Pembalut | Fisioterapi untuk belat shin

Pembalut

Pembalut boleh digunakan sebagai langkah sokongan untuk melegakan kesakitan dalam kes sindrom tepi tibial. Berbeza dengan kesannya yang paling terkenal, pembalut berfungsi untuk menstabilkan sendi daripada mempromosikan darah peredaran dan menghasilkan haba. Penting agar pembalut dibalut dengan betul sehingga tidak terlalu ketat atau terlalu longgar.

Lebar dari urut dan ketegangan juga penting. Oleh itu, anda harus berjumpa pakar sekiranya menggunakan pembalut. Walaupun pembalut dapat membantu mengurangkan simptom, penting bagi mereka yang terkena kesannya tetap mudah kaki dan menahan diri dari bersukan. Pembalut juga tidak boleh dipakai semalaman, tetapi hanya ketika pesakit aktif, jika tidak, masalah mungkin berlaku. Sebaiknya berbincang dengan doktor atau ahli terapi anda sama ada pembalut adalah tambahan yang masuk akal untuk terapi untuk keadaan anda.

Salap

Secara simptomatik, sindrom tepi tibial juga dapat dirawat dengan pelbagai salap. Ini mempunyai kelebihan bahawa mereka boleh digunakan tepat di kawasan yang menyakitkan. Kelemahannya adalah bahawa salap hanya berfungsi secara tempatan dan tidak menembusi cukup jauh ke dalam kulit untuk mengatasi masalah pada sumbernya.

Salap hanya menembusi permukaan kulit secara dangkal dan kemudian diserap oleh sistem limfa. Tujuan utama penggunaan salap adalah untuk merawat kesakitan dan mempunyai kesan anti-radang yang terhad. Rawatan pilihan untuk sindrom tibial edge adalah salap yang mengandungi bahan aktif diclofenak, yang mempunyai kesan analgesik dan anti-radang.

Kemungkinan lain adalah rawatan dengan salap panas seperti Finalgon atau Teufelskrallen Salbe. Haba yang dihasilkan dapat menggalakkan darah peredaran dan dengan itu dapat melegakan kesakitan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh menahan rasa salap pemanasan pada kulit, reaksi alergi juga mungkin.

Selain salap ini, ada juga aplikasi dari homeopati, Sebagai contoh Arnica salap atau krim Traumeel. Ini juga membantu membendung proses keradangan dan melegakan kesakitan. Namun, bahkan penggunaan salap tidak boleh dianggap sebagai ubat mujarab, kerana tidak, seperti yang telah disebutkan, menghilangkan penyebab masalahnya.