Rehabilitasi pecah tendon Achilles

Rawatan Tendon Achilles pecah boleh dilakukan dengan atau tanpa pembedahan. Dalam kedua kes tersebut, keseluruhan rawatan (termasuk pemulihan) biasanya memakan masa antara 12 hingga 16 minggu. Setelah pemulihan selesai, pemulihan keupayaan prestasi yang lama hampir selesai.

Walau bagaimanapun, bagi atlet yang kompetitif, terapi (terutamanya kerana tempoh yang lama tidak aktif) biasanya dikaitkan dengan penurunan prestasi yang ketara. Hanya beberapa tahun yang lalu adalah kebiasaan untuk melumpuhkan kecederaan, yang sebelumnya dirawat dengan pembedahan, selama beberapa minggu dalam ortosis (biasanya lebih rendah kaki pelakon). Hari ini, ada kecenderungan untuk memulai lebih awal dengan peningkatan beban pada tendon secara beransur-ansur, kerana ini menghasilkan pertumbuhan semula yang lebih baik. Ini menghasilkan lebih baik penyembuhan luka dan kerosakan jangka panjang yang kurang, seperti pengerasan buku lali sendi. Oleh itu, pesakit dapat memperoleh semula keupayaan prestasi mereka lebih cepat.

Prosedur

Pertama, tendon dan buku lali sendi ditstabilkan dengan menggunakan serpihan (atau dengan menggunakan kasut khas) dan dibawa ke posisi jari kaki. Serpihan ini akan memainkan peranan penting dalam proses pemulihan dalam beberapa minggu akan datang. Hanya beberapa hari selepas operasi, pesakit dapat keluar dari hospital; pemulihan kemudian dijalankan secara pesakit luar.

Rawatan parut manual, limfa saliran dengan mengurut kaki dan pergerakan pasif kaki yang berhati-hati oleh ahli fisioterapi atau apa yang disebut motor belat mewakili tahap pertama pemulihan. Splint bermotor adalah bingkai yang menggerakkan kaki secara automatik dan dengan intensiti yang telah ditentukan dan dengan demikian dapat memberikan sokongan yang sangat baik untuk kerja ahli fisioterapi. Sebagai tambahan, electrotherapy boleh digunakan untuk melancarkan proses penyembuhan dan mengurangkan kesakitan.

Untuk atlet, ada juga latihan khusus dari kaki otot. Pada minggu-minggu berikutnya, kedudukan kaki yang diberikan oleh belat / kasut dikurangkan secara beransur-ansur sehingga akhirnya kedudukan kaki yang normal dicapai. Selari dengan ini, kaki semakin dimuat semasa terapi pergerakan sehingga beban penuh dan longgar berlari latihan mungkin.

Perkara ini sering berlaku selepas kira-kira 4 minggu. Setelah 2 - 4 minggu lagi, belat kemudian dapat dikeluarkan. Lengan sokongan tetap diperlukan, namun.

Selama ini, latihan otot kaki dan penyelarasan kemahiran sangat penting dan dapat mempercepat kembali kerja atau sukan. Latihan biasa pada awalnya adalah seperti aqua berjoging dan kemudian unit latihan untuk umum kecergasan, seperti berbasikal atau ergometer badan atas. Penyelarasan latihan dapat dicapai dengan berdiri di bawah beban penuh, pertama dalam kedudukan bipedal dan kemudian dalam kedudukan satu kaki. Rel bermotor masih digunakan hingga tahap tertentu selama fasa ini. Sebaik-baiknya, pesakit kemudian dapat meneruskan aktiviti sukannya dari kira-kira bulan ke 3 dan seterusnya, walaupun kekuatan tendon yang sebelumnya sering tidak dapat dicapai lagi pada ketika ini.