Definisi | Fisioterapi untuk merawat siku tenis

definisi

Apa yang dipanggil tenis siku, atau epicondylopathia atau epicondylitis lateralis, adalah salah satu gejala siku yang paling biasa. Lebih tepat lagi, ia adalah kerengsaan pada lampiran tendon otot-otot lengan dan tangan (yang disebut extensor). Otot-otot ini bermula dengan mereka tendon di bahagian luar siku, epicondylus lateralis humeri, dan bertanggungjawab untuk pergerakan jari, pergelangan tangan dan sebahagiannya juga untuk pergerakan sendi siku. Kerengsaan tendon lampiran ini sering disebut sebagai tenis siku, yang kadang-kadang sangat menyakitkan. Lelaki dan wanita berumur antara 40 hingga 60 tahun paling kerap terjejas dan sama.

Gejala

Gejala-gejala tenis siku terutamanya kesakitan pada siku luar dan tekanan pada kawasan ini. The kesakitan diprovokasi terutamanya semasa regangan pergerakan siku dan semasa putaran lengan. Peregangan atau mengangkat tangan atau tengah jari melawan daya tahan juga boleh menyakitkan.

Dalam beberapa kes, terdapat sedikit pembengkakan di kawasan siku. Sebaliknya, gangguan kepekaan agak jarang berlaku. Tanda-tanda keradangan biasa, seperti kekal kesakitan atau sakit pada waktu malam dan rehat juga jarang berlaku. Gejala utama dalam gambaran klinikal ini adalah sakit di bahagian siku luar. Namun, kerana ini juga boleh berlaku dalam pelbagai gejala lain, misalnya sindrom impingement, ketidakstabilan atau sindrom terowong radial, penting untuk mencari punca kesakitan yang tepat.

Punca

Berbeza dengan apa namanya siku tenis atau siku tenis mungkin menunjukkan, aktiviti sukan agak jarang menjadi penyebab keluhan ini. Pengaruh luaran, seperti kejatuhan atau kesan, juga antara penyebab yang jarang berlaku. Sebaliknya, tekanan mekanikal yang berlebihan lengan otot dan mereka tendon lebih cenderung. Seperti yang telah disebutkan, salah dan / atau kelebihan beban menyebabkan lesi mikro yang menyebabkan keradangan.

Kerana tekanan pada otot yang berterusan, misalnya di tempat kerja atau ketika menulis dengan posisi tangan yang tidak baik, kecederaan ini tidak dapat sembuh sepenuhnya dan menjadi kronik. Aktiviti yang kerap, seperti bekerja dengan pemutar skru atau di komputer, boleh menyebabkan beban berlebihan. Walaupun sukan jarang menjadi penyebab siku tenis, boleh berlaku bahawa terutama amatur, misalnya dalam tenis, mengalami masalah di kawasan siku kerana teknik yang salah dan regangan yang tidak betul yang dihasilkan.