Kelahiran Mengumumkan Sendiri: Latihan Menguncup dan Menurunkan Kontraksi

Semasa mengandung, Yang dipanggil senaman pengecutan dan kontraksi tenggelam (atau kontraksi preterm) bergabung antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis pengecutan belum menunjukkan kesan pada serviks dan pembukaannya. Penting untuk tidak mengabaikan latihan yang disebut atau rendah pengecutan sekiranya wanita hamil sudah hampir dengan tarikh akhir. Akhirnya, mereka juga boleh menjadi penderitaan buruh sebenar yang mengumumkan permulaan proses kelahiran.

Melahirkan akan bermula: mengapa berlakunya kontraksi dan kontraksi tenggelam?

. uterus mula membuat persiapan untuk proses kelahiran seawal minggu ke-20 pada mengandung. Sejak saat ini, wanita hamil berulang kali menyedari perasaan ketegangan yang tidak biasa; sensasi ini juga sering digambarkan sebagai tarikan pada perut. Sebab yang paling mungkin untuk ini adalah bahawa pengecutan menurunkan pengecutan dan senaman pengecutan. Semasa pengecutan ini, otot licin uterus mula menguncup dan kemudian berehat semula. Pengecutan pertama menguatkan otot; anak dan plasenta lebih baik dibekalkan dengan darah. Melalui pengecutan ini, uterus sudah latihan untuk kelahiran. Kontraksi pertama adalah pengecutan Alvarez. Ini adalah kontraksi latihan yang sangat pendek dan juga gelombang. Mereka tidak teratur, sangat ringan dan juga tidak terkoordinasi. Semasa senaman pengecutan, hanya bahagian kecil rahim yang menegang. Sebagai mengandung kemajuan, bagaimanapun, bahagian otot yang lebih besar dan lebih besar berkontrak. Pengecutan kemudian menjadi lebih kuat dan juga lebih kerap. Doktor juga menyebut kontraksi ini sebagai kontraksi Braxton-Hicks. Ini juga merupakan kontraksi senaman klasik, yang secara de facto tidak mempengaruhi serviks dan jangan memastikan kelahiran bermula.

Bagaimana pengecutan senaman membuat diri mereka terasa?

Kontraksi pertama dapat dilihat oleh kenyataan bahawa wanita merasakan perutnya menjadi lebih kencang. Ini tidak selesa keadaan, tetapi sama sekali tidak sesuai dengan kesakitan. Dalam beberapa kes, wanita boleh melaporkan kesakitan, yang selalu dibandingkan dengan kesakitan haid. Wanita hamil menyedari kontraksi senaman dengan fakta bahawa kontraksi berlaku secara berkala, tetapi mempunyai selang waktu yang sangat lama. Pengecutan yang disebut boleh berlaku setiap beberapa jam - satu hingga tiga kali sejam. Selepas itu, jeda yang lebih lama berlaku. Latihan menguncup kemudian mereda ketika wanita hamil berbaring atau kadang-kadang menghangatkan perutnya. Sekiranya kontraksi menjadi lebih kuat walaupun wanita hamil sedang berbaring atau memanaskan perutnya, atau tidak melemah, dan jika berlaku lebih kerap daripada tiga kali sejam atau lebih dari sepuluh kali sehari, doktor harus dihubungi. Terutama jika wanita hamil itu hampir dengan tarikh akhir. Kadang-kadang ini mungkin merupakan kesakitan yang nyata dan proses kelahiran mungkin sudah bermula. Oleh itu, jika ada kecurigaan, wanita itu tidak perlu ragu-ragu dalam keadaan apa pun, walaupun dia kadang-kadang percaya bahawa itu hanya kontraksi tenggelam.

Apa itu kontraksi?

Kontraksi tidak mempunyai kesan pada serviks dan jangan menyebabkannya terbuka. Seperti namanya, kontraksi memastikan bahawa rahim dengan bayi hanya tenggelam lebih dalam ke pelvis wanita hamil. The kepala meluncur ke arah saluran kelahiran; sebagai peraturan, ini keadaan berlaku dari minggu ke-36 kehamilan. Atas sebab ini, kontraksi senaman juga berlaku lebih awal daripada penurunan kontraksi. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk membuat pernyataan umum mengenai kapan seorang wanita akan mengalami kontraksi pertama. Kadang kala faktor yang menentukan adalah sama ada kelahiran pertama atau adakah beberapa anak sudah dilahirkan. Sekiranya wanita hamil telah melahirkan beberapa orang anak, sakit tenggelam mungkin tidak dapat diketahui sehingga beberapa hari sebelum kelahiran sebenarnya. Mungkin juga berlaku bahawa kepala tidak bergerak ke arah pelvis sehingga kelahiran bermula. Dalam senario ini, wanita hamil tidak dapat membezakan sama ada ia adalah persalinan atau keturunan.

Bagaimana pengecutan menurun mempengaruhi ibu hamil?

Ramai wanita tidak menyedari adanya tanda-tanda fizikal atau perubahan ketika berlaku proses sinki. Paling banyak, mereka melihat bahawa perut menjadi lebih kencang atau "sesuatu telah berubah," tetapi mereka pasti tidak dapat mengetahui perubahan apa yang sebenarnya telah terjadi. Walau bagaimanapun, perut duduk lebih rendah apabila kontraksi berlaku. Di bahagian atas perut, wanita melihat lebih banyak ruang lagi. Keluhan seperti rasa kenyang yang tidak menyenangkan, berterusan pedih ulu hati atau sesak nafas dapat bertambah baik. Walau bagaimanapun, kedudukan baru kanak-kanak itu menyebabkan keluhan lain. Dalam banyak kes, kanak-kanak itu berbohong pundi kencing, yang bermaksud bahawa keinginan untuk membuang air kecil jauh lebih kuat dari biasa. Oleh itu, jika wanita hamil lebih kerap ke tandas, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia sudah mengalami kontraksi. Dalam banyak kes, wanita hamil tidak menyedari bahawa mereka telah mengalami kontraksi sehingga keinginan untuk membuang air kecil meningkat atau wanita itu mempunyai perasaan berterusan bahawa dia perlu mengosongkannya pundi kencing.

Bagaimana kontraksi sebenar berbeza?

Peraturan tersebut menyatakan bahawa kontraksi yang berlaku dengan baik kesakitan dan terjadi secara berkala, dan juga tidak dapat diatasi dengan panas, tidak boleh diabaikan. Di sini, wanita hamil harus menghubungi doktor. Akhirnya, kontraksi juga boleh menjadi buruh pramatang. Terutama jika wanita hamil sudah berada di tahap akhir kehamilan, seseorang tidak semestinya "berharap" bahawa mereka sedang berlatih atau merosot. Oleh itu, sekiranya terdapat sedikit pun kecurigaan bahawa mereka adalah kontraksi sebenar, doktor mesti dihubungi.