Amniosentesis

Dalam perubatan, amniosentesis disebut amniosentesis dan merupakan pemeriksaan terhadap cairan yang mengelilingi bayi di uterus. Pemeriksaan ini mengenai cecair amnion memberi wanita peluang untuk mengetahui bahkan sebelum kelahiran sama ada anaknya sakit, misalnya, atau adakah terdapat darah ketidaksesuaian kumpulan antara ibu dan anak. Amniosentesis dilindungi oleh kesihatan insurans dari usia 35 tahun, kerana risiko anak menjadi sakit meningkat dari usia 35 tahun.

Amniosentesis boleh berlaku dari minggu ke-10 pada mengandung, tetapi hanya disyorkan untuk memeriksa pada minggu ke-10 dalam keadaan khusus. Risiko mencederakan anak semasa peperiksaan jauh lebih rendah dari minggu ke-13 dan oleh itu kebanyakan pemeriksaan amniosentesis dilakukan antara minggu ke-13 dan ke-18. Darah ujian ketidaksesuaian kumpulan hanya boleh dilakukan dari minggu ke 30 dan seterusnya.

Doktor biasanya menasihatkan pesakit hamil untuk memikirkan amniosentesis jika mereka menemui sesuatu di mengandung ultrasound, tetapi tidak dapat ditentukan 100% dengan ultrasound atau pemeriksaan lain. Walaupun pesakit yang mengandung sudah mempunyai satu atau lebih anak yang mengalami malformasi atau penyakit keturunan, ini boleh menjadi alasan untuk menasihati pesakit untuk menjalani amniosentesis. Sekiranya doktor menemui a ketidaksesuaian rhesus, amniosentesis dapat membantu menentukan sama ada kanak-kanak itu mungkin menderita anemia or jaundis.

Amniosentesis hampir tidak menyakitkan dan hanya memakan masa sekitar 10-15 minit. Namun, diperlukan beberapa hari hingga beberapa minggu sehingga hasilnya tersedia. Untuk memastikan risiko kecederaan serendah mungkin, terdengar suara sebelum tusuk.

Dengan cara ini kedudukan anak dapat ditentukan dan ditusuk sejauh mungkin dari anak itu. Ini penting kerana jika tidak, anak boleh cedera atau dalam keadaan terburuk a keguguran boleh dicetuskan. Harus diingat bahawa pada setiap minggu mengandung dan tidak kira doktor, selalu ada risiko kehilangan atau kecederaan kanak-kanak.

Semasa bayi sedang diimbas, laman web yang sesuai untuk tusuk dijumpai dan jarum nipis dimasukkan melalui dinding perut ke dalam uterus. ini tusuk selalunya tidak terlalu menyakitkan dan oleh itu tidak dibius sebelumnya. Selepas penyisipan, beberapa mililiter cecair amnion diekstrak.

Kuantiti adalah kira-kira 10 ml dan maksimum. 20 ml. Kemudian jarum dikeluarkan lagi dan luka tusukan dirawat.

Selepas pemeriksaan, ibu harus menjaga tempoh pergerakan sekitar satu hari. Langkah ini mengurangkan risiko komplikasi dengan ketara. Sejak cecair amnion mengandungi sebilangan besar sel anak yang dapat dikalikan di makmal, amniosentesis berfungsi sebagai petunjuk yang jelas mengenai adanya pelbagai kecacatan genetik.

Bergantung pada prosedur diagnostik dan nilai yang akan diperiksa, diperlukan antara 2 hari dan 14 hari sebelum hasil pertama tersedia. Beberapa penyakit dapat dikesan sebelum kelahiran dengan amniosentesis. Dalam kebanyakan kes, amniosentesis dilakukan untuk memeriksa anomali kromosom, iaitu perubahan kromosom.

Salah satu anomali kromosom yang paling terkenal adalah sindrom Down, juga disebut trisomi 21. Ia juga boleh: Di samping itu, jumlah alpha-fetoprotein dapat ditentukan, yang dapat memberi petunjuk punggung terbuka dan kemudian keasidan cairan ketuban dapat diperiksa, sehingga pernyataan mengenai kandungan oksigen dapat dibuat. Malangnya, tidak semua penyakit keturunan dan perubahan kromosom dapat dikesan oleh amniosentesis.

Banyak penyakit yang disebut anomali mosaik, yang bermaksud bahawa tidak semua sel berpenyakit dan oleh itu ada kemungkinan hanya sel yang sihat dalam cairan amniotik yang diperiksa dan oleh itu penyakit ini tidak dapat dikesan. dan Trisomi 18 pada anak yang belum lahir

 • Sindrom Pätau (trisomi 13)
 • Sindrom Edwards (Trisomi 18)
 • Trisomi 8
 • Trisomi 9
 • Kecacatan, seperti bibir sumbing dan lelangit
 • Jangkitan

Keguguran mungkin merupakan salah satu risiko yang paling ditakuti. Bergantung pada sumbernya, kadar komplikasi berkaitan dengan keguguran adalah 0.6% hingga 1.5%.

Akibatnya, risiko keguguran sangat rendah. Antara risiko yang lebih biasa adalah

 • Lebam di tempat suntikan
 • Pendarahan ke rahim
 • Kecederaan pada rahim
 • Kecederaan pada anak
 • Kecederaan plasenta
 • Jangkitan
 • Amniosentesis
 • Pengecutan rahim

Selain amniosentesis, ada cara lain untuk memeriksa penyakit yang berbeza. Ini termasuk kemungkinan berikut: Pensampelan villi korionik, tali pusat tusukan, ujian tiga kali ganda dan kemudian yang baru darah ujian, yang hanya diluluskan di Jerman sejak 2012. Sila berjumpa doktor untuk mengetahui ujian mana yang terbaik untuk anda. Semua ujian mengandungi risiko dan kemungkinan komplikasi.