Tempoh | Biopsi payudara

Tempoh

Sebilangan besar biopsi payudara dilakukan dalam beberapa minit hingga setengah jam, termasuk pemeriksaan awal, pembasmian kuman, anestesia jika perlu dan jarum biopsi. Sekiranya biopsi mesti dirancang di komputer menggunakan gambar tiga dimensi, penyediaannya biasanya memerlukan masa beberapa hari. Walaupun dalam kes ini, yang biopsi sendiri biasanya dilakukan dengan cepat. Hanya biopsi terbuka biasanya memerlukan jangka masa yang lebih lama, seperti awal dan akhir anestesia biasanya memerlukan sedikit masa. Dalam kes ini, campur tangan sekitar satu jam (bergantung kepada seberapa rumit dan besarnya campur tangan pada payudara) juga diharapkan dapat memakan waktu beberapa jam.

Kos

Kos sebiji biopsi payudara kebanyakannya ditentukan oleh jangka masa yang diperlukan oleh doktor untuk melakukan pemeriksaan, kerana prosedur kecil. Di samping itu, kos makmal mesti dikira untuk pemeriksaan bahan sampel. Sekiranya biopsi dikendalikan oleh ultrasound, kosnya tetap rendah. Sekiranya peranti MRI mesti digunakan, ia boleh menjadi lebih mahal.

Siapa yang membayar kosnya?

Kos untuk a biopsi payudara biasanya dilindungi oleh kesihatan syarikat insurans, oleh itu tidak dapat memberikan maklumat yang tepat mengenai harga masing-masing. Oleh kerana biopsi biasanya hanya dilakukan berdasarkan petunjuk perubatan, kosnya harus ditanggung sepenuhnya oleh swasta dan undang-undang kesihatan syarikat insurans.

Apakah alternatifnya?

Alternatif untuk biopsi payudara pada mulanya adalah prosedur pencitraan. Menggunakan ultrasound, MRI dan mamografi, keperluan ruang dapat dinilai. Kebarangkalian degenerasi ganas di kawasan yang terjejas memainkan peranan yang sangat penting.

Dengan pelbagai kriteria diagnostik, kebarangkalian ini sering dapat dibatasi dengan baik. Sekiranya kebarangkalian kurang dari 2%, pendekatan tunggu dan lihat dengan pengimejan susulan setelah beberapa bulan biasanya bertujuan. Walaupun terdapat risiko luka yang lebih tinggi, masih boleh menunggu dan memantau keadaan penggunaannya ultrasoundWalau bagaimanapun, prosedur ini tidak digalakkan dalam garis panduan. dan mamografi