Tachycardia (degupan jantung cepat)

Takikardia, takikardia, takikardia supraventrikular paroxymal, Nod AV masuk semula tachycardia, degupan jantung cepat yang tidak normal, sindrom Wolff-Parkinson-White (WPW). Istilah ini menggambarkan keseluruhan kumpulan aritmia jantung yang berbeza. Apa yang mereka miliki adalah denyutan cepat yang tidak betul lebih daripada 100 denyutan seminit dan asal-usul aritmia di atas ventrikel.

Kebanyakan pesakit muda terjejas, wanita lebih kerap daripada lelaki. Supraventricular seperti kejang tachycardia (iaitu dipercepat jantung kadar yang berasal dari atrium); titik asal adalah Nod AV. Pencetus boleh menjadi laluan tambahan (atrioventricular) (juga disebut Kent bundle) dari atrium ke ventrikel.

Selain beberapa bentuk yang lebih jarang, wakil yang paling umum adalah Nod AV takikardia masuk semula adalah sindrom Wolff-Parkinson-White (WPW). Walau bagaimanapun, terdapat juga bentuk di mana jalan konduksi tambahan tidak dijumpai. Dalam kes ini, simpul AV itu sendiri biasanya dilengkapi dengan ciri konduksi yang tidak normal.

Sebilangan besar pesakit sihat dan tidak mempunyai asas jantung penyakit. Takikardia adalah bentuk takikardia seperti kejang di mana nadi biasa dapat dirasakan dan berakhir secepat ia bermula. Kejang boleh berlangsung dari beberapa minit hingga berjam-jam.

Selepas fasa, mungkin ada yang tiba-tiba keinginan untuk membuang air kecil dan banjir air kencing. Pada pesakit yang sihat, tidak ada gejala lebih lanjut yang biasanya berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes yang sudah ada jantung kegagalan (kekurangan jantung), mungkin terdapat had kritikal fungsi pengepaman dengan sakit dada (angina pectoris) dan pening hingga sinkop (pengsan.

Gejala: Sesak nafas

If bernafas kesukaran berlaku dengan berdebar-debar, doktor harus berunding. Sesak nafas menunjukkan bahawa badan tidak mendapat cukup oksigen. Di satu pihak, ini disebabkan oleh fakta bahawa jantung tidak lagi berfungsi secara ekonomi kerana tinggi kadar jantung dan dengan itu mengepam terlalu sedikit darah isipadu setiap masa melalui badan.

Sejak darah bertanggungjawab untuk bekalan oksigen ke tisu, tubuh mengalami kekurangan oksigen, yang menyebabkan gejala sesak nafas. Aspek lain adalah bahawa darah aliran melalui paru-paru tidak lagi dapat berfungsi dengan baik kerana jantung berdegup, yang juga menyebabkan bekalan oksigen yang lemah. Permulaan sesak nafas ketika jantung berdegup laju adalah petunjuk bahawa fungsi jantung sudah dihalang oleh rentak jantung dan masalah itu mempengaruhi seluruh badan. Sekiranya berdebar-debar akibat dari serangan panik, bernafas kesukaran juga mungkin berlaku, tetapi ini disebabkan oleh sebab psikologi dan bukan hasil daripada kekurangan oksigen yang nyata di organ tubuh.