Periodontitis ulseratif nekrotik akut

definisi

Ulseratif nekrotik akut periodontitis (ANUP) adalah bentuk periodontitis khas yang biasanya disebabkan oleh ulseratif nekrotik akut gingivitis (ANUG). Dalam ulseratif nekrotik akut periodontitis bukan sahaja gusi terjejas, seperti di gingivitis, tetapi terutamanya periodontium. Ia adalah keradangan yang berkembang pesat disertai dengan akut kesakitan, yang membawa kepada kerosakan tisu (nekrosis) dan ulserasi pada awal penyakit.

Punca

Ini adalah jangkitan campuran dari pelbagai jenis bakteria, termasuk strain Fusobacteria, Treponema dan Selenomonas, serta bakteria Prevotella intermedia dan Porphyromonas gingivalis. Ulseratif nekrotik periodontitis berasal dari ulseratif nekrotik gingivitis dan penyebabnya termasuk tekanan psikologi, lemah dan tidak berfungsi dengan baik sistem imun, contohnya pada pesakit positif HIV, kekurangan zat makanan, Miskin kebersihan mulut dan penggunaan tembakau. Dalam kebanyakan kes, jangkitan berlaku pada remaja atau dewasa muda, tetapi jangkitan lewat pada pesakit pada usia lanjut tidak dapat dikecualikan.

Diagnosa

Kerana akut kesakitan dan perkembangan keradangan yang cepat, doktor gigi mesti berjumpa dengan tanda pertama. Doktor gigi ini sudah dapat mengenali dan merawat gejala khas periodontitis ulseratif nekrotik semasa pemeriksaan pertama kaviti oral. Pemeriksaan makmal juga dapat memberikan maklumat mengenai strain bakteria dan, jika perlu, memungkinkan rawatan yang disasarkan. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Gingivitis ulseratif nekrotik akut

Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan periodontitis ulseratif nekrotik akut

Dalam periodontitis ulseratif nekrotik, keradangan menyebar ke semua struktur periodontium. Nekrosis daripada gusi dan tulang berlaku. Pada mulanya, ada yang teruk nekrosis papillae gusi hingga ke kawah interdental dan tulang yang terdedah.

Ini disertai dengan pendarahan dan teruk kesakitan. Kesakitan awal adalah ciri pembezaan yang penting berbanding dengan penyakit periodontal lain, kerana ini biasanya tidak menyakitkan. Buruk kebersihan mulut membawa kepada kekuningan-kekuningan plak pada lisan mukosa.

Ini membawa kepada pembentukan ulser (ulserasi). Dalam kebanyakan kes, ini membawa kepada pelanggaran atau logam rasa dalam mulut dan nafas berbau. Perubatan am boleh menyebabkan demam dan meradang limfa nod.

Secara keseluruhan, keadaan umum di kesihatan adalah miskin. Gejala tidak semestinya ada dan bergantung pada tahap dan keparahan penyakit. Kesakitan menjadikannya sangat sukar untuk dimakan, dan kebersihan mulut juga tidak mudah dilakukan, yang semakin memburukkan umum keadaan dan seterusnya mendorong perkembangan keradangan di mulut.

Rawatan

Terapi periodontitis ulseratif nekrotik terdiri daripada dua bahagian. Terapi akut merangkumi penyingkiran kuman untuk mencegah keradangan merebak lebih jauh dan dengan itu dapat mengekang aktiviti penyakit. Pertama sekali, rasa sakit harus dikurangkan supaya kebersihan mulut yang mencukupi dapat dilakukan lagi.

Di bawah anestesia tempatan, doktor gigi akan membuang plak dan kemudian gunakan bilas pembasmi kuman (mis. CHX®). The plak dikeluarkan dengan teliti sama ada dengan alat tangan seperti kuret atau dengan alat ultrasonik. Penggunaan tempatan tambahan sediaan kortikosteroid (contohnya Dontisolon®) juga membantu mencegah pembebasan utusan pelarut tisu dan enzim.

Sebagai titik terapi kedua, terapi tambahan dengan antibiotik (contohnya penisilin) mungkin berguna, terutamanya jika umum keadaan tidak bertambah baik walaupun selepas terapi akut sebelumnya dan gejala tidak menjadi ketara setelah 2-3 hari. Kebersihan mulut yang menyeluruh oleh pesakit di rumah dan pembasmian kuman secara berkala mulut bilas (mis. CHX®) sangat penting untuk proses penyembuhan yang berjaya. Sekiranya terdapat kesakitan yang teruk pada awal terapi, analgesik (mis Ibuprofen®) dapat membantu. Oleh kerana periodontitis ulseratif nekrotik menunjukkan kelemahan, tidak berfungsi dengan baik sistem imun dan merupakan salah satu gejala awal beberapa penyakit, seperti jangkitan HIV, seseorang juga harus diperiksa oleh pakar internis. Terapi akut diikuti dengan terapi pemeliharaan, yang meliputi pemeriksaan rutin dan pembersihan gigi secara menyeluruh.