Komplikasi pengambilan gigi geraham | Tarik molar

Komplikasi pengekstrakan gigi geraham

Kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku semasa menarik a molar gigi termasuk pemotongan mahkota. Ini bukan situasi yang tidak biasa, akar gigi boleh dikeluarkan secara individu selepas itu. Semasa pengekstrakan molar, masih mungkin gigi yang patah jatuh dan kemudian ditelan secara tidak sengaja.

Gigi bersebelahan boleh rosak dengan penggunaan instrumen dan saraf, kapal atau tisu lembut boleh cedera dengan tergelincir. Ia juga boleh berlaku bahawa hubungan antara mulut dan juga sinus rahang atas dicipta di rahang atas. Walau apa pun, ini harus ditutup dengan beberapa jahitan sehingga sinus rahang atas tidak boleh dijangkiti dengan menyerang bakteria.

Komplikasi yang biasa berlaku ialah kehilangan darah koagulum di alveolus, yang disebut alveolitis sicca. Komplikasi lain yang berlaku selepas rawatan adalah edema, pendarahan sekunder atau pembentukan a lebam. A patah daripada Rahang bawah atau proses alveolar kurang kerap.

Keradangan yang rosak molar adalah komplikasi serius selepas cabut gigi. Keradangan sederhana dengan cepat dapat berkembang menjadi luka yang lebih besar dengan nanah pembentukan. Sekiranya tanda-tanda keradangan muncul, seseorang harus segera pergi ke doktor gigi atau perkhidmatan kecemasan pergigian.

Gigi yang terkena biasanya harus dikeluarkan dan nanah rongga dibuka sehingga penyembuhan dapat berlaku. Rawatan ini sering berlaku di bawah umum anestesia dan penginapan di hospital mungkin diperlukan. Tanda-tanda keradangan adalah kemerahan, bengkak, kesakitan dan terlalu panas.

Pesakit sering mengadu a pipi bengkak dalam konteks ini juga. Sekiranya bengkak pipi, iaitu 'pipi tebal', muncul beberapa hari setelah gigi dicabut, doktor harus segera berjumpa. Kemungkinan besar ini adalah jangkitan bakteria.

. bakteria daripada kaviti oral boleh menembusi luka. Keradangan telah berkembang yang mesti dirawat secepat mungkin. Untuk mengelakkan pembengkakan meningkat, panas dan senaman fizikal harus dielakkan dengan segala cara. Sebaliknya, pipi harus disejukkan dan keradangan dirawat dengan antibiotik yang diresepkan oleh doktor gigi.

Sakit semasa dan selepas pengambilan gigi

Setiap kali gigi diekstrak, iaitu a cabut gigi, kesakitan dapat dirasakan secara individu. Walau bagaimanapun, kawasan yang terkena, di mana gigi molar yang hendak diekstrak berada, cukup dianestesi. Selalunya suntikan dibuat pada beberapa titik untuk membius kawasan bekalan saraf berlari di sana.

Ini bermaksud kedua-duanya gusi dan kawasan-kawasan di bawahnya dibius untuk memastikan rasa sakit yang lengkap. Selepas pengambilan gigi, penyembuhan berlaku dan dengan itu terdapat gejala khas penyembuhan luka. Mereka biasanya bermula sebaik sahaja anestesia rawatan itu hilang dan sering berlangsung selama kira-kira 2-3 hari.

Mereka sering menampakkan diri dalam keadaan berdenyut atau mengetuk, yang dapat dianggap tidak menyenangkan. The kesakitan juga sering digambarkan sebagai membakar atau sensasi menarik. Keamatan kesakitan selalu bergantung pada sensasi kesakitan individu.

Sekiranya kesakitan teruk tidak muncul sehingga beberapa hari selepas itu cabut gigi, doktor gigi mesti mendapatkan nasihat. Dalam kes ini, ini boleh menjadi jangkitan mendalam pada luka. Setiap pencabutan gigi setara dengan prosedur pembedahan, yang menyebabkan luka harus sembuh.

Penyembuhan luka kesakitan pada hari-hari pertama selepas pengambilan gigi adalah normal. Selalunya berlangsung selama beberapa hari dan disertai dengan kepekaan, berdenyut atau mengetuk dan kemerahan di kawasan yang terjejas. Gosok gigi yang berat, pengambilan makanan keras atau kerengsaan jenis lain harus dielakkan di tempat pengekstrakan selama kira-kira seminggu.

Dalam kebanyakan kes, rasa sakit hilang sepenuhnya selewat-lewatnya satu minggu, dengan syarat tidak ada jangkitan atau komplikasi yang berlaku selama ini penyembuhan luka. Painkillers ditetapkan oleh doktor, seperti ibuprofen, boleh diambil untuk menghilangkan rasa sakit semasa penyembuhan luka. Penting untuk mengelakkan persiapan seperti aspirin.

Ini mempunyai kesan antikoagulan dan oleh itu meningkatkan risiko pendarahan sekunder. Selanjutnya, menghisap ketulan ais dari bahagian dalam mulut atau kompres sejuk di pipi dapat menghilangkan rasa sakit. Panas harus dielakkan dalam apa jua keadaan. Selepas makan, chamomile boleh dibilas secara profilaksis untuk mencegah jangkitan pada luka dan mencegah kesakitan yang lebih teruk.