Saccharomyces Boulardii

Produk

boleh didapati secara komersial di banyak negara dalam bentuk kapsul dan sebagai serbuk dalam sachet (Perenterol) dan telah diluluskan sejak tahun 1990. Perjalanan perenterol telah didaftarkan dan diluluskan untuk rawatan cirit-birit pengembara sejak 2010. Di Eropah, kulat telah digunakan sebagai probiotik sejak tahun 1950-an.

Struktur dan hartanah

Merupakan satu kulat yis berkait rapat dengan ragi bir yang tumbuh paling baik pada suhu badan (37 ° C) (sinonim: Hansen CBS 5926, var.). Ia disediakan kering beku dalam produk perubatan. Nama kulat berasal dari penemu Henri Boulard. Ahli mikrobiologi Perancis menjumpainya pada tahun 1920 di Indochina pada tahun a taun epidemik. Bahan dalam kapsul juga dikenali sebagai Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 desiccatus.

Kesan

(ATC A07FA02) adalah antidiarrheal. Ia mempunyai sifat antitoksik, anti-radang, antimikroba, dan imunomodulator, antara lain. Kulat itu berdaya maju tetapi tidak menetap di usus secara kekal; ia dikumuhkan dalam beberapa hari.

Petunjuk

Diluluskan untuk pencegahan dan rawatan penyakit diare pelbagai sebab. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk cirit-birit pengembara atau cirit-birit akibat rawatan antibiotik.

Dos

Menurut sisipan pakej. Ubat ini boleh diberikan kepada bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. The serbuk jangan dicampurkan dengan makanan yang terlalu panas (> 50 ° C), ais sejuk (0 ° C), atau mengandungi alkohol.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Kekurangan imuniti
  • Dadah tidak boleh dibuka atau ditangani berhampiran pesakit dengan kateter vena pusat kerana risiko fungemia.

Rujuk pada label ubat untuk langkah berjaga-jaga lengkap.

Interaksi

Antikulat boleh membunuh kulat, mengurangkan keberkesanan ubat. Tidak seperti yang lain probiotik, bagaimanapun, kombinasi dengan antibiotik adalah mungkin.

Kesan buruk

Kesan buruk jarang berlaku. Sangat jarang, demam, fungemia, reaksi hipersensitiviti, dan kembung perut telah dilaporkan. Fungemia (kulat di darah) telah diperhatikan terutamanya pada pesakit di hospital dengan a kateter vena pusat dan kemungkinan melalui pencemaran luaran, bukan penyerapan.