Getah Birch

Produk

Birch getah boleh didapati di kedai khusus. Ia juga dapat "diketuk" sendiri. Jus juga dipanggil birch air. Ia dihasilkan di Scandinavia, Negara-negara Baltik, Eropah Timur dan Rusia, di antara tempat-tempat lain.

Ramuan

Birch getah diperoleh secara eksklusif pada musim bunga dengan mengetuk batang pokok birch (sp.). Ia hadir sebagai cecair rasa jernih, tidak berwarna dan sedikit manis. Bahan termasuk:

  • Gula, terutamanya glukosa, fruktosa, sebilangan sukrosa.
  • Asid, terutamanya asid malik
  • Asid amino, protein
  • Mineral dan unsur surih
  • Antioksidan

Oleh kerana ia adalah produk semula jadi, komposisi berubah-ubah dan bergantung kepada pelbagai faktor. Agar jus tidak menjadi buruk dan fermentasi, ia mesti dijaga. Sebagai contoh, asid sitrik digunakan sebagai pengawet. Birch sap juga dapat dipasteurisasi atau ditapis. Sirap juga boleh dibuat dari getah, misalnya, dengan penyejatan. Perlu diingatkan bahawa ada juga jus birch di pasar, yang dibuat dengan mengekstrak daun birch dengan pelarut seperti etanol (!)

Bidang aplikasi

Sebagai minuman yang menyegarkan dan perangsang rendah kalori. Birch sap juga digunakan secara tradisional untuk tujuan perubatan di negara asal.

Kesan buruk

Antara kesan yang tidak diingini adalah reaksi alahan. Ini berlaku terutamanya pada orang yang alah kepada debunga birch.