Arginine: Fungsi & Penyakit

Arginina, dalam bentuk L, adalah asid amino proteinogenik separa penting. Ia adalah satu-satunya pembekal neurotransmitter oksida nitrik. Kekurangan arginine mempromosikan pembangunan arteriosclerosis dan lain-lain penyakit peradaban.

Apakah arginin?

Arginina adalah asid amino proteinogenik dengan kandungan tertinggi nitrogen dalam molekul. Ini adalah molekul aktif optik yang bentuk Lnya terlibat dalam pembinaan protein. Berikut ini, apabila arginin disebut, hanya L-arginine ia bermaksud. Ia mula-mula diasingkan sebagai perak garam. Nama arginine berasal dari istilah Latin untuk perak (argentum). Arginine adalah asid amino alkali. Apabila larut di air, ia selalu bertindak balas alkali. Dalam proses tersebut, a hidrogen ion yang sedikit berasingan air terikat dengan guanidine nitrogen. Dalam bentuk yang tidak larut, arginin mewakili garam dalam kerana proton kumpulan asid berpindah ke residu guanidino yang lebih asas. Kumpulan guanidino selalu dilindungi dalam larutan, tanpa mengira sama ada ia berada dalam persekitaran berasid, neutral, atau asas. Kecenderungan untuk protonat memberikan sifat hidrofilik kepada protein mengandungi arginin yang kuat. Hasilnya, ini protein boleh dilarutkan dengan lebih baik di air. Dalam metabolisme, arginin disintesis sebagai sebahagian daripada urea kitaran.

Fungsi, kesan, dan peranan

Arginine melakukan pelbagai fungsi dalam organisma. Pertama, ia adalah asid amino proteinogenik dan komponen banyak protein. Protein yang mengandungi arginin bertindak balas alkali dan bersifat hidrofilik. Tambahan pula, kerana ia nitrogen kekayaan molekul, arginin adalah satu-satunya sumber neurotransmitter oksida nitrik. Nitrik oksida (TIDAK) bertanggungjawab untuk pelebaran darah kapal. Oleh itu, ia memastikan bekalan yang mencukupi oksigen ke organ. Pelebaran darah kapal menurunkan tekanan darah dan badan menjadi lebih cekap di bawah yang lebih besar tekanan. Oleh kerana kesan vasodilatorinya, arginin banyak digunakan oleh kekuatan atlet untuk meningkatkan prestasi dan membina otot. Dengan pengukuhan kekuatan juga pembongkaran lemak disukai. Kesan positif pengekangan arginin, antara lain, penyakit kardiovaskular atau kencing manis mellitus. Ini juga menghalang agregasi platelet melalui pembentukan NO, sehingga pengembangan trombosis terhalang. Pada masa yang sama, kesan NO juga mempunyai pengaruh positif terhadap mati pucuk. Arginine juga memainkan peranan metabolik dalam penukaran Ammonia kepada urea. Apabila asid amino dipecahkan, beracun Ammonia dibentuk sebagai produk pecahan. Dengan bantuan arginine, badan disahtoksin oleh penukaran Ammonia ke dalam urea. Selain itu, arginin juga mempunyai kesan positif pada sistem imun. Terutama dalam kes kecederaan teruk, jangkitan atau selepas operasi, suplemen tambahan dengan arginin meningkatkan tindak balas imun selular. Fagositosis meningkat diperhatikan, dan pada masa yang sama mencegah gangguan fungsi vaskular.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan tahap optimum

Arginine disintesis dalam organisma dan oleh itu tidak termasuk yang penting asid amino. Ia berlaku dalam metabolisme urea sebagai metabolit dan juga dihasilkan dari yang lain asid amino sebagai sebahagian daripada metabolisme urea. Namun, ada situasi di mana ada peningkatan permintaan yang tidak dapat dipenuhi oleh produksi yang lebih tinggi. Ini terutama berlaku pada organisma yang sedang tumbuh dan dalam keadaan tertekan. Oleh itu, ia mewakili asid amino penting untuk kanak-kanak dan remaja. Bagi orang dewasa, ia adalah separa penting, kerana penggunaannya sering melebihi pengeluaran baru dalam badan. Oleh itu, perhatian harus diberikan kepada a diet kaya dengan arginin. Arginine banyak terdapat di kacang, ikan (tuna, udang) dan daging (ayam dan domba). Sekiranya keperluan prestasi tinggi, ia juga dapat diambil sebagai tambahan menambah. Pada usia tua dan penyakit seperti arteriosclerosis dan penyakit kardiovaskular, keperluan untuk arginin meningkat lagi. Keperluannya juga bergantung pada keadaan persekitaran, yang dinyatakan dalam oksidatif tekanan.

Penyakit dan gangguan

Pelbagai kajian menyokong kesihatan-mempromosikan kesan arginine. Kekurangan arginin membawa kepada perkembangan aterosklerosis yang dipercepat, kencing manis melitus, mati pucuk dan banyak lagi kesihatan gangguan. The sistem imun juga lemah. Faktor yang paling penting untuk kesan positif arginine adalah keupayaannya untuk membentuk nitrik oksida (NO). Sifat vasodilatori NO terutamanya mencegah pembentukan aterosklerosis. Ini disebabkan, di satu pihak, menjadi lebih baik darah peredaran dalam darah kapal dan, sebaliknya, untuk penghambatan agregasi platelet. Sudah lama jelas bahawa peningkatan ketara berlaku dengan tambahan pentadbiran of L-arginine pada pesakit dengan arteriosclerosis pada peringkat awal, penyakit vaskular, tekanan darah tinggi or mati pucuk. Sehingga baru-baru ini, bagaimanapun, Penguasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) meragui manfaat tambahan arginin pada individu yang sihat. Menurut penemuan baru-baru ini, bagaimanapun kesihatan nilai arginin telah disahkan walaupun pada individu yang sihat, terutama dalam konteks keperluan prestasi tertinggi. Di samping cara hidup yang sihat, pemakanan dengan makanan kaya arginin mempunyai kesan pencegahan terhadap penyakit degeneratif pada usia. Di kemudian hari, yang kepekatan dimetilarginin asimetri (ADMA) meningkat 4 kali ganda. ADMA adalah antagonis arginin dan menurunkan oksida nitrat. Ia terbentuk semasa metilasi arginin dan juga dikenali sebagai faktor kematian kerana mempercepat pembentukan aterosklerosis dan penyakit berikutnya. Mekanisme pembentukan ADMA yang tepat belum diketahui. Untuk mengembalikan nisbah arginin ke ADMA ke normal, arginin kepekatan mesti meningkat 40 kali ganda. Tambahan pentadbiran arginin dapat mencegah atau sekurang-kurangnya melambatkan pembentukan aterosklerosis. Arginine juga digunakan untuk merawat hiperammonemia.