Penyakit Scheuermann | Kecacatan postur pada kanak-kanak - Fisioterapi

Penyakit Scheuermann

Penyakit Scheuermann adalah pertumbuhan yang tidak baik dari ruang tulang belakang, mengakibatkan pertumbuhan badan vertebra individu yang tidak rata Ini akhirnya mengambil bentuk baji dan bukannya bentuk silinder biasa. Dalam kebanyakan kes, malformasi ini mengakibatkan pembentukan punggung bulat, sejak tulang belakang toraks lengkung terlalu banyak ke hadapan.

Walau bagaimanapun, Penyakit Scheuermann juga boleh mempengaruhi vertebra lumbal, di mana tulang belakangnya rata, yang menjadi alasan untuk apa yang disebut punggung rata. Penyakit Scheuermann oleh itu adalah penyakit yang berkembang pada masa remaja dan berhenti pada masa dewasa apabila pertumbuhan berhenti. Diagnosis biasanya dibuat oleh doktor dengan menyoal pesakit mengenai gejala khas dan x-Ray, yang menjadikan perubahan berbentuk baji pada badan vertebra dapat dilihat.

Walaupun penyakit Scheuermann sering tidak disedari dan tidak semestinya menimbulkan masalah dalam kes-kes ringan, banyak remaja yang bertarung dengannya. Pilihan terapi dalam rawatan adalah fisioterapi. Melalui latihan fisioterapeutik, ia membantu meluruskan tulang belakang dan menguatkan otot. Ubat boleh diresepkan untuk penyakit yang teruk kesakitan. Kandungan terapi yang tepat ditentukan secara individu untuk setiap pesakit dan disesuaikan dengan gejala.

Scoliosis

Scoliosis adalah kelengkungan tulang belakang yang biasanya berkembang di zaman kanak-kanak dan remaja semasa pertumbuhan meningkat. Tubuh vertebra individu tumbuh lebih kuat dan tidak teratur, mengakibatkan lebih kurang jelas scoliosis. Oleh itu, sangat mustahak bagi ibu bapa untuk selalu memeriksa punggung anak-anak mereka untuk melakukan penyelewengan.

Ini mudah dilakukan dengan membongkok anak ke depan dan memeriksa bahagian belakang secara visual. Sekiranya sesuatu kelihatan jelas, seperti tulang belakang bengkok atau lengkungan kostum yang menonjol, doktor harus berjumpa. Rawatan secepat mungkin adalah mustahak kerana scoliosis dapat diatasi dengan baik pada peringkat awal dan lekatan yang lebih teruk dapat dicegah.

Dengan merawat skoliosis pada peringkat awal, kualiti hidup kanak-kanak dapat ditingkatkan dan dijaga dengan ketara dalam jangka masa panjang. Semasa memilih rawatan, doktor menggunakan sudut Cobb yang disebut, yang menunjukkan tahap kelengkungan.

  • Sekiranya kelengkungan kurang dari 20%, hasil yang baik biasanya dapat dicapai dengan fisioterapi. Fokus utama adalah pada latihan untuk menguatkan dan meregangkan otot-otot tulang belakang dan batang badan.
  • Sekiranya kelengkungan lebih besar, pemakaian tambahan korset khas, yang secara pasif membengkokkan tulang belakang dan mengatasi kelengkungan, tidak dapat dielakkan.
  • Sekiranya kelengkungan yang sangat teruk, pembedahan pada tulang belakang, di mana tulang belakang diluruskan dan kaku, kadang-kadang tidak dapat dielakkan.