakitan, contohnya disebabkan oleh tendosynovitis, rawan lelasan atau arthrosis.