Aloe vera

Pengenalan

Aloe vera yang sebenar tergolong dalam kawasan affodillas / padang rumput. Terdapat lebih daripada 200 spesies genus Affodillas. Pada asalnya mungkin di rumah di Semenanjung Arab, kini juga terdapat di kawasan Mediterranean dan di India.

Kawasan penanaman utama hari ini ialah Mexico. Ini adalah salah satu tanaman perubatan yang tertua dan sekarang sangat terkenal. Ia juga dipanggil lily padang pasir.

Aloe ferox adalah tumbuhan megah yang dapat tumbuh setinggi 5 m. Di bahagian atas batang yang kuat tumbuh karangan bunga seperti daun lancet, berdaging yang boleh tumbuh hingga 50 cm. Di tepinya terdapat duri berwarna ungu, di tengahnya tumbuh sekelompok bunga berbentuk silinder, bunga tunggal boleh tumbuh hingga 3 cm, kebanyakannya berwarna merah muda pucat.

Perkara istimewa mengenai lidah buaya liar ialah ia boleh bertahan selama berbulan-bulan tanpa air. Daunnya yang berdaun dapat menyimpan banyak air, yang digunakan oleh tanaman semasa musim kemarau. Keupayaan aloe menyimpan sejumlah besar air disebabkan oleh struktur seperti gel di dalam daun. Gel ini bukan sahaja menyimpan air, tetapi juga membantu tanaman menutup luka pada kulit kayu.

Bahagian tanaman yang digunakan secara perubatan

Jus pahit dikumpulkan, yang kering ketika daunnya dipotong. Satu meletakkan daun di dalam bekas dan mengambil jusnya (Aloe lateks). Ini kemudian menebal, biasanya di tempat mandi air.

Apabila ia menyejuk, jusnya mengeras dan dijual. Dalam bentuk suci, yang hampir tidak pernah digunakan, ia ditambahkan ke titisan, pil atau supositoria yang dijual sebagai julap. Gel dari bahagian dalam daun tidak digunakan sebagai ubat.

Ramuan

Jus kuning ditekan keluar dari bahagian luar daun (kulit kayu), juga disebut getah aloe atau jus lidah buaya. Ia mengandungi aloin dan aloe emodin, kedua-duanya rasa sangat pahit. Di dalam daun (gel lidah buaya) terdapat gula sederhana dan berganda, larut dalam air vitamin, amilase, fosfatase alkali, lipase dan asid salisilik, polisakarida acemannan.

Asid amino (blok bangunan protein) yang terdapat di dalam tumbuhan sangat penting (penting), tetapi tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri dan mesti dibekalkan dari luar dengan makanan. Mereka adalah leucine (mempromosikan penyembuhan), isoleusin (meningkatkan sistem imun dan mendorong pertumbuhan otot), valine (menguatkan sarafdan lisin (menggalakkan pembentukan kolagen pada kulit, meningkatkan keanjalannya dan dikatakan dapat melambatkan proses penuaan). Terkandung enzim dikatakan dapat membantu pencernaan dan menjadikan radikal bebas yang tidak berbahaya.

Sebilangan kecil minyak pati seperti saponin, tanin dan asid salisilik mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria. Sterol dapat membantu menurunkan kolesterol tahap secara semula jadi. Bahan aktif aloin A dan B yang terkandung di dalam kulit daun lidah buaya mempunyai kesan pencahar yang kuat, melancarkan kesannya pada usus besar dan boleh menjadi komponen julap, biasanya bersama dengan julap lain. Oleh kerana bahan pahit yang dikandungnya, kedua-dua bahan aktif juga dapat merangsang bile rembesan. Aloin A dan B mempunyai kesan perengsa yang kuat.