Fisioterapi untuk urat varikos

Fisioterapi memainkan peranan penting dalam rawatan urat varikos. Terutama kandungan yang dipelajari semasa latihan latihan tetap dalam kehidupan seharian setelah berakhirnya terapi agar dapat berfungsi sebagai langkah pencegahan. Melalui pelbagai pendekatan terapi lain, seperti saliran limfa, fisioterapi berpotensi baik untuk memerangi yang ada secara aktif urat varikos dan untuk mencegah perkembangan vena varikos baru dalam jangka masa panjang. Ahli terapi bertindak balas secara individu kepada pesakit dan membuat spesifik pelan latihan.

Punca

Pembangunan bagi urat varikos boleh mempunyai pelbagai sebab. Lama kelamaan, dinding vena varikos menjadi kurang kuat dan anjal, yang boleh menyebabkan berlakunya penangguhan darah. Yang darah kemudian hampir tenggelam ke dalam urat dan hasilnya adalah urat varikos, yang boleh terbentuk secara dangkal atau dalam tisu.

Sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan perkembangan vena varikos termasuk gaya hidup yang tidak sihat (rokok, obesiti, faktor keturunan, hormon (terutamanya estrogen) yang melemahkan tisu penghubung dan kurang bersenam. Vena varikos juga boleh berlaku akibat dari darah gumpalan pada urat kaki yang dalam. Di sini, postur di tempat kerja juga memainkan peranan utama.

Terapi / rawatan

Dalam rawatan urat varikos, pesakit mempunyai banyak kemungkinan untuk mempengaruhi terapi dengan ketara. Vena varikos selalunya disebabkan oleh kebiasaan gaya hidup yang tidak baik (mis. Kurang bersenam, salah diet), sehingga perubahan ini sering membawa kepada peningkatan gejala. Oleh itu, ruang lingkup rawatan merangkumi antara lain: lebih banyak senaman: Senaman berkala dalam bentuk berjalan kaki, berjalan kaki, mendaki, berjoging atau berbasikal menguatkan kaki otot dan dengan itu meningkatkan peredaran darah.

Penyatuan yang disasarkan vena-menyokong latihan ke dalam kehidupan seharian juga merupakan langkah masuk akal untuk terapi vena varikos. Pancuran bergantian: Bergantian antara panas dan sejuk di bilik mandi. Ini disebut pancuran bergantian merangsang kapal mengembang dan menguncup secara bergantian, yang juga meningkatkan peredaran darah.

Angkat kaki selama 30 minit pada waktu petang: Terutama jika anda sudah mempunyai vena varikos, ini adalah penyelesaian yang masuk akal untuk memudahkan pengembalian darah ke jantung. Perhatikan yang seimbang diet kaya dengan serat dan mengurangkan berat badan berlebihan sebanyak yang mungkin. Memakai stoking mampatan pada waktu pagi.

Ini adalah stoking khas yang sesuai dengan ketat dan boleh disesuaikan secara individu. Mereka memberikan tekanan luaran pada kaki, yang menekan otot dan menekan urat. Fisioterapi dapat mencapai hasil yang baik dalam rawatan urat varikos melalui pelbagai pendekatan terapi lain.

Ini termasuk: Setiap rawatan fisioterapeutik vena varikos juga termasuk latihan dan latihan pergerakan yang disasarkan untuk menguatkan bahagian bawah kaki otot. Pembuangan vena varikos secara pembedahan dengan cara melucutkan atau phlebectomy juga merupakan kaedah rawatan yang biasa.

 • Lebih banyak pergerakan: Bersenam secara berkala dalam bentuk berjalan kaki, berjalan kaki, mendaki, berjoging atau berbasikal menguatkan kaki otot dan dengan itu memastikan peredaran darah lebih baik.

  Penyatuan yang disasarkan vena-menyokong latihan ke dalam kehidupan seharian juga merupakan langkah masuk akal untuk terapi vena varikos.

 • Pancuran bergantian: Tukar antara panas dan sejuk di bilik mandi. Pancuran bergantian ini merangsang kapal mengembang dan menguncup secara bergantian, yang juga meningkatkan peredaran darah.
 • Angkat kaki selama 30 minit pada waktu petang: Terutama jika anda sudah mempunyai vena varikos, ini adalah penyelesaian yang masuk akal untuk memudahkan pengembalian darah ke jantung.
 • Perhatikan yang seimbang dan kaya serat diet dan mengurangkan berat badan berlebihan Sebanyak yang boleh.
 • Memakai stoking mampatan pada waktu pagi. Ini adalah stoking khas yang sesuai dengan ketat dan boleh disesuaikan secara individu. Mereka memberikan tekanan luaran pada kaki, yang menekan otot dan menekan urat.
 • Saliran limfatik, yang membawa kepada penyingkiran lebihan cecair tisu yang lebih baik.
 • Melangkah masuk ke dalam air sejuk, di mana pergerakan tertentu mengaktifkan pam otot betis dan sejuk meningkatkan ketegangan dinding vena.
 • Mandi asid karbonik, di mana asid karbonik yang diserap melalui kulit menyebabkan vasodilasi dan serentak vena mampatan.
 • Rawatan mampatan, di mana pembalut elastik dikenakan dengan tekanan tertentu.