Komplikasi semasa pembedahan | Amputasi

Komplikasi semasa pembedahan

Komplikasi yang boleh berlaku semasa operasi adalah: Sakit hantu adalah masalah utama semasa pemotongan. Walaupun ketiadaan bahagian badan, kesakitan dan rasa tidak selesa masih terasa di lengan atau kaki yang tidak lagi ada. Statik yang diubah juga boleh menyebabkan kerosakan pada tulang belakang dan sendi. - Kerosakan pada tisu sekitarnya

  • Pendarahan
  • Jangkitan
  • Gangguan penyembuhan luka dan
  • Scarring
  • Kerosakan tekanan yang disebabkan oleh prostesis
  • Kesakitan saraf
  • Hubungan yang tidak wajar antara urat dan arteri (shunt) dan
  • Lumpuh.

Ramalan

Penyembuhan yang berjaya pada bahagian badan yang dikendalikan ditunjukkan oleh

  • Pemakanan tisu tempatan yang baik

Punca amputasi

Pelbagai sebab seterusnya dapat menjadikannya perlu untuk melakukan pemotongan. Ini termasuk, misalnya, kecederaan parah di mana darah kapal dan saraf terputus atau tisu hancur teruk sehingga bahagian badan tidak dapat sembuh lagi. Walau bagaimanapun, selalunya, peredaran darah yang teruk akhirnya membawa kepada pemotongan bahagian badan yang tidak lagi mencukupi darah, seperti jari kaki.

Penyakit oklusi arteri ini, juga dikenal sebagai pembalut tingkap, boleh disebabkan oleh pelbagai faktor risiko. Terutama bertanggungjawab adalah rokok, berat badan berlebihan dan tidak dirawat tekanan darah tinggi. Begitu juga dengan kawalan yang kurang baik kencing manis membawa kepada masalah peredaran darah, terutama di kaki, sehingga pesakit diabetes mempunyai risiko amputasi 15 hingga 20 kali lebih tinggi.

Sebagai tambahan kepada ini biasanya semakin merosot kemerosotan darah peredaran, secara tiba-tiba oklusi a saluran darah di lengan atau kaki mungkin dalam keadaan terburuk memerlukan amputasi. Ini boleh berlaku, misalnya, dalam kes aritmia jantung tertentu, yang membawa kepada pembentukan a darah beku yang menyumbat saluran darah. Penyakit vaskular lain, seperti urat, akhirnya dapat membuat amputasi diperlukan. Dalam kes yang lebih jarang berlaku, kanser tulang, sebagai contoh, adalah sebab mengapa bahagian badan mesti diamputasi. Sebagai peraturan, amputasi hanya dilakukan sebagai langkah terakhir yang tersisa ketika tidak ada lagi prospek untuk menjaga bahagian tubuh yang terkena.

Gejala yang berkaitan

Simptom yang boleh mendahului amputasi sering kali kurang atau tidak sama sekali menyembuhkan luka pada lengan atau kaki dan berterusan kesakitan. Sekiranya ini berlaku bukan sahaja semasa tekanan tetapi sudah dalam keadaan rehat, amputasi yang berlaku kadang-kadang tidak dapat dielakkan lagi. Jangkitan teruk, yang akhirnya membawa kepada keperluan amputasi, sering disertai oleh gejala seperti demam, menggigil dan keletihan.

Selepas amputasi, jika luka sembuh dengan baik, tidak ada gejala yang menyertainya selain kehilangan fungsi yang disebabkan oleh bahagian badan yang diamputasi. Namun, kerana amputasi biasanya diperlukan pada pesakit yang miskin sistem imun (misalnya pesakit kencing manis) dan peredaran darah yang tidak mencukupi, penyembuhan luka gangguan tidak biasa, terutamanya dalam kes amputasi yang lebih besar. Khususnya, kesakitan di kawasan baki anggota badan boleh berlaku.

Dalam beberapa kes, pesakit juga mengadu perkara yang disebut sakit hantu dalam prosedur selanjutnya. Dalam kes ini, rasa sakit atau sensasi tidak menyenangkan yang lain (misalnya kesemutan) dirasakan dari bahagian badan yang sebenarnya diamputasi. Jangkitan teruk, yang akhirnya membawa kepada keperluan amputasi, sering disertai dengan gejala seperti demam, menggigil dan keletihan.

Selepas amputasi, jika luka sembuh dengan baik, tidak ada gejala yang menyertainya selain kehilangan fungsi yang disebabkan oleh bahagian badan yang diamputasi. Namun, kerana amputasi biasanya diperlukan pada pesakit yang miskin sistem imun (misalnya pesakit kencing manis) dan peredaran darah yang tidak mencukupi, penyembuhan luka gangguan tidak biasa, terutamanya dalam kes amputasi yang lebih besar. Khususnya, rasa sakit di kawasan anggota badan yang tinggal boleh berlaku. Dalam beberapa kes, pesakit juga mengadu perkara yang disebut sakit hantu dalam prosedur selanjutnya. Dalam kes ini, rasa sakit atau sensasi tidak menyenangkan yang lain (misalnya kesemutan) dirasakan dari bahagian badan yang sebenarnya diamputasi.