Aphten - Apa yang membantu dengan lepuh yang menyakitkan di mulut?

Rawatan aphthae boleh bermula dari pelbagai titik permulaan yang berbeza. Secara umum, terapi simptomatik semata-mata dapat digunakan untuk menghentikan membakar dan melegakan kesakitan. Painkillers (analgesik) seperti parasetamol or ibuprofen digunakan untuk tujuan ini.

Selanjutnya, penyelesaian yang mengandungi lidocaine boleh digunakan untuk berkumur, salap atau semburan. Proses penyembuhan lepuh membran mukus dapat dipercepat dengan menggunakan agen kaustik seperti akar rhubarb ekstrak dan / atau nitrat perak. Sebab untuk ini adalah bahawa agen penghakis mempercepat penolakan serpihan tisu mati dalam rawatan aphtae dan dengan itu mendorong pembentukan baru mukosa.

Sekiranya aphae tidak berjangkit, penggunaan salap yang mengandungi triamcinolone asetonida juga dapat penyembuhan luka dan kesan menenangkan. Untuk rawatan langsung aphtha dari rumah, rawatan di rumah seperti Di samping itu, penggunaan ubat gigi rendah di natrium lauril sulfat dikatakan memendekkan masa penyembuhan afasia dan pada masa yang sama mencegah kemunculan semula. Sebagai tambahan kepada ubat rumah tangga yang biasa, ubat homeopati sering digunakan untuk merawat aphthae. - Minyak pokok teh

  • Chamomile
  • Saga boleh digunakan dalam bentuk bilas.

Ubat mana yang paling berkesan?

Terdapat banyak ubat bebas di pasaran. Yang paling penting, mereka mempunyai kesan anti-radang dan analgesik. Dalam kes terbaik, mereka juga harus mempercepat proses penyembuhan kawasan yang terkena pada membran mukus.

Salap sering membantu dengan sangat baik, kerana disapukan terus ke aphtae dan dengan itu dapat bertindak secara lokal di kawasan yang terjejas. Selanjutnya, rawatan rumah tangga juga dapat membantu mengurangkan gejala yang disebabkan oleh aphthae. Secara amnya, rawatan sering bergantung kepada kemungkinan penyebab pembentukan aphthae. Walau bagaimanapun, kerana perkara ini biasanya tidak diketahui, sangat berguna untuk menggunakan ubat dengan kesan yang dinyatakan di atas. Di samping itu, langkah pencegahan harus diambil, misalnya berkaitan dengan gaya hidup atau diet, kerana ini juga boleh menjadi penyebab affemia.

Rawatan dengan rawatan di rumah

Aphtae biasanya sembuh dengan sendirinya, tetapi sangat menyakitkan. Untuk melegakan kesakitan dan mempercepat proses penyembuhan, rawatan di rumah boleh digunakan sebagai tambahan kepada salap atau ubat penahan sakit. Ini termasuk di atas semua ekstrak camomile dan teh hijau.

Selanjutnya, serbuk penaik atau minyak pokok teh boleh disapukan dengan teliti ke kawasan yang terkena dengan kapas. Mereka mempunyai kesan anti-radang dan analgesik. Sebagai aphthae juga merupakan gejala kekurangan vitamin, boleh membantu pengambilan tablet vitamin C. Dalam konteks ini, aphthae juga boleh menjadi tanda a kekurangan zink. Ini juga dapat dikompensasi dengan mengambil tablet atau dengan makanan dalam bentuk kacang, oatmeal atau keju.