Sindrom serviks akut

definisi

Kawasan tulang belakang serviks (serviks spine) terdiri daripada vertebra 1 hingga 7. tulang belakang serviks atau sindrom serviks adalah istilah yang biasanya digunakan untuk menggambarkan aduan yang timbul di kawasan ini. Perbezaan sering dibuat antara sindrom serviks akut dan sindrom serviks kronik. Sekiranya aduan berlangsung lebih dari 3 bulan, mereka akan dipanggil sindrom tulang belakang serviks kronik.

Sindrom tulang belakang serviks akut biasanya disebabkan oleh kecederaan yang disebabkan oleh overtrain secara tiba-tiba. Ini termasuk, misalnya, kecederaan pada tulang belakang serviks dalam kemalangan lalu lintas, yang disebut whiplash kecederaan pada tulang belakang serviks. Sindrom tulang belakang serviks akut juga boleh berlaku semasa aktiviti fizikal berat atau terdedah kepada draf.

klasifikasi

Sindrom tulang belakang serviks dapat diklasifikasikan mengikut kriteria yang berbeza. Satu kemungkinan adalah mengklasifikasikan mengikut haluan. Sekiranya aduan berlangsung lebih dari 3 bulan, ia disebut a sindrom tulang belakang serviks kronik.

Sebagai perbandingan dengan sindrom tulang belakang serviks akut, di mana kesakitan terhad kepada tulang belakang, tidak ada titik sakit khusus yang dapat diberikan untuk kursus kronik. Sindrom tulang belakang serviks juga boleh dikelaskan mengikut kesakitan sinaran: Sindrom serviks radikular mempengaruhi akar saraf (Latin: radix) dan terpancar di sepanjang yang terjejas saraf. Sindrom serviks pseudo-radikular, sebaliknya, tidak mempengaruhi akar saraf dan menjelma dalam sakit kepala, serangan pening dan gangguan pendengaran dan menelan. Sekiranya bahagian bawah tulang belakang serviks terjejas, kesakitan juga boleh memancar ke lengan. Satu lagi kemungkinan klasifikasi sindrom tulang belakang serviks adalah mengikut lokasi kesakitan:

  • Sindrom serviks setempat
  • Sindrom serviks pseudoradikular
  • Sindrom serviks radikular
  • Sindrom serviks atas: sakit di kawasan vertebra serviks pertama atau kedua
  • Sindrom serviks tengah: sakit di kawasan vertebra serviks ketiga, keempat atau kelima
  • Sindrom serviks bawah: sakit di kawasan vertebra serviks 6,7 atau 8.

Gejala

Dalam sindrom tulang belakang serviks akut, perbezaan dibuat antara keluhan umum dan spesifik, yang bergantung pada tahap kerosakan pada tulang belakang serviks. Kesakitan umum merangkumi sakit ketukan / tekanan tempatan pada tulang belakang, sakit ketika tulang belakang serviks mengalami hipertensi dan rasa sakit ketika kepala dipindahkan. Terlepas dari lokasi kerosakan, sakit kepala, pening, gangguan penglihatan dan gangguan deria di lengan juga boleh berlaku.

Penyumbatan boleh menjadi penyebab sindrom tulang belakang serviks akut dan gejala. Yang terakhir disukai oleh yang sebelumnya whiplash kecederaan, yang dianggap sebagai penyebab kerap sindrom tulang belakang serviks akut. Di samping itu, proses degeneratif yang berkaitan dengan sindrom tulang belakang serviks akut juga boleh mencetuskan penyumbatan.

Ketegangan tetap pada tulang belakang serviks dapat memprovokasi terjadinya penyumbatan. Kerana penyumbatan, orang yang terjejas mengalami pergerakan yang terhad. Terutama putaran, regangan dan pergerakan lenturan dikurangkan sejauh mana.

Dalam istilah teknikal, sekatan pergerakan yang disebabkan oleh penyumbatan juga dikenal sebagai "disfungsi segmental". Aspek lain yang perlu disebutkan ialah penyumbatan dapat menguatkan dirinya dalam konteks sindrom tulang belakang serviks akut. Oleh kerana penyumbatan disertai dengan kesakitan yang teruk, orang yang terkena sering menggunakan postur yang melegakan (torticollis).

Hasilnya adalah ketegangan yang melampau, yang akhirnya mencegah penyumbatan dilepaskan. Gejala khas lain yang berlaku dengan penyumbatan dalam konteks sindrom tulang belakang serviks adalah sensasi ketidakselesaan di bahagian atas kaki, seperti kesemutan atau mati rasa. Tambahan pula, kerengsaan atau kerosakan pada sesetengah orang saraf boleh menyebabkan pening, gangguan penglihatan dan kesukaran menelan.