Penyelesaian Kafein sitrat

Produk

Kafein penyelesaian sitrat baru diluluskan di banyak negara pada tahun 2016 (Peyona). Ia tersedia lebih awal di negara lain.

Struktur dan hartanah

Kafein (C8H10N4O2, Mr = 194.2 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk atau seperti kristal seperti sutera putih dan mudah larut dalam air. Bahan itu cepat habis. Asid sitrik monohidrat (C6H8O7 - H2O, Mr = 210.1 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk, kristal tidak berwarna atau butiran dan sangat larut dalam air. Ia ditambah untuk meningkatkan kelarutan kafein.

Kesan

Kafein (ATC N06BC01) adalah analeptik. Ia merangsang pusat sistem saraf, pusat pernafasan, dan dengan itu pernafasan. Kesannya disebabkan oleh antagonisme di trifosfat reseptor.

Petunjuk untuk digunakan

Untuk rawatan kegagalan pernafasan pada bayi pramatang (apnea pramatang).

Dos

Menurut SmPC. Penyelesaiannya diberikan di unit rawatan intensif sebagai infus intravena yang perlahan atau secara peranakan melalui saluran hidung. Arahan dalam SmPC mesti diikuti dengan teliti untuk mengelakkan overdosis. Sebagai contoh, jangka hayat kafein pada bayi prematur berpanjangan, berlangsung beberapa hari.

Kontraindikasi

Kafein sitrat dikontraindikasikan dalam hipersensitiviti. Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Kafein dimetabolisme oleh CYP1A2. Walau bagaimanapun, hati metabolisme masih kurang berkembang pada bayi pramatang. Ubat-ubatan interaksi mungkin berlaku dengan cimetidine, ketokonazol, fenobarbital, fenitoin, doxapram, H2 antihistamin, dan perencat pam proton, dalam kalangan yang lain. Kafein tidak boleh diberikan bersama teofilin.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk reaksi tempatan di laman web pentadbiran, rangsangan pusat sistem saraf (kegelisahan, mudah marah, gelisah), degupan jantung yang cepat, tekanan darah tinggi, muntah, dan reaksi hipersensitiviti. Adakah terdapat perkaitan antara pentadbiran dan pembangunan necrotizing enterocolitis kontroversial.