Sakit belakang | Fisioterapi di Aduan ISG semasa mengandung

Sakit belakang

Belakang kesakitan kerap berlaku semasa mengandung - lebih kerap digabungkan dengan Sekatan ISG. Oleh itu, hampir semua wanita hamil dengan keluhan ISG juga menderita belakang kesakitan. Kerana apabila ligamen penstabilan sendi sacroiliac melonggarkan, otot belakang berusaha mengimbangi ketidakstabilan.

Tetapi kerana mereka sebenarnya tidak dirancang untuk ini, mereka menegangkan dan menyebabkan tambahan kesakitan. Masalahnya menjadi lebih teruk apabila berat badan anak meningkat. Ini kerana berat anak, berat anak cecair amnion dan juga plasenta meningkatkan tekanan pada otot.

Pusat graviti badan beralih lebih banyak ke depan sehingga pelvis wanita hamil condong ke posisi belakang berongga. Penguatan awal punggung dan otot perut dapat mengatasi kesakitan ini dengan berkesan. Doktor juga mengesyorkan senaman gimnastik ringan, yoga untuk wanita hamil atau berenang untuk melonggarkan dan menguatkan otot pada masa yang sama. Pemanasan panas atau urutan lembut juga dapat mengurangkan keluhan.

Aduan Sciatica

Setiap wanita hamil kedua menderita sciatica semasa dia mengandung. Mereka menampakkan diri sebagai tikaman dan membakar sakit yang boleh memancar dari tulang belakang lumbar melalui punggung ke kaki dan mungkin disertai dengan rasa mati rasa atau kesemutan. Gejala ini sangat teruk pada minggu-minggu terakhir mengandung.

Penyebab utama aduan adalah ketidakseimbangan otot antara otot perut dan gluteal. Ini kerana kehamilan menyebabkan otot perut memanjangkan dan menguat sebanyak 20%, sementara otot gluteal tetap tidak berubah. Sekiranya ketidakseimbangan ini tidak dapat diperbaiki lagi, sakit di kawasan sciatica berkembang. Di samping itu, berat badan bayi yang belum lahir juga dapat memberi tekanan pada saraf sciatic jalan dan dengan itu mencetuskan gejala.

Gejala biasanya unilateral dan paling banyak diperparah dengan bersin, batuk atau ketika mencegah. Latihan postur dan latihan pergerakan yang merangsang darah peredaran darah dan pada masa yang sama membina otot gluteal dapat meredakan kesakitan. Malangnya, mereka sering hilang sepenuhnya selepas kelahiran.