Kontraindikasi | Asid alendronik

Kontraindikasi

Asid alendronik tidak boleh diambil sekiranya berlaku hipersensitiviti dan selepas reaksi alahan ke bahan aktif utama atau ramuan ubat lain. Di samping itu, pesakit yang menderita penyakit esofagus (misalnya oesophagitis atau refluks oesophagitis) harus segera menahan diri dari mengambil ubat ini, kerana gambaran klinikal boleh bertambah buruk. Kekurangan buah pinggang yang ada juga merupakan kontraindikasi terhadap penggunaan asid alendronik.

Setelah berunding dengan doktor yang merawat dan di bawah pengawasan ketat, asid alendronik boleh juga diambil oleh pesakit yang mengambilnya:. Asid alendronik tidak boleh diambil sama sekali jika terdapat hipokalsemia (rendah kalsium tahap), pendarahan gastrik (walaupun berisiko meningkat) dan jelas vitamin D kekurangan. Terutama pada tempoh awal selepas pembedahan di kaviti oral, tekak dan / atau kerongkongan, permulaan pengambilan asid alendronik harus ditangguhkan. Tambahan pula, asid alendronik tidak boleh diambil semasa ada mengandung dan tempoh penyusuan seterusnya, sebagai pengaruh negatif terhadap perkembangan kanak-kanak tidak boleh dikecualikan. - Gangguan menelan

  • Perubahan membran mukus di kawasan esofagus
  • Keradangan lapisan perut (gastritis)
  • Keradangan duodenum dan
  • Menderita penyakit lain dari saluran gastrousus

Lain pada asid alendronik

Dadah yang mengandungi asid alendronik hanya tersedia berdasarkan resep dan oleh itu hanya boleh digunakan sesuai dengan preskripsi perubatan yang ketat. Ubat itu harus diambil dengan cecair yang mencukupi sebelum makan.