Brachymetatarsia: Punca, Gejala & Rawatan

Brachymetatarsia adalah pemendekan dari metatarsal tulang yang sudah kongenital. Ia mewakili bentuk brachyphalangia.

Apa itu brachymetatarsia?

Brachymetatarsia adalah kecacatan kaki. Dalam kes ini, pertumbuhan panjang metatarsal tulang dihentikan pada peringkat awal. Dalam kebanyakan kes, 1 dan 4 metatarsal tulang terjejas oleh proses ini. Akibat kecacatan ini, jari kaki keempat tidak beralih ke hujung kaki seperti yang biasa berlaku semasa proses pertumbuhan. Akibatnya, jari kaki yang terkena kelihatan lebih kecil daripada jari kaki yang berdekatan. Walau bagaimanapun, ukurannya biasanya normal. Di Jerman sahaja, kira-kira 25,000 hingga 27,000 warga Jerman menderita brachymetatarsia. Bagi mereka yang terjejas, ini bukan sahaja menyebabkan masalah estetik, tetapi juga kesan emosi dan psikologi. Anomali yang jarang berlaku ini berlaku 26 kali lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Brachymetatarsia adalah bentuk brachyphalangia, walaupun tidak ada pemendekan dari a jari. Doktor mengklasifikasikan kecacatan sebagai jenis brachydactyly E. Pemendekan tulang metacarpal, sebaliknya, disebut brachymetacarpy. Penerangan pertama mengenai brachymetacarpy dibuat pada tahun 1951 oleh doktor Britain, Julia Bell. Untuk tujuan ini, dia menilai lima belas laporan kes lalu.

Punca

Punca sebenar brachymetatarsia tidak dapat ditentukan sehingga kini. Biasanya, individu yang terjejas mengalami kecacatan sejak dilahirkan. Sejumlah pakar perubatan mengesyaki kaedah pewarisan autosomal-dominan. Kadang-kadang, bagaimanapun, brachymetatarsia juga merupakan sebahagian daripada sindrom yang ada dan dikaitkan dengan gejala lain. Ini berlaku terutamanya untuk displasia rangka umum, sel basal nevus sindrom, osteodystrophy Albright, dan Sindrom Turner. Dalam keadaan osteodystrophy Albright, brachymetatarsia sering menandakan tanda pertama pseudohypoparathyroidism jenis 1A atau 1B dan telah wujud sejak lahir. Sebaliknya, displasia rangka lain tidak dapat dilihat sehingga usia dua hingga empat tahun atau bahkan pada orang dewasa.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam kebanyakan kes, brachymetatarsia dapat dilihat pada metatarsal pertama. Dalam kes ini, jari kaki besar menjadi lebih pendek dan terdapat gangguan pada gulungan kaki yang normal di atas bola jari kaki yang besar. Ini seterusnya mengakibatkan peningkatan tekanan pada jari kaki kedua dan ketiga. Pesakit mungkin menderita kesakitan dalam kaki depan kerana lengkungan melintang dipengaruhi oleh disfungsi. Dalam kira-kira 40 peratus daripada semua orang, tulang metatarsal pertama umumnya sedikit lebih kecil daripada tulang kedua. Walau bagaimanapun, kita hanya bercakap mengenai brachymetatarsia apabila terdapat pemendekan yang ketara. Pada prinsipnya, semua metatarsal lain juga boleh dipengaruhi oleh brachymetatarsia. Pertama dan terpenting, ini merangkumi metatarsal keempat. Oleh itu, jari kaki, yang sebenarnya tidak dipendekkan, meletakkan dirinya ke arah atas pada jari kaki sebelah, yang boleh membawa ke titik tekanan. Walau bagaimanapun, ini kebanyakannya bukan masalah ortopedik, tetapi masalah estetik. Juga perlu dipertimbangkan adalah masalah mental atau psikologi yang sering disebabkan oleh brachymetatarsia. Contohnya, kecacatan kaki sering memberi kesan negatif terhadap keyakinan diri mereka yang terjejas dan mereka merasa tersekat. Oleh kerana banyak pesakit juga tidak lagi menganggap dirinya menarik, ini kadang-kadang mengakibatkan masalah seksual. Selain itu, banyak penderita juga tidak berani menunjukkan kaki kepada pasangannya. Selanjutnya, kehidupan awam dibatasi, yang memberi kesan negatif terhadap lawatan ke pantai atau berenang, Sebagai contoh.

