Polio: Mengapa Vaksinasi Suntikan Bukannya Vaksinasi Lisan?

Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO) telah menetapkan matlamat untuk membasmi polio. Matlamat ini dapat dicapai kerana poliomielitis penularan virus secara eksklusif dari orang ke orang dan berkesan vaksin boleh didapati. Kempen vaksinasi yang meluas di negara-negara membangun di mana penyakit ini masih berlaku dan pemeliharaan kadar liputan vaksinasi yang mencukupi di negara maju harus membantu mencapai tujuan ini.

Eropah masih belum bebas polio sepenuhnya

Selepas kes WHO yang terakhir direkodkan di Eropah pada tahun 1998 pada seorang anak berusia 33 bulan di Turki, Eropah diisytiharkan sebagai zon bebas polio pada bulan Jun 2002. Namun, ketika dua kes baru dilaporkan di barat daya Ukraine pada bulan September 2015, ia dilihat sebagai kemunduran besar.

Oleh itu, vaksinasi tetap penting, kerana polio masih berlaku atau berulang di luar Eropah. Penyakit ini juga dapat dijangkiti oleh pelancong atau pendatang yang dijangkiti.

Penularan polio

Polio adalah akut, mudah berjangkit penyakit berjangkit. Kira-kira seminggu selepas bermulanya jangkitan, virus ini dikeluarkan dalam rembesan nasofaring, diikuti - selama tiga hingga enam minggu lagi - oleh ekskresi virus di dalam tinja. Dalam tempoh ini, penyakit ini dapat menular kepada orang lain.

Vaksin terhadap polio

Untuk mengelakkan polio kembali ke Jerman, setiap orang dewasa harus mempunyai perlindungan vaksinasi yang mencukupi. Dua vaksin wujud terhadap agen penyebab polio: vaksinasi oral dan vaksinasi suntikan.

  • SABIN vaksin poliovirus hidup (OPV), yang disebut vaksin oral. Vaksinasi telan diserap melalui mulut dan oleh itu dipanggil vaksinasi oral. Dalam vaksinasi oral, vaksin hidup yang dilemahkan tetapi boleh dilipatgandakan diberikan. Ini mencetuskan jangkitan usus dengan pelemahan virus. Dengan cara ini, individu yang diberi vaksin dapat menjangkiti vaksin kepada orang lain virus. Di samping itu, peningkatan kesan sampingan boleh berlaku dengan vaksin hidup.
  • Vaksin poliovirus tidak aktif menurut SALK (IPV), yang disuntik di bawah kulit atau ke dalam otot. Vaksinasi melalui suntikan adalah vaksin yang mati. Vaksin ini sangat selamat dan hampir tidak ada kesan sampingan - yang diberikan virus tidak mampu menghasilkan semula.

Sejak Januari 1998, "Suruhanjaya Tetap Vaksinasi" mengesyorkan vaksinasi polio dengan alasan di atas hanya dengan suntikan dengan vaksin yang tidak aktif (IPV) menurut SALK.