Gejala pecah manset rotator | Fisioterapi untuk pecah manset rotator

Gejala pecah manset rotator

Gejala a pemadam pemutar pecah berbeza bergantung kepada penyebabnya.

  • Sekiranya tendon menangis dalam kemalangan, orang yang terkena menderita bahu dan lengan yang menusuk akut kesakitan.
  • Sekiranya terdapat retakan besar, pergerakan tertentu seperti merebak atau mengangkat lengan mungkin tidak dapat dilakukan sepenuhnya atau sama sekali. Dalam kes terakhir, seseorang bercakap mengenai pseudoparalisis.
  • Berkaitan dengan pakaian pemadam pemutar air mata jauh lebih biasa.

    Ini bermaksud bahawa tendon telah dibebankan selama bertahun-tahun dan oleh itu tidak lagi tahan air mata. Sekiranya hanya terdapat air mata kecil, orang yang terkena bencana sering kali bebas dari aduan. The kesakitan hanya meningkat kerana keadaan maju.

  • Walaupun pada waktu rehat pada waktu malam, penderita terganggu kesakitan - berbaring di sebelah yang terjejas adalah mustahil.
  • Selain kesakitan, gangguan fungsi dalam pengertian pergerakan terhad dan pengurangan kekuatan di lengan juga boleh berlaku.

    Kesannya, aktiviti seharian, terutama kerja overhead, tidak dapat dikuasai lagi. Kualiti hidup boleh terjejas. Sekiranya orang yang terkena kemudian mengambil postur yang melegakan, bahu menjadi semakin kaku.

Kemungkinan penyebab pecah manset rotator

Sekiranya akut sakit bahu berkembang selepas jatuh di lengan yang terulur atau jika sakit bahu telah merambat selama bertahun-tahun kerana terlalu banyak tekanan atau kehausan, sebabnya mungkin adalah air mata yang disebut pemadam pemutar. Kumpulan otot ini melindungi kepala of humerus di soket sendi dan memastikan bahawa bahu diangkat dan dipusingkan dengan selamat. Sekiranya satu atau lebih otot atau tendon perjalanan kumpulan otot ini, ini dikenali sebagai putar cuff rotator (tendon bahu terkoyak).

Selalunya mempengaruhi tendon otot tulang atas (tendon supraspinatus, kerana disekat oleh struktur tulang dari akromion dan tidak boleh bergerak sekiranya terdapat pemuatan atau keausan yang berlebihan atau tidak betul. Akibatnya: Tendon menangis. Lebih kerap terjejas adalah pra-kerosakan tendon, egB

melalui kerja overhead bertahun-tahun atau sukan overhead seperti tenis. Semakin tua orang itu, semakin besar kemungkinannya pemotongan pemutar cuff adalah. Sebenarnya, hampir setiap orang kedua yang berusia lebih dari 70 tahun terjejas.