Beri Acai

Produk

Beri Acai (disebut ass-ai) boleh didapati secara komersial di banyak negara sebagai jus, serbuk, dalam bentuk kapsul dan kosmetik, antara produk lain. Mereka tergolong dalam apa yang disebut superfoods.

Tumbuhan batang

Tanaman induk beri adalah kelapa sawit. (Arecaceae), yang berasal dari Amerika Selatan dan tumbuh di tanah Amazon yang selalu dibanjiri. Telapak tangan yang langsing mencapai ketinggian sekitar 20 hingga 30 meter dan ditanam untuk pengambilan buah kelapa sawit dan buah-buahan.

Ubat ubat

Buah-buahan digunakan sebagai ubat perubatan. Buburnya berwarna bulat, ungu kehitaman, boleh dimakan antara 1 hingga 2.5 cm, mengandungi satu biji besar dan hampir tidak ada bubur. Mereka boleh dimakan mentah, diproses menjadi jus dan sediaan lain, seperti minuman, ais krim,minuman tenaga and yogurt. Buah-buahan mempunyai rasa kacang khas.

Ramuan

Bahan-bahannya termasuk protein, asid amino, lipid, tidak tepu asid lemak, vitamin, mineral, polisakarida, flavonoid, antosianin dan proanthocyanidins. Anthocyanin seperti cyanidin-3-O-glucoside dan cyanidin-3-O-rutinoside, yang juga memberi beri warna mereka yang kuat, dianggap sebagai antioksidan yang paling relevan.

Kesan

Beri Acai dan sediaan yang sesuai terkenal dengan kesan antioksidan yang kuat. Selanjutnya, kajian mendapati sifat anti-radang, anti-proliferatif, sitoprotektif, dan imunostimulasi antara lain.

Petunjuk untuk digunakan

Beri Acai dan sediaan yang sesuai dimakan sebagai makanan tambahan di negara perindustrian Barat. "Beri super", "beri ajaib", atau "beri beri" telah dipromosikan secara agresif, terutama di Amerika Syarikat, untuk berbagai aplikasi seperti obesiti, anti-penuaan, kanser, artritis, dan penyakit kardiovaskular. Terdapat sedikit bukti dalam literatur ilmiah untuk menyokong penggunaan ini. Walaupun buah-buahan merupakan sumber nutrien yang berpotensi berharga, aplikasi pencegahan perubatan atau perubatan tidak ditunjukkan dari sudut pandangan kita pada masa ini. Sebaliknya, tidak ada yang boleh dikatakan untuk menganggapnya sebagai perangsang eksotik, sebagai tonik, atau untuk digunakan di gastronomi.

Kesan buruk

Kami mempunyai sedikit sastera yang mungkin kesan buruk. Buah beri telah dimakan secara berkala dan dalam kuantiti yang banyak oleh orang-orang tempatan sejak sekian lama (secara tempatan bahkan sebagai makanan pokok). Apabila tertelan, perlu diketahui bahawa acai boleh mempengaruhi pemeriksaan MRI kerana ia bertindak secara semula jadi ejen kontras.