Apakah plasebo?

Pada tahun 1955, doktor Amerika Henry Beecher menerbitkan pemerhatian yang dibuatnya terhadap tentera AS semasa Perang Dunia II dalam bukunya "The Powerful plasebo. " Untuk melegakan kesakitan dalam ini, dia mentadbir morfin. Ketika kehabisan, dia menggantinya dengan garam yang lemah, dengan kesan bahawa bahan "tidak berkesan" melegakan kesakitan dari banyak tentera. Perkataan itu "plasebo"Berasal dari bahasa Latin dan bermaksud" Saya akan menyenangkan. "

Persediaan tanpa kesan terapeutik

Placebos adalah sediaan yang tidak mempunyai kesan terapeutik. Daripada bahan aktif, plasebo pil mengandungi hanya pengisi, seperti laktosa atau kanji. Hari ini, plasebo sering digunakan dalam ujian klinikal yang dirancang untuk menguji keberkesanan yang baru dadah. Dalam kajian double-blind yang disebut ini, satu bahagian subjek ujian menerima ubat itu, bahagian lain plasebo. Anehnya, subjek yang telah mengambil "plasebo yang tidak berkesan" selama kajian berulang kali menunjukkan perubahan akibat mengambilnya. Kesan positif dan kesan sampingan, apa yang disebut kesan nocebo, dapat dilihat di dalamnya.

Imaginasi, penyembuhan diri, keajaiban?

Tetapi apakah kesan plasebo? Adakah pesakit hanya membayangkan bahawa plasebo akan memperbaiki gejala penyakit mereka? Bolehkah kesan yang diperhatikan disalahkan pada perhatian yang diberikan oleh pesakit semasa menjalani rawatan plasebo (perbincangan dengan doktor, pemeriksaan, dll.), Atau adakah kekuatan penyembuhan diri dari badan dapat berperanan sebagai akibat kepercayaan terhadap ubat itu? Kesan plasebo menyusahkan banyak saintis. Berikut adalah beberapa pendekatan:

  • Placebos sama sekali tidak menunjukkan kesan. Kesan, yang diperhatikan setelah pengambilan plasebo, dapatkan penjelasan anda dalam proses semula jadi penyakit. Peningkatan penderitaan bertepatan secara kebetulan dengan pengambilan.
  • Kesan plasebo dijelaskan oleh interaksi antara sistem saraf dan juga sistem imun.
  • Kajian terbaru (Leuchter et al; Perubahan dalam otak fungsi subjek yang tertekan semasa rawatan dengan plasebo; Am J Psychiatry 2002 Jan; 159 (1): 122-9) menunjukkan bahawa terdapat perubahan fungsi otak dengan penggunaan plasebo. Selanjutnya, ditunjukkan bahawa plasebo boleh menyebabkan pelepasan endorfin.

Ahli statistik Dr. John Bailar III menjelaskan kesan plasebo sebagai berikut, “Kepercayaan akan adanya kesan plasebo telah menjadi semacam agama sekular. Dan seperti agama apa pun, tidak ada bukti untuk menghalangi orang yang beriman. "