Bolehkah doktor mengubah masa ovulasi? | Adakah mungkin untuk menangguhkan ovulasi?

Bolehkah doktor mengubah masa ovulasi?

Dengan kitaran biasa, ovulasi berlaku pada kira-kira hari ke-14 kitaran. The ovulasi boleh ditunda oleh kontraseptif hormon. Namun, tidak ada cara lain untuk menangguhkan ovulasi dengan ubat.

Selalunya wanita ingin menangguhkan ovulasi untuk merancang dengan lebih baik a mengandung. Adalah mungkin untuk menangguhkan ovulasi sedikit dengan mengubah kitaran menggunakan pil. Contohnya, hari-hari pendarahan haid dapat dibawa ke hadapan sedikit.

Pil kemudian boleh dihentikan. Dalam beberapa kes, ovulasi dapat ditangguhkan satu atau dua hari. Prosedurnya harus dibincangkan dengan pakar sakit puan.

Dalam perubatan kesuburan, masih ada kemungkinan mendorong ovulasi, yaitu mendorongnya dengan ubat. Kaedah ini sesuai untuk wanita yang menderita kemandulan. Doktor boleh menyebabkan ovulasi dengan memberikan mengandung hormon HCG.

Apa yang boleh menangguhkan ovulasi?

Penyimpangan kitaran boleh menyebabkan masa ovulasi sedikit berubah. Penyelewengan seperti itu sering kali berlaku dan berlaku terutamanya pada usia muda, terutama pada tempoh pertama, tetapi juga pada masa dewasa. Mereka sering disertai oleh turun naik pendarahan haid dan pendarahan antara.

Walau bagaimanapun, ovulasi juga boleh ditangguhkan oleh sebab-sebab seperti tekanan, penyakit kronik atau gangguan rangkaian kawalan hormon. Gangguan hormon seperti itu boleh mempengaruhi, antara lain, kelenjar hormon, seperti kelenjar pituitari dan bahagian diencephalon (hipotalamus), tetapi juga ovari. Penyebab lain adalah tumor, seperti prolaktinoma, yang mengeluarkan hormon prolaktin. Ovulasi biasanya tidak berlaku. Selanjutnya, ovulasi dapat ditunda atau ditekan oleh kekurangan zat makanan, misalnya dalam konteks anoreksia saraf (anoreksia) atau bulimia saraf (bulimia). Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Bagaimana anda boleh merangsang ovulasi?

Berapa hari masa boleh diubah?

Tidak mungkin memberi petunjuk selimut berapa hari ovulasi dapat ditangguhkan. Ovulasi biasanya berlaku secara berterusan pada hari ke-14 kitaran. Namun, sejak separuh pertama kitaran, iaitu hari-hari sebelum ovulasi, boleh berubah-ubah, waktu ovulasi juga boleh berbeza.

Dalam kebanyakan kes, kebolehubahan adalah sekitar 2 hingga 4 hari. Selanjutnya, penyebab seperti tekanan, penyakit kronik, gangguan hormon atau tumor boleh menyebabkan ovulasi tertangguh. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk mengatakan terlebih dahulu berapa hari ovulasi akan ditangguhkan. Topik ini juga boleh menarik minat anda:

  • Ubah haid anda tanpa pil