Skintigrafi jantung | Skintigrafi

Skintigrafi hati

Bagi jantung, miokardium yang disebut scintigraphy, iaitu penggambaran darah bekalan ke jantung otot, kemungkinan besar digunakan. Ia adalah kaedah khas yang digunakan dalam kes khas untuk pesakit dengan jantung penyakit. Pemeriksaan boleh menjadi panduan dalam menjawab persoalan sama ada beberapa bahagian otot jantung mengalami penurunan atau tidak mencukupi darah membekalkan. Selanjutnya, dapat ditunjukkan jika pesakit akan mendapat manfaat daripada campur tangan yang memperbaiki darah bekalan.

Dalam kebanyakan kes, satu rakaman dilakukan dalam keadaan rehat dan satu dalam keadaan tertekan. Untuk ini, pesakit biasanya harus menggunakan ergometer basikal. Selepas pentadbiran, bahan radioaktif diedarkan dalam darah melalui lengan vena.

Setelah beberapa lama ia terkumpul di tisu otot jantung. Dalam hati yang sihat, zat menyebar secara merata dan radiasi radioaktif dapat diukur di setiap kawasan. Di kawasan yang kekurangan bekalan darah, sel-sel otot jantung menyerap sedikit atau tidak ada zarah radioaktif sama sekali. Sekiranya peredaran darah dikurangkan hanya dalam keadaan tertekan tetapi tidak pada waktu rehat, mungkin peningkatan prestasi jantung dengan pembedahan atau prosedur intervensi (pelebaran kapal menggunakan kateter jantung). A scintigraphy jantung selepas intervensi juga dapat digunakan untuk memantau keberhasilan prosedur, yaitu dapat dibandingkan untuk melihat apakah aliran darah telah meningkat.

Scintigraphy paru-paru

Terdapat dua jenis skintigrafi untuk paru-paru:

  • In pengudaraan scintigraphy, pesakit menghirup gas radioaktif (Xenon133) yang tidak diserap oleh badan. Sinaran diukur pada titik yang berlainan dalam waktu, sehingga menunjukkan pengedaran gas di paru-paru. Ini sesuai dengan pengudaraan.

    Dengan cara ini, kemungkinan halangan aliran atau kawasan yang berkurang pengudaraan dapat dikesan.

  • Sebaliknya, untuk paru-paru perfusi scintigraphy, zarah radioaktif dimasukkan ke dalam darah melalui a vena. Oleh kerana saiz dan sifat strukturnya, mereka terperangkap dalam darah terkecil kapal daripada peredaran pulmonari. Sekiranya kawasan di paru-paru mempunyai bekalan darah yang lebih lemah, mereka kelihatan lebih lemah dalam gambar yang ditunjukkan oleh skintigrafi.

    Contohnya, paru-paru embolisme (oklusi paru-paru arteri oleh darah beku) boleh didiagnosis atau dikesampingkan. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, tomografi komputer dengan pengimejan paru-paru kapal (angio-CT) adalah kaedah diagnosis yang lebih biasa. Skintigrafi adalah pilihan kedua jika hasil CT tidak dapat disimpulkan.