Rawatan abses

Rawatan terpenting bagi abses selalu merupakan pembukaan abses dengan pengosongan nanah. Terapi antibiotik selalunya tidak diperlukan selagi patogen tidak merebak ke tisu sekitarnya. Walau bagaimanapun, jika patogen telah merebak, ada risiko darah keracunan (sepsis), yang mesti dirawat antibiotik serta-merta.

Jika abses dangkal, ia boleh dibuka melalui kulit di bawah anestetik tempatan. Abses yang lebih dalam atau abses organ mesti dicucuk menggunakan teknik pencitraan. Oleh itu nanah daripada abses boleh disalirkan semasa rawatan.

Untuk mengelakkan perkara baru nanah pembentukan, rongga abses dibilas setelah dibuka dan kemudian dibekalkan dengan saluran air. Ini memastikan bahawa tidak ada nanah baru yang dapat terbentuk setelah perawatan, yang harus dikeringkan lagi. Abses jenis ini harus dirawat secara umum anestesia jika boleh, kerana prosedur anestesia wilayah boleh menyebabkan pemindahan kuman ke tisu sekitarnya.

Sekiranya abses tidak dirawat dengan baik dan mencukupi, membran abses boleh runtuh. Akibatnya adalah bahawa bakteria di dalamnya boleh merebak ke dalam badan dan dengan itu menjadi organ, bebas rongga badan atau, dalam keadaan terburuk, memasuki aliran darah. Penyebaran patogen boleh menyebabkan penyakit organ serius hingga darah keracunan dan boleh mengancam nyawa.

Atas sebab ini, abses tidak boleh dibuka tanpa rawatan perubatan. Orang yang sering terjejas merasa perlu membuka abses sendiri, kerana ini membawa kepada melegakan dan kesakitan kelegaan. Sekiranya abses tidak dibuka dengan betul dan ubat yang tidak mencukupi, rawatan diri boleh membawa akibat yang serius. Untuk mengelakkan komplikasi ini, disarankan untuk mencegah abses terlebih dahulu. Anda boleh mengetahui bagaimana anda boleh melakukannya kali ini di sini: Apakah kaedah terbaik untuk mencegah abses?

Rawatan dengan antibiotik

Oleh kerana abses adalah gambaran klinikal yang disebabkan oleh patogen bakteria, pemberian antibiotik dianggap sebagai ubat pilihan pertama. Penyebab paling kerap timbulnya abses adalah peningkatan bakteria yang kuat "Staphylococcus aureus". Ini adalah patogen yang merupakan sebahagian daripada persekitaran kulit semula jadi dan juga dapat dikesan di saluran pernafasan.

Biasanya patogen bakteria ini memenuhi tugas tertentu. Lebihan penduduk, yang boleh menyebabkan perkembangan proses patologi, ditekan oleh organisma yang sihat pada tahap sistem imun. Berdasarkan maklumat ini, ubat yang paling berkesan dari kumpulan antibiotik boleh dipilih dan diberikan untuk rawatan abses.

Bentuk pentadbiran yang tepat dan dos antibiotik mesti dipilih bergantung kepada keparahan abses. Bentuk ringan dalam banyak kes dapat dirawat dengan menggunakan salap antibiotik tempatan. Selanjutnya, pesakit yang terkena harus menggunakan salap yang merengsa untuk rawatan, terutama pada tahap awal.

Dadah yang mengandungi ammonium bituminosulfate sangat sesuai untuk rawatan abses. Gabungan salap antibiotik dan salap botuminosulfat mengurangkan penyebaran patogen bakteria dan pada masa yang sama mendorong reaksi keradangan tempatan di kawasan abses. Pengembangan yang kuat dari kapal membenarkan lebih banyak darah dan dengan cara ini lebih banyak sel pertahanan untuk diarahkan ke abses.

Akibatnya, rongga abses dikemas dengan cepat. Nanah dikosongkan ke arah permukaan kulit. Gambar klinikal yang diucapkan biasanya dibuka secara pembedahan.

Abses yang diucapkan biasanya tidak dapat diatasi dengan berkesan dengan pemberian antibiotik sahaja. Sebabnya adalah kenyataan bahawa antibiotik hanya dapat mencapai patogen penyebab dalam jumlah kecil kerana kapsul di sekitar abses. Agar dapat memulai perawatan abses yang seakurat mungkin, rembesan yang dipompa semasa pembukaan harus diperiksa untuk kuman.

Sebagai tambahan, pemberian ubat selama satu minggu dari kumpulan antibiotik terbukti sangat membantu dalam rawatan abses yang ketara. Selagi patogen yang tepat belum dikenal pasti, doktor yang hadir biasanya menetapkan antibiotik spektrum luas yang dipanggil, yang kesannya ditujukan kepada sebilangan besar bakteria. Dalam amalan klinikal sehari-hari, dicloxacillin dan antibiotik dari kumpulan cephalosporin digunakan terutamanya. Sekiranya patogen penyebabnya dapat dikenal pasti dengan smear, maka rawatan abses harus dilakukan dengan pemberian antibiotik khusus patogen.