Rawatan | Sindrom nefrotik

Rawatan

Dalam terapi kausal, glukokortikoid atau ubat bertindak yang lebih kuat biasanya digunakan. Mereka menghalang proses keradangan dan bertujuan untuk mencegah kerosakan lebih lanjut pada buah pinggang sejauh mungkin. Sekiranya simptomnya tekanan darah tinggi, ubat antihipertensi seperti ACE inhibitors atau Sartane digunakan.

Sekiranya perkumuhan air berkurang atau terdapat pengumpulan air di dalam badan, diuretik boleh diambil untuk melancarkan pembuangan air dan mengalirkan air keluar dari badan. Statin digunakan untuk terapi di hiperkolesterolemia. Dalam kes sindrom nefrotik, trombosis profilaksis dalam bentuk antikoagulan oral (antikoagulan) sering juga penting.

Dalam kes ini, heparin tidak boleh diberikan, kerana kesannya berdasarkan pengaktifan antithrombin III dan oleh itu tidak berkesan sekiranya berlaku kekurangan yang ada. Cortisone tergolong dalam kumpulan glukokortikoid. Ini bertanggungjawab terutamanya untuk menghambat proses keradangan di dalam badan.

Sekiranya punca sindrom nefrotik oleh itu adalah penyakit yang melibatkan keradangan, kortison boleh digunakan untuk terapi. Homeopati berdasarkan fakta bahawa bahan yang berkesan atau bahkan beracun sangat dicairkan. Melalui pelbagai kaedah pencairan hanya kesan yang diingini akan kekal.

Walau bagaimanapun, idea ini bercanggah dengan keadaan sains semasa dan kesan setiap bahan tidak dapat dibuktikan. Oleh itu, terapi homeopati eksklusif tidak boleh dijalankan. Walau bagaimanapun, sejak homeopati memang membawa peningkatan dengan beberapa paten, ia dapat dilakukan oleh doktor selain terapi perubatan.

Homeopati kebanyakannya digunakan untuk merawat sindrom nefrotik sekiranya penyebabnya adalah penyakit autoimun. Dalam kes sindrom nefrotik, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan diet. Pertama, tidak terlalu banyak protein yang harus dimakan.

Oleh kerana liang saringan di buah pinggang diperbesar, lebih banyak protein dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ini juga boleh tersekat dan menyekat jalan selanjutnya buah pinggangsistem saliran. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang.

Walau bagaimanapun, protein yang mencukupi masih harus dimakan untuk mengelakkannya diucapkan kekurangan zat makanan. Pengambilan protein kira-kira 1.4g protein per kg berat badan setiap hari adalah disyorkan. Sebaliknya, tidak banyak garam yang harus dikeluarkan dari diet. Ini mengikat lebih banyak air di dalam badan dan dengan itu mendorong pengekalan air dan tekanan darah tinggi. Oleh itu, hanya 6g garam meja yang harus diambil melalui makanan dan minuman.