Silymarin (Ekstrak Buah Milk Thistle): Fungsi

Secara tradisional, silymarin telah digunakan sebagai teh atau ekstrak kering untuk merawat penyakit hati, pundi hempedu, dan limpa. Sekarang ini adalah salah satu fitokimia yang paling banyak dikaji. Berdasarkan data klinikal, silymarin digunakan secara menyokong untuk keadaan berikut:

  • Penyakit hati yang berkaitan dengan alkohol
  • Sirosis hati
  • Hepatitis akut dan kronik
  • Hati penyakit yang disebabkan oleh dadah, ubat-ubatan, racun (contohnya, cendawan butang hijau).

Macam-macam plasebo-kajian intervensi terkawal dengan peserta kajian yang menderita alkohol-digunakan hepatitis serta hati sirosis meneliti kesan silymarin pada setiap hari dos dari 280 mg hingga 420 mg untuk jangka masa 3 bulan hingga 4 tahun. Selepas masa ini, penurunan (ketara) dalam kematian, penurunan tahap enzim hati dan peningkatan fungsi hati diperhatikan. Dalam kajian intervensi yang dikendalikan secara klinikal, silymarin terbukti menyokong rawatan bukan alkohol lemak hati penyakit (NAFL; NAFLE; NAFLD). Dalam tempoh 8 minggu, 33 orang yang berpenyakit mengonsumsi 210 mg silymarin setiap hari. Selepas tempoh ini, nilai enzim hati yang meningkat aspartate aminotransferase (AST; GOT) dikurangkan sebanyak 51% dan alanine aminotransferase (ALT; GPT) sebanyak 57%. Mengambil 140 mg silymarin sehari menyebabkan penurunan ketara (ditandakan) 32% dalam transaminase ini. Dalam kajian intervensi lain, diperhatikan bahawa setelah pengambilan 6 bulan 280 mg silymarin, tahap AST 62% subjek dan tahap ALT 52% subjek normal. Gabungan silybin (bahan aktif utama silymarin), phosphatidyl choline dan vitamin E juga memberi kesan positif kepada bukan alkohol lemak hati penyakit. Pengambilan mengakibatkan peningkatan tahap enzim hati, insulin rintangan dan hati histologi dalam 122 peserta kajian selepas 12 bulan. Kesan pelindung hati silymarin adalah disebabkan oleh.

  • Penstabilan hati luar membran sel. Oleh itu, noxae (bahan berbahaya) tidak dapat memasuki bahagian dalam sel.
  • Fungsi sebagai pemulung radikal; disebabkan oleh antioksidan aktiviti, peroksidasi lipid dicegah.
  • Pengaktifan RNA polimerase I yang bergantung pada DNA; ini merangsang protein serta sintesis asid nukleik dan hepatosit yang rosak (sel hati) dapat tumbuh semula dengan lebih baik.
  • Sifat anti-radang (anti-radang), dengan itu menyokong detoksifikasi bahan berbahaya (detoksifikasi bahan berbahaya).