Kecondongan pelvis | Latihan pada punggung yang berongga

Kecondongan panggul

Terdapat banyak latihan yang dapat membantu mengatasi punggung yang berongga. Akan tetapi, pertama-tama, penting untuk melatih persepsi pesakit bahawa dia dapat merasakan di mana kedudukan tubuhnya. Bagaimana perasaan belakang yang berongga, seperti firasat?

Untuk tujuan ini, postur harus dikendalikan di cermin dan pelbagai posisi ekstrem harus diambil. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan melakukan palpate tulang pelvis dan letakkan jari anda pada unjuran tulang yang menonjol. Sekarang bayangkan bahawa pelvis adalah mangkuk yang dituangkan ke hadapan.

. tulang pelvis kini menunjuk ke depan dan ke bawah, tulang belakang lumbar melurus ke atas, punggung berongga semakin kuat. Pergerakan kaunter, memiringkan pelvis ke belakang, menyebabkan punggung bawah membengkok, ia menjadi bulat. Pergerakan ini harus dipraktikkan dengan baik dan senang diikuti.

Pergerakan ini dapat dipraktikkan dalam posisi permulaan yang berbeza. Contohnya, tuala boleh dipegang dengan punggung bawah di lantai sambil berbaring dan ahli fisioterapi cuba menariknya. Latihan juga boleh dilakukan semasa duduk di kerusi atau bangku.

Setelah pesakit memperoleh perasaan yang baik untuk tubuhnya, dia harus menghindari punggung yang berongga dan menumpukan perhatian lebih banyak pada gerakan balas. Dengan punggung berongga terdapat peningkatan aktiviti otot di punggung bawah, sementara punggung otot perut kehilangan kekuatan. Penting untuk mengaktifkan semula otot-otot ini untuk mengatasi ketegangan yang dipendekkan.

Latihan melawan punggung berlubang selalu merangkumi latihan perut yang disasarkan. Terutama yang dalam dan bawah otot perut harus diperkukuhkan. Di sini terdapat pelbagai latihan. Latihan yang lebih baik untuk di rumah boleh didapati dalam artikel “Fisioterapi untuk tergelincir cakera".

Belakang yang berlubang

Semasa berbaring, orang yang berkenaan dapat merasakan kesan dari keadaan statiknya. Pada kedudukan terlentang punggung bawah tidak bersandar di lantai dan sukar untuk menolaknya tanpa menggerakkan kaki. Punggung berongga tidak hanya mengubah statik punggung bawah.

Punggung yang berongga juga mempengaruhi keseluruhan postur badan dan beban pada sendi. Contohnya, peningkatan lanjutan pada tulang belakang lumbal (lumbar spine) sering menyebabkan lutut yang melambung tinggi sendi untuk menjaga tahap statik badan. Simptom lain yang sering terjadi ialah apa yang disebut sebagai punggung berlubang, di mana peningkatan lanjutan tulang belakang lumbar disertai dengan peningkatan kyphosis (lenturan / pembulatan) dari tulang belakang toraks.

Ini sering membawa kesan pada bahu dan leher kawasan. Punggung yang berongga menyebabkan kumpulan otot tertentu menjadi aktif untuk memastikan badan berada dalam kedudukan tegak. Otot di punggung bawah adalah hipertonik, iaitu mereka mempunyai ketegangan terlalu banyak, sementara otot otot perut sentiasa diregangkan dan dikurangkan.

Dalam kebanyakan kes, peningkatan aktiviti otot juga akan berlaku di tulang belakang toraks (BWS) untuk mengekalkan kedudukan tegak. Ini boleh menyebabkan ketegangan dan lekatan pada tisu terlampau. Sendi akan terlampau terlatih.

Dalam jangka masa panjang, terdapat peningkatan keausan struktur dan kerosakan akibat pada sendi lain, misalnya lutut. Risiko a tergelincir cakera juga meningkat kerana punggung berongga yang kuat, kerana cakera kini lebih banyak dimuat secara sepihak. Punggung yang berongga boleh menyebabkan penyumbatan sendi dan kesakitan di punggung bawah tetapi juga pada sendi di sekitarnya. Bagaimanapun, masuk akal untuk melatih dan mengurangkan punggung dengan latihan fisioterapeutik dan gimnastik tertentu untuk mengelakkan kerosakan akibat daripada beban yang berubah. Latihan terhadap kesan statik boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar
  • Latihan melawan sakit leher