Reseptor asetilkolin | Asetilkolin

Reseptor asetilkolin

. neurotransmitter asetilkolina membongkar kesannya melalui pelbagai reseptor, yang dibina ke dalam membran sel yang sesuai Oleh kerana sebilangan dari mereka juga dirangsang oleh nikotin, mereka dipanggil nikotinik asetilkolina reseptor. Kelas lain dari asetilkolina reseptor dirangsang oleh racun agaric lalat (muscarin).

Reseptor asetilkolin muskarinik (mAChR) tergolong dalam kumpulan reseptor G-protein yang digabungkan dan boleh dibahagikan kepada subtipe yang berbeza (isoform) yang diberi nombor M1 hingga M5. Isoform M1 boleh didapati di otak, misalnya di corpus striatum. Ia dipanggil jenis saraf.

Isoform M2 dijumpai di jantung. M3 mAChR terletak pada otot licin darah kapal dan kelenjar, seperti kelenjar air liur dan pankreas. Ia juga bertanggungjawab untuk penghasilan asid sel di perut.

Kedua-dua M4 dan M5 belum diteliti secara konklusif, tetapi kedua-duanya berlaku di otak. Reseptor asetilkolin nikotinik (nAChR) terutamanya terdapat di bahagian hujung motor. Di sini mereka berfungsi untuk menghantar impuls saraf ke otot. nAChR sangat terkenal berkaitan dengan penyakit ini myasthenia gravis, di mana reseptor nikotinik dimusnahkan oleh autoantibodies, yang akhirnya menyebabkan gangguan pengujaan otot.

Penyakit Alzheimer

Morbus Alzheimer, yang dikenali sebagai penurun pertama Alois Alzheimer, adalah penyakit neurodegenerative yang disebut. Ia berlaku terutamanya pada orang berusia lebih dari 65 tahun dan mengakibatkan peningkatan secara beransur-ansur demensia. Penyakit Alzheimer adalah berdasarkan kematian sel saraf akibat plak deposit peptida beta-amiloid di dalam sel.

Kematian sel ini dikenali sebagai otak atrofi. Neuron penghasil asetilkolin sangat terjejas, mengakibatkan kekurangan ACh di otak. Oleh kerana banyak kemampuan dan proses kognitif terikat pada bahan utusan ini, pesakit semakin mengalami masalah tingkah laku dan ketidakupayaan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kehidupan seharian dalam perjalanan penyakit ini.

Oleh kerana terapi kausal belum tersedia, penyakit ini dirawat secara simptomatik dengan cara yang terbaik. Ini dicapai terutamanya oleh pemberian ubat penghambat asetilkolinesterase seperti galantamin atau rivastigmine, yang menghalang enzim penghancur asetilkolin. Ini menghasilkan kepekatan yang lebih tinggi neurotransmitter di dalam otak.

Kesan yang sama juga dapat dicapai dengan mentadbir pendahulu protein dari ACh. Prekursor protein adalah prekursor protein yang tidak aktif yang diubah menjadi bentuk aktifnya dengan pembelahan enzimatik. Prekursor protein asetilkolin termasuk deanol dan meclophenoxate.

Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson (juga dikenali sebagai idiopatik Sindrom Parkinson, atau IPS pendek) adalah penyakit neurodegeneratif. Penyakit ini dicirikan oleh gejala utamanya, termasuk kekejangan otot (kekakuan), kurang pergerakan (bradikkinesis), otot gegaran (gegaran) dan ketidakstabilan postur (ketidakstabilan postur) (lihat: gejala penyakit Parkinson). Penyebab utama penyakit serius ini adalah kematian secara beransur-ansur sel saraf yang disebut substantia nigra, yang terletak di otak tengah.

Oleh kerana sel-sel saraf ini bertanggungjawab terutamanya untuk pengeluaran dopamin, terdapat peningkatan kekurangan dopamin dalam struktur otak ganglia basal, yang penting untuk pergerakan, semasa penyakit. Dengan kata lain, kelebihan neurotransmitter lain juga boleh disebut. Khususnya, ini terutamanya norepinefrin dan asetilkolin.

Lebihan asetilkolin khususnya dianggap sebagai penyebab simptomologi utama penyakit Parkinson. Terapi penyakit Parkinson terutama melibatkan pemberian ubat dopaminergik, iaitu ubat yang meningkatkan bekalan dopamin di otak. Pendekatan terapi lain, yang hampir tidak pernah digunakan lagi kerana kesan sampingan yang kuat, adalah kaedah yang disebut antikolinergik, juga disebut parasympatholytics.

Ini adalah bahan-bahan yang menekan kesan ACh dengan menghalang reseptor asetilkolin muscarinic. Dengan cara ini, a mengimbangi ketidakseimbangan neurotransmitter dapat dicapai. Kesan sampingan yang kerap berlaku antikolinergik terutamanya membimbangkan keterbatasan prestasi kognitif pesakit, serta keadaan kebingungan, halusinasi, gangguan tidur, dan kesan sampingan kecil seperti kering mulut.