Kemurungan: Bantuan untuk Kerabat

Setiap Jerman ketiga menderita a sakit mental dalam perjalanan hidupnya - kebanyakan dari mereka berasal kemurungan. Angka itu menjelaskan bahawa hampir semua orang bersentuhan dengan penyakit mental seperti kemurungan secara langsung atau tidak langsung melalui ahli keluarga dan rakan. Berurusan dengan kenyataan bahawa saudara terdekat terpengaruh dan mengenali kemurungan kerana penyakit biasanya sukar. Salah satu sebabnya adalah bahawa psikiatri adalah pantang larang dalam masyarakat. Kes seperti pemain bola sepak terkenal Robert Enke sekurang-kurangnya memungkinkan kemurungan mendapat lebih banyak pengiktirafan. Depresi tetap merupakan gambaran klinikal yang paling boleh diterima secara sosial, kerana semua orang tahu perasaan sedih dan Antriebslosigkeit seperti selepas kematian, jadi Karl Heinz Möhrmann, ketua organisasi serantau Bavaria dari anggota-anggota persatuan berdaftar yang mengalami masalah mental. (LApK).

Bantuan untuk pesakit depresi dan saudara-mara

Apa yang sering dilupakan: Bukan hanya orang yang sakit sendiri yang memerlukan pertolongan, tetapi juga saudara-mara berada di bawah tekanan psikologi yang kuat. "Dua daripada tiga saudara-mara orang yang menderita penyakit kronik berisiko menjadi sakit dalam jangka panjang: kemurungan, penyakit psikosomatik, gangguan tidur, perut bisul dan batu karang kemungkinan akibat jangka panjang, ”jelas Möhrmann. The kekuatan saudara-mara adalah sangat penting, bagaimanapun, jika mereka juga jatuh sakit, "tidak ada yang berfungsi lagi." Oleh itu, nasihat penting adalah jangan lupa diri, meluangkan masa setiap hari dan melakukan sesuatu yang baik untuk diri sendiri. Sekiranya pasangan itu tidak mengerti, maka anda boleh cuba menjelaskan kepadanya "Saya hanya melakukan ini supaya anda dan kami akan merasa lebih baik lagi," nasihat Möhrmann. Baik tekanan oleh itu pengurusan juga sangat bernilai. Ini dapat mengatasi keadaan sukar bagi saudara mara dan tidak membiarkannya mencapai hadnya dengan cepat.

Kemurungan: Tanda-tanda untuk saudara-mara

Langkah pertama sering mengakui pada diri anda bahawa pasangan anda sakit. Gejala amaran awal yang mungkin termasuk:

  • Gangguan tidur
  • Kebersihan diri yang cuai
  • Kelalaian umum

Peringkat awal juga boleh menjadi sindrom burnout. Sekarang penting untuk tidak memaksa saudara yang tertekan untuk menarik diri bersama atau selalu memberikan cadangan untuk melakukan aktiviti dan aktiviti santai, Möhrmann tahu: “Ini hanya menyebabkan tuntutan dan pencerobohan yang berlebihan. Orang yang sakit tidak merasa difahami. "

Saudara mara mencari sebab

Secara automatik, persoalan rasa bersalah timbul: adakah salah seorang saudara mungkin juga bertanggungjawab terhadap penyakit ini? "Sebagai peraturan, seseorang tidak," Möhrmann menjelaskan. Lebih jauh lagi, dia mengatakan, "Ini adalah tujuan yang sangat penting untuk menjelaskannya kepada saudara." Ia juga biasa, katanya, kadang-kadang akan ada hujah, bahawa kadang-kadang pintu akan dibanting. "Kerabat juga hanya manusia," Möhrmann menekankan. Anda hanya perlu ingat setelah berhujah untuk membuat pasangan atau ahli keluarga anda merasakan bahawa anda ada untuk mereka.

Sebabnya tidak selalu jelas

Kadang-kadang ada sebab untuk permulaan kemurungan, seperti pengangguran secara tiba-tiba atau kehilangan orang yang disayangi. Walau bagaimanapun, penyebab dangkal seperti itu tidak selalu dijumpai. Walau apa pun, pertolongan profesional disarankan, terutamanya kerana kadar bunuh diri di kalangan orang yang mengalami kemurungan meningkat secara drastik. Terdapat individu penyelesaian - dari rundingan pesakit luar dan sokongan ubat-ubatan hingga klinik harian dan penginapan pesakit dalam.

Depresi: melibatkan saudara dalam terapi

Bukan hanya penderita, tetapi juga saudara-mara harus terlibat dalam rawatan, misalnya, didengarkan, diberitahu tentang penyakit, rawatan dan ubat-ubatan dan mungkin juga kadang-kadang hadir di terapi sesi. Pemahaman pesakit mengenai penyakit ini penting. Ini dapat dipromosikan sebagai ahli keluarga dengan mengatasi penghambatan seseorang dan bercakap dengan pesakit tentang perubahan yang seseorang perhatikan dalam dirinya. Rawatan paksa terhadap kehendak orang yang bersangkutan hanya dapat dilakukan jika terdapat bahaya akut pada diri sendiri atau orang lain, biasanya dalam kes cubaan bunuh diri.

Dapatkan bantuan dari rangkaian kaunseling

Sekiranya anda mengalami kerugian, rangkaian kaunseling sangat membantu. Sebagai contoh, terdapat persatuan keluarga saudara-mara orang sakit mental dan Persatuan Kerabat Persekutuan Orang-Orang yang Bermasalah Mental (BApK), tetapi juga Yayasan Bantuan Kemurungan Jerman dengan tawaran wilayah. Di sana anda boleh memanggil atau mampir - walaupun tanpa nama - ke dapatkan pertolongan cemas.