Hematoma subdural

Subdural hematoma (SDH) (sinonim: Hematoma subdural; pendarahan subdural nontraumatik akut; pendarahan subdural nontraumatik akut; hematoma subdural akut; hematoma subdural kronik; pendarahan dural; hematoma dural; nontraumatic; nonsraumatic subdural hemorrhage, subdural submural, subdural subhural, subhutra subhumat, subdural submural, subdural subur, hemorrhage subdural, subdural subur, hemorrhage subdural, subdural subtural, subdural subur, subhumatra, subdural subur, hemorrhage subdural, subdural subtural, subhumatra, subdural subur, hemorrhage, subdural subur, subhum, subdural subur, subdural subur, hemorrhage, subdural subur, subur, subdural subur, subur, subdural subur, hemorage, subdural subtural, subdural subtural, subdural subtural, subdural subtural, subdural subtural, hemorrhage pendarahan subtentorial; pendarahan subtentorial; hematoma subdural; hematoma subdural traumatik; pendarahan subdural traumatik; pendarahan subdural traumatik; ICD-10 S06. 5: Pendarahan subdural traumatik; ICD-10 S06.5: Traumatik subdural : Pendarahan subdural (nontraumatic)) adalah pendarahan ke ruang subdural tengkorak (antara dura mater (keras meningesdan arachnoid mater (membran sarang laba-laba; meninges tengah)) atau, lebih sederhana, antara dua meninges di sekitar otak.

Subdural hematoma tergolong dalam pendarahan intrakranial (pendarahan otak di dalam tengkorakdan, seperti hematoma epidural dan pendarahan subarachnoid (SAB), adalah pendarahan ekstraserebral (di luar tengkorak; di kawasan meninges/ meninges) dan dengan itu harus dibezakan dari pendarahan intraserebral (ICB; otak pendarahan).

Bentuk berikut dibezakan:

 • Subdural akut hematoma (aSDH).
  • Selepas parah otak kecederaan traumatik (TBI) dengan gangguan otak (contus cerebral).
  • Perdarahan berkembang dalam masa beberapa jam; tekanan intrakranial meningkat
  • Disertai dengan kehilangan kesedaran
 • Hematoma subdural kronik (cSDH) (selang> dua minggu dari trauma).
  • Terutama yang terjejas adalah pesakit tua dan alkoholik setelah trauma ringan (trauma ringan) dengan pendarahan kecil dan pesakit yang mengambil antikoagulan (antikoagulan).
  • Gejala berkembang selama beberapa minggu
  • Selalunya penghidap tidak mengingati kejadian penyebab.

Hematoma subdural traumatik terdapat pada 10-20% daripada semua trauma otak kecederaan (TBI).

Dalam kira-kira 20% kes, jenis hematoma lain seperti pendarahan subarachnoid atau pendarahan intraserebral (ICB) terdapat di samping hematoma subdural.

Kejadian puncak: antara usia 70 dan 79 tahun, risiko hematoma subdural meningkat 5 kali ganda.

Kejadian (kekerapan kes baru) untuk hematoma subdural kronik adalah kira-kira 5 kes per 100,000 orang setiap tahun (di negara-negara Barat).

Kursus dan prognosis: Prognosis hematoma subdural bergantung pada ukuran hematoma dan juga gejala. Sekiranya hematoma dikenali dan dirawat tepat pada waktunya, prognosisnya baik. Pendarahan subdural akut adalah keadaan darurat - ada bahaya untuk hidup! Untuk melegakan otak, kraniotomi (pembukaan tengkorak tulang dengan pembedahan) dengan pembukaan dura mater dan pemindahan hematoma (pembersihan hematoma) mesti dilakukan secepat mungkin. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah peningkatan tekanan intrakranial dan kerosakan yang mengancam nyawa pada otak. Pendarahan subdural kronik juga biasanya dikendalikan, hanya di sini tetingkap waktunya lebih besar. Sekiranya hematoma subdural kronik tidak menyebabkan sebarang gejala, rawatan pada awalnya boleh ditunggu. Walau bagaimanapun, pendarahan mesti dipantau dengan imbasan CT biasa. Bahkan mungkin hematoma subdural kronik kecil merosot secara spontan.

Kematian (kematian berdasarkan jumlah penghidap penyakit) hematoma subdural akut berkisar antara 30% hingga 80%.