Diagnosa

Diagnosis brachymetatarsia mudah dibuat. Contohnya, yang jelas kecacatan kaki menunjukkan dengan jelas anomali. Jarang sekali individu yang terjejas juga mendapat keberanian untuk berjumpa doktor. Namun, mereka sering diberitahu di sana bahawa tidak akan ada pilihan rawatan untuk mereka, jadi mereka harus mengundurkan diri dari masalah mereka. Kadang kala mereka dinasihatkan untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Sementara itu, bagaimanapun, terdapat kaedah pembedahan moden dan menjanjikan yang mana brachymetatarsia dapat diperbaiki. Brachymetatarsia tidak dapat diperbetulkan sendiri. Untuk mencapainya, campur tangan pembedahan diperlukan. Sekiranya pembetulan ini berjaya, orang yang terkena itu memperoleh kembali kualiti hidup yang normal.

Komplikasi

Dalam banyak kes, brachymetatarsia adalah masalah estetik semata-mata. Walau bagaimanapun, jika kecacatannya teruk, ia juga boleh menyebabkan teruk kesakitan, terutamanya dalam kaki depan. Akibatnya, orang yang terjejas agak terbatas dalam pergerakan dan kehidupan sehariannya. Bahkan aktiviti sukan tidak selalu dapat dijalankan. Kerana kecacatan, harga diri pesakit banyak menurun dan mereka tidak merasa menarik. Ini membawa terutamanya kepada masalah seksual dan kemurungan. Kerana rasa malu tentang kaki mereka sendiri dalam brachymetatarsia, pesakit juga menghindari pengalaman umum di mana kaki ditunjukkan. Ini termasuk terutamanya lawatan ke pantai atau berenang kolam. Rawatan brachymetatarsia boleh dilakukan tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, ini memerlukan prosedur pembedahan untuk memanjangkan tulang di kaki. Campur tangan boleh mengurangkan beban pada kaki atau kosmetik semata-mata. Oleh kerana badan masih tumbuh pada tahun-tahun muda, operasi dilakukan setelah usia 16. Selepas pembedahan, tidak ada lagi ketidakselesaan atau masalah.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Oleh kerana brachymetatarsia adalah penyakit kongenital, tidak perlu mengunjungi doktor tambahan untuk diagnosis penyakit ini. Sebagai peraturan, lawatan ke doktor harus dilakukan ketika penyakit ini menyebabkan batasan dalam kehidupan atau pergerakan harian pasien. Terutama pada kanak-kanak, ini boleh mengganggu atau melambatkan perkembangan, jadi rawatan oleh doktor dapat mencegah kemungkinan komplikasi pada masa dewasa. Pemeriksaan dan rawatan oleh doktor juga harus dilakukan sekiranya brachymetatarsia menyebabkan keluhan dan sekatan psikologi. Dalam kes ini, kanak-kanak atau remaja khususnya boleh mengalami keluhan psikologi yang teruk atau bahkan kemurungan. Sekiranya aduan ini berlaku, rawatan kosmetik dan psikologi mesti dilakukan. Diagnosis boleh dibuat oleh doktor umum. Rawatan aduan ini kemudian dilakukan oleh pakar masing-masing atau dengan campur tangan pembedahan di hospital.

Rawatan dan terapi

Dari sudut pandangan perubatan, rawatan pembedahan brachymetatarsia pada metatarsal pertama biasanya bertujuan untuk mengatasi beban berlebihan jari kaki yang lebih kecil. Pembedahan pada metatarsal kedua hingga kelima, sebaliknya, dilakukan atas sebab kosmetik. Walau bagaimanapun, penting untuk menunggu akhir proses pertumbuhan sebelum melakukan campur tangan pembedahan. Oleh itu, pembedahan tidak boleh dilakukan sebelum usia 16. Salah satu prosedur pembedahan yang terbukti untuk merawat brachymetatarsia adalah pemanjangan satu tahap tulang metatarsal. Dalam prosedur ini, cantuman yang terdiri daripada tulang pesakit sendiri atau tulang sintetik ditanamkan. Kaedah lain adalah kalus gangguan, di mana dalaman atau fixator luaran digunakan. Prosedur ini membolehkan metatarsal yang terlalu pendek dipanjangkan langkah demi langkah dalam jangka masa beberapa bulan. Fiksator tidak dikeluarkan sehingga tulang mempunyai kestabilan yang mencukupi. Sekiranya pemendekan kecil, osteotomi pembetulan juga mungkin dilakukan. Dalam kes ini, pakar bedah memotong tulang metatarsal di sisi panjangnya dan mengalihkan perhatiannya. Dia kemudian membetulkan tulang dengan osteosintesis kecil.

Prospek dan prognosis

Tidak ada prospek pemulihan atau kelegaan tanpa rawatan perubatan. Struktur tulang dipendekkan kerana alasan genetik dan akan kekal dalam bentuknya yang diubah suai sehingga akhir hayat tanpa campur tangan pembedahan. Mengikut keadaan pengetahuan saintifik terkini, pentadbiran ubat-ubatan atau pelaksanaan latihan khas juga tidak berjaya, kerana genetik manusia tidak boleh dan tidak boleh dipengaruhi. Sebaliknya, pembedahan pada kaki dengan tujuan pengubahsuaian tulang sangat menjanjikan. Ini dilakukan setelah proses pertumbuhan pesakit selesai. Perubahan kosmetik dapat dilakukan semasa proses pertumbuhan, tetapi tidak disarankan atau tidak membawa untuk penyelesaian kekal. Dengan akhir pertumbuhan fizikal, pembetulan tulang boleh dilakukan dalam prosedur pembedahan. Sebagai lanjutan dari tulang, jari kaki yang terkena disesuaikan dengan ukuran yang diinginkan. Sekiranya perlu, fisioterapi disyorkan untuk mempelajari cara berjalan yang tidak berubah tanpa komplikasi. Dalam kebanyakan kes, pesakit kemudiannya tanpa gejala dan sembuh. Dalam kes-kes individu, kesukaran mungkin berlaku, mengakibatkan postur badan yang lemah atau rasa tidak selesa. Ini biasanya boleh diperbaiki dengan memakai kasut ortopedik atau dengan operasi semula.

pencegahan

Mencegah brachymetatarsia malangnya tidak mungkin. Oleh itu, kecacatan kaki sudah wujud sejak lahir.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Orang yang terjejas tidak mempunyai kemungkinan untuk merawat pemendekan metatarsal secara kausal. Namun, sering kali kecacatan tidak disertai dengan penderitaan fizikal, tetapi terutamanya oleh penderitaan psikologi. Orang yang terjejas sering merasa stigma kerana mereka keadaan dan oleh itu elakkan semua keadaan di mana kaki mereka yang telanjang dapat dilihat oleh pihak ketiga. Atas sebab ini, mereka mengelakkan air bersukan atau berkunjung ke pantai dan jangan pernah berjalan kaki tanpa alas kaki. Inhibisi juga sering berlaku di persekitaran sosial, yang dalam kes-kes yang melampau malah memberi tekanan pada perkongsian hidup. Orang dewasa boleh melakukan pemanjangan jari kaki oleh pakar yang pakar dalam pembedahan kaki estetik. Sekiranya pembedahan itu hanya bersifat kosmetik, mereka yang terlibat mesti menanggung kosnya sendiri. Namun, ini tidak berlaku jika orang yang terkena menderita sakit kaki yang teruk. Sesiapa sahaja yang mempertimbangkan operasi harus bertanya kepada mereka kesihatan syarikat insurans terlebih dahulu mengenai kemungkinan menanggung kos. Pada kanak-kanak dan remaja yang masih tumbuh, tidak ada campur tangan pembedahan yang dapat dilakukan. Terutama semasa akil baligh, anomali optik menjadi masalah utama bagi remaja. Ibu bapa mesti memandang serius ketakutan anak-anak mereka dan tidak memandang remeh masalah. Selewat-lewatnya ketika seorang remaja mula mengasingkan dirinya secara sosial, pertolongan seorang psikologi harus dicari